Nederland weer van ons

Proefpersonen voor medisch wetenschappelijk onderzoek blijken vaker niet dan wel te begrijpen wat het onderzoek inhoud. Informatieformulieren zijn ‘abracadabra’. Eén van de deelnemers aan het probiotica-onderzoek zegt: “Door mijn handtekening te plaatsen had ik net zo goed een huis gekocht kunnen hebben.’

Het gaat hier niet om het kopen van een huis maar om leven en dood. Bij het recente onderzoek naar de werking van probiotica voor het remmen van alvleesklierontsteking kwamen tientallen patiënten te overlijden. Een aantal van hen zou nog geleefd hebben als er geen probiotica waren toegediend. (bron: UMCU)

Het is daarom van groot belang dat niet alleen het toezicht op onderzoek met proefpersonen goed is, maar vooral - blijkt nu - schort er veel aan het goed en volledig informeren van de proefpersonen en het verkrijgen van toestemming van hen. (geïnformeerde toestemming)

Het gaat vaak om ernstig zieke mensen die de indruk hebben met het onderzoek een op maat gesneden behandeling te krijgen, terwijl het doen van onderzoek alleen gericht is op het verkrijgen van informatie.

Soms hebben patiënten het idee voor het blok gezet te zijn en denken ze dat ze zich niet meer terug kunnen trekken uit het onderzoek. Het komt ook voor dat patiënten geen ‘nee’ durven te zeggen omdat zij bang zijn voor de gevolgen die dat heeft voor de behandeling. Dat is dubbel zuur. Het gaat al om mensen die ziek zijn en die niet zelden nieuwe en soms zelfs valse hoop krijgen door het meedoen aan onderzoek dat helemaal niet op hun genezing gericht is.

Vz, dit is een schandalige gang van zaken. Zieke mensen verdienen een betere bescherming dan nu het geval is. Daarom de volgende vraag aan de staatssecretaris:

Wilt u alle nu lopende onderzoeken doorlichten en uitzoeken of patiënten goed geïnformeerd zijn over het doel van het medisch onderzoek waar zij aan deelnemen en zo neen de onderzoeken staken en bent u bereid onderzoekers die patiënten beïnvloeden door het achterwege laten van informatie te schorsen?

Zieke mensen zijn geen vogelvrije proefpersonen.

facebooktwitterinstagrammail

We hebben 3345 gasten

doneer

Nederland
English

steun ons ideal

donaties

donaties