Skip to main content

PVV-vragen over ‘collectief liegen’ van middelbare scholen in achterstandsgebieden

Vragen van het lid Beertema (PVV) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het bericht dat middelbare scholen in achterstandsgebieden ‘collectief liegen’ over slechte kwaliteit onderwijs en baat hebben bij meer lesuren.

1.)
Bent u bekend met het artikel ‘Scholen in arme wijken schieten te kort’(*)?

2.)
In hoeverre is de staatssecretaris het met ons eens dat de urennorm van 1040 uur (waarvan 960 uur aan reguliere onderwijsuren en 80 uur aan maatwerkuren) waar de PVV altijd voor heeft gestreden, de kwaliteit van het onderwijs verbetert, zeker in de achterstandswijken?

3.)
Wat is het oordeel van de staatssecretaris over de stelling van de voorzitter van de VO-raad die stelt dat de financiering tekortschiet om meer lesuren en daarmee beter onderwijs aan te bieden, terwijl er vanaf 1 augustus 2015 een nieuwe wettelijke urennorm voor minder lesuren gehanteerd gaat worden per opleiding (vmbo, havo, vwo), die zogenaamd meer ruimte en flexibiliteit mogelijk zal maken binnen het onderwijsprogramma en in meer maatwerk kan voorzien?

4.)
Is de staatssecretaris voornemens actie te ondernemen op de ‘liegende’ middelbare scholen? Zo ja, welke maatregelen gaat de staatssecretaris nemen?

 

(*) ‘Scholen in arme wijken schieten te kort’, Volkskrant (9 juli 2015)