Nederland weer van ons

Hieronder de inbreng van Teun van Dijck tijdens het spoeddebat over de kredietverlening door banken van 20 mei 2009. 

Spoeddebat kredietverlening Banken

Banken zitten op hun geld, kopte de Volkskrant vorige week.
In het vragenuur ontkende de minister dit bericht. Niets van waar, kijk maar naar de cijfers. Ook de oorspronkelijke bron DNB zwakte bij nader inzien de cijfers enigszins af.

Eigenlijk komt het erop neer dat we het niet weten. We weten dat het kredietvolume nog steeds groeit, maar we weten niet of er minder nieuwe leningen worden verstrekt.
De oorzaak van een groeiend kredietvolume kan ook liggen in het gegeven dat bedrijven meer geld opnemen uit hun bestaande kredietfaciliteiten (voor de zekerheid). Kan de minister inzicht verschaffen in het aantal nieuwe kredietaanvragen en het aantal dat wordt gehonoreerd; dit zou de zaak kunnen verhelderen.

Wel geeft de minister in zijn brief toe dat banken hun acceptatiecriteria hebben aangescherpt.

De banken zijn verworden van casino’s tot safespelers. Tot voor kort kon iedereen een bank binnenwandelen voor een krediet, maar nu worden strenge voorwaarden en onderpanden geëist. De PVV wil zeker niet dat de banken onverantwoord kredieten verstrekken, maar moeten ook niet doorslaan naar krediet aversie. Banken hebben een maatschappelijk belang, dat was tenslotte ook de reden om banken met 80 miljard aan belastinggeld te ondersteunen.

De banken moeten nu ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, door op normale wijze kredieten te verstrekken tegen een redelijke rente. Alles wijst erop dat dit nu niet gebeurt en banken overdreven terughoudend zijn. Hiermee verergeren ze de crisis. Dit is voor de PVV onacceptabel!

De PVV wil daarom dat de minister banken die zijn overgenomen of staatssteun krijgen oproept om het goede voorbeeld te geven. Het vertrouwen moet terug in de markt en tegen normale condities.

De minister moet zijn verantwoordelijkheid nemen en zich niet verschuilen achter cijfers. Hij moet opkomen voor de belangen van burgers en niet alleen voor de belangen van banken.

Klik hier voor de tijdens het debat door de PVV ingediende moties

facebooktwitterinstagrammail

We hebben 3365 gasten

doneer

Nederland
English

steun ons ideal

donaties

donaties