Skip to main content

Interview Telegraaf – Hoe Wilders het wil

Telegraaf13122016

In het eerste interview sinds zijn veroordeling afgelopen vrijdag vertelt Geert Wilders aan De Telegraaf over de impact die de rechtszaak heeft. Zijn aankondiging dat hij als premier ’schoon schip’ zal maken lokte afgelopen weekend felle reacties uit.

Wilders zegt vandaag dat het roer inderdaad om zal gaan als hij het voor het zeggen krijgt in Nederland. Van een vervanging van rechters is echter geen sprake. „Nee hoor. Dat heb ik niet gezegd en ook niet bedoeld”, zegt Wilders. „Ik vind wel – en dat heeft de PVV ook eerder voorgesteld – dat rechters niet meer voor het leven moeten worden benoemd. We hebben eerder voorgesteld om ze na vijf jaar of tien jaar nog eens te beoordelen. Maar deze politicus gaat geen rechters ontslaan.”

Wilders benadrukt dat hij eerder sterker dan zwakker uit het proces komt. „Het gaat om de vrijheid van meningsuiting die nu drie eeuwen is teruggezet”, zegt de PVV’er. „Dat is een oneigenlijke oprekking om een politicus de mond te snoeren. Het Nederlandse volk zal mij vrijspreken. Op 15 maart gaan we winnen.”

Geert Wilders bestudeerde het vonnis in het weekend goed. Hij vond het vreselijk om veroordeeld te worden, maar meent nu dat het hem alleen maar sterker maakt. De PVV’er zegt in twee dagen tijd 3500 mails te hebben gehad aan steunbetuigingen. Van CDA-stemmers tot sympathisanten van de Dierenpartij.

Hoe is het om als politicus een veroordeling aan je broek te krijgen en misschien wel een strafblad op te bouwen?

„Het is natuurlijk verschrikkelijk als je zo’n uitspraak hoort. Maar ik weet dat het een fout vonnis is, wat ik niet kan en zal accepteren. Ik denk dat ook heel veel Nederlanders het niet kunnen accepteren. Het kan niet zo zijn dat je in je vrijheid van meningsuiting wordt beperkt, met als belangrijkste reden dat men Marokkanen tot ras heeft verklaard. Tja, ik denk dat niemand in Nederland, zelfs niet onder mijn politieke tegenstanders, zal denken dat Marokkanen een ras zijn. Het is een uitspraak die niet deugt.”

Hadden de rechters het wel goed kunnen doen?

„Ja, ze hadden me vrij kunnen spreken.”

Dus rechters kunnen volgens u hun werk pas goed doen, als ze u vrijspreken?

„Of ze hadden andere argumenten moeten vinden dan Marokkanen benoemen tot ras. Ik denk dat iedereen in Nederland weet dat Belgen geen ras zijn, dat Nederlanders geen ras zijn en dat Amerikanen geen ras zijn. Dat is de grootste onzin die er maar bestaat. Advocaat Knoops heeft het geweldig gedaan. Maar hiervoor heb je eigenlijk geen advocaat nodig, maar gezond verstand. De rechters in mijn proces hebben zich hiermee gedragen als juridische beunhazen en de rechterlijke macht geen dienst bewezen.”

Voordat het vonnis werd uitgesproken, leek de rechtbank direct te reageren op de verdedigingslinie in uw slotwoord. Wat vond u daarvan?

„Wat me als eerste opviel is dat de rechters breed lachend de rechtszaal binnenkwamen. Toen wist ik ongeveer hoe laat het was. Mevrouw Van Rens, die ik eerder gewraakt heb, had nog de grootste glimlach. Dat mag allemaal. En wat ze over mij zeggen? Ze doen maar. Wie uitdeelt, moet ook kunnen incasseren. Daar lig ik niet wakker van.”

Zaterdag kondigde u in De Telegraaf aan dat u premier wil worden en dan ’schoon schip’ wil maken in Nederland. Veel mensen vragen zich af wat u daar exact mee bedoelt.

„Ja! Schoon schip maken! Als een volk in beweging komt, is eigenlijk alles mogelijk. Het Nederlandse volk komt nu in beweging en wil dat er schoon schip wordt gemaakt, in de brede zin van het woord. Dat we bijvoorbeeld weer baas worden in eigen land en dat we een einde maken aan de tsunami aan vreemdelingen die hier niet thuishoren.
Dan heb ik het ook over de asielinstroom waardoor inmiddels mensen uit Marokko – een veilig land – bussen in Emmen en andere plaatsen onveilig maken. Maar ook schoon schip maken door de baas te zijn over ons eigen geld, in plaats van het uit te delen aan Brussel en Afrika. Dat geld moet naar onze zorg, lagere belastingen en pensioenen. Ik wil schoon schip maken met dingen die mensen gewoon spuugzat zijn.”

