Nederland weer van ons

Hieronder de inbreng van Teun van Dijck tijdens het spoeddebat over tophypotheken d.d. 23 april 2009.

Spoeddebat Tophypotheken

De woningmarkt zit muurvast. Er worden nauwelijks nog huizen verkocht en de nieuwbouw is opgedroogd (-80%). Er moet iets gebeuren om deze impasse te doorbreken, maar niemand neemt het initiatief. Ook dit kabinet niet.

Banken zijn zeer terughoudend in het verstrekken van hypotheken. Huizenbezitters zien de waarde van hun huis dalen en zijn onzeker over hun toekomst en starters staan helemaal buitenspel.

Doordat de huizenmarkt verstart worden veel bedrijven meegezogen. Elk verkocht huis levert omzet op voor de makelaar, notaris, verzekeraar, keukenfabrikant, meubelboulevard, tuincentrum, kleine aannemer, schilder, etc.
De woningmarkt is de slagader van de economie, misschien nog wel belangrijker dan de banken, die wel met miljarden worden ondersteund.

Het kabinet negeert de problemen op de woningmarkt volledig, maar het ergste is nog dat dit kabinet de problemen verergert. Eerst wordt de hypotheekrenteaftrek ter discussie gesteld en nu komt de heer Hoogervorst met het onzinnige idee om de hypotheekregels aan te scherpen. Dit is een slecht plan op het verkeerde moment. De woningmarkt heeft rust en stabiliteit nodig. Dit kabinet schept onrust en wantrouwen.

De PVV vraagt zich af of de heer Hoogervorst niet buiten zijn boekje is gegaan door dergelijke onzinnige voorstellen de markt in slingeren. Hij kan hiermee veel schade aanrichten aan de toch al fragiele woningmarkt en de economie. Kan de minister duidelijk maken wat de regels zijn en wie ze maakt. Huizenkopers moeten weten waar ze aan toe zijn.

Een huis kopen is voor veel starters en mensen met een kleine beurs nu al heel moeilijk, maar met dit voorstel zal dit helemaal onmogelijk worden, doordat ze een grote zak met geld moeten meebrengen om met name aan de belastingverplichting te kunnen voldoen.
Juist deze hoge overdrachtsbelasting is voor huizenkopers een doorn in het oog en dwingt hen om meer te lenen.

Het is dus de overheid zelf die tophypotheken in de hand werkt en niemand anders!

In deze tijd van crisis zou juist deze overdrachtsbelasting moeten worden verlaagd om de verkoop van woningen te stimuleren, maar nee zoals we weten komt belastingverlaging niet voor in het woordenboek van minister Bos.

Tenslotte roept de PVV het kabinet nogmaals op om snel met maatregelen te komen, zoals de verhoging van de NHG, om de woningmarkt vlot te trekken.

Zoals het kabinet nu bezig is, wordt de crisis van kwaad tot erger!

Klik hier voor de door de PVV tijdens het debat ingediende moties

facebooktwitterinstagrammail

We hebben 3045 gasten

doneer

Nederland
English

steun ons ideal

donaties

donaties