Er waren ook mensen die dachten dat u met schoon schip maken bedoelt dat er rechters worden vervangen, als u straks aan de macht bent. De term fascistoïde trekjes is zelfs gevallen.

„Nee hoor. Dat heb ik niet gezegd en ook niet bedoeld. Ik vind wel – en dat heeft de PVV ook eerder voorgesteld – dat rechters niet meer voor het leven moeten worden benoemd. We hebben eerder voorgesteld om ze na vijf jaar of tien jaar nog eens te beoordelen. Mensen met een baan hebben een functioneringsgesprek, want iedereen maakt fouten. Ook rechters. Ik denk dat het niet meer van deze tijd is om ze voor het leven te benoemen. Dus doe dat maar tijdelijk en kijk dan of ze herbenoemd moeten worden. Maar deze politicus gaat geen rechters ontslaan. Dat heb ik niet gezegd en dat heb ik ook niet bedoeld.”

Als u zo weinig vertrouwen heeft in de rechters die u nu veroordeeld hebben, waarom denkt u dan dat het in een hoger beroep wel naar uw zin gaat?

„Er is geen alternatief. Ik kan me hier niet bij neerleggen. Het vonnis deugt van geen kanten. En ik vind trouwens ook dat je gewoon keiharde kritiek op een rechter mag hebben, ook als politicus. Dat had ik ook bij de rechtszaak over de moordenaar van Pim Fortuyn. Me dunkt dat je rechters die voor het leven zijn benoemd kritiek mag geven.”

Gelooft u nog wel in de rechtsstaat?

„Ik heb geen alternatief dan erin te geloven. Maar het zijn de rechters zelf die met dit soort uitspraken de geloofwaardigheid van de rechtsstaat op het spel zetten. Niet ik.”

Gaat uw advocaat Knoops ook uw hoger beroep doen?

„Daar ga ik deze week met hem over spreken. Ik ga ervan uit van wel. Maar we moeten het hoger beroep de komende twee weken nog indienen. Ik ga daar binnenkort met hem afspraken over maken.”

U bent tevreden met de samenwerking?

„Ik denk dat ik met hem doorga, ja. Hij heeft het hartstikke goed gedaan. Maar er spelen ook nog andere zaken, zoals de financiën. Over een paar dagen weet ik meer. Ik heb geen reden om ontevreden over hem te zijn. Hij heeft gevochten als een leeuw.”

Er leeft in Den Haag een breed vermoeden dat u de rechtszaak maximaal uitbuit om publiciteit te genereren en zetels binnen te harken.

(zucht) „Ik had hier liever niet gestaan. Het is verschrikkelijk om als verdachte of veroordeelde genoemd te worden of als racist te worden weggezet. Dat verdien ik niet, dat verdienen mijn kiezers niet en dat verdienen veel andere Nederlanders niet. Het kan me toch niet kwalijk genomen worden dat ik voor mezelf opkom in mijn ’laatste woord’?”

Tegelijkertijd houdt u als raspoliticus ook rekening met de impact op de verkiezingen. Hoe groot schat u die?

„Ik had dit liever niet gehad. Dat meen ik uit de grond van mijn hart. Ik zit niet te wachten op een veroordeling of de tijd, geld en energie die dit me kost. Maar in politieke zin zal de elite van – excusez – media, politiek en rechterlijke macht zichzelf in de staart bijten. Die zal me alleen maar sterker maken, sterker dan ooit.”

Tot slot: u leidt een partij, u bent verwikkeld in een rechtszaak en u hoopt de verkiezingen te gaan winnen. Hoe groot is de druk?

„Het is iets wat je je ergste vijand niet gunt. Het kost heel veel energie. Ik word als een halve crimineel neergezet en dat gaat me natuurlijk niet in de koude kleren zitten. Maar aan de andere kant – en dat is niet om mezelf flink te houden – maakt het me ook wel heel sterk. Je kan het niet eens zijn met wat ik heb gezegd, het smakelijk of onsmakelijk vinden, maar ik heb geen wet overtreden. Tenzij je trucjes uithaalt en nationaliteit tot ras verklaart. Ik kan in de spiegel kijken. Over de hele wereld is de steun hartverwarmend en dat houdt me op de been. Het gaat om de vrijheid van meningsuiting die nu drie eeuwen is teruggezet. Iemand die in een kroeg een Belgenmop maakt, moet niet bang zijn om vervolgd te worden voor racisme. Dat is een oneigenlijke oprekking om een politicus de mond te snoeren. Het Nederlandse volk zal mij vrijspreken. Op 15 maart gaan we winnen.”

Klik hier om het interview te lezen op de website van de Telegraaf.