Nederland weer van ons

Voorzitter,

Vandaag zal naar alle waarschijnlijkheid de laatste keer zijn dat ik de degens kruis met collega Vendrik. Eén ding moet gezegd: Cees gelooft heilig in het gegeven dat CO2 onze aartsvijand is.

Dat heeft hij zolang ik hem ken consequent verkondigd en daarvoor chapeau Cees.

In een laatste poging doet hij er middels een initiatiefwet alles aan CO2 te reduceren; de kolencentrales in ons land moeten er aan geloven.

Als ik aan de CO2 gerelateerde doemscenario’s denk, dan komt er een oud-reclamefilmpje bij mij op.

Van dat jongetje dat zich heeft verheugd op een geweldige vakantie, maar aangekomen bij het zwembad  zielig zegt: “Waar is nou dat subtropisch zwemparadijs”?

Al jaren wordt mij actie beloofd: Metershoge zeespiegelstijgingen en verzengende hittegolven.

Maar wat krijg ik?Helemaal niets!Sta ik daar vorige week voor de deur van het Rotterdamse openluchtzwembad Het SportfondsenDICHT; vanwege de aanhoudende kou!

Voorzitter,

GroenLinks schijnt niets te hebben geleerd van de mislukte en gelukkig ongedaan gemaakte vliegtax.Sterker: Het staat gewoon weer in het verkiezingsprogramma.

Als enig land in Europa voerde wij deze vliegtax in. De Nederlandse economie ging voor miljoenen de kuikebak in. En dat noemen ze bij GroenLinks dan ‘Zin in de Toekomst!’

En zin hebben ze!Naast de vliegtax en een vleesbelasting willen ze nu ook een kolenbelasting.

Wederom zou Nederland dan het enige land in Europa zijn met zo’n soort belasting.

Wij gaan hier dus onze plantenvoedselvriend CO2 te vuur en te zwaard bestrijden, terwijl elders in Europa CO2 de lucht ingeblazen wordt alsof het een lieve lust is.

Door onze industrie onevenredig te benadelen, moeten we niet gek staan te kijken dat de industrie en werkgelegenheid uit Nederland weggaat.

Een extra belasting op kolen zal leiden tot een prijsstijging van energie en de Nederlandse burger wordt daar dan weer mooi de dupe van!

GroenLinks wil van de kolencentrales af, zoveel is duidelijk.

Met deze kolenwet maken we ons zelf nog meer afhankelijk van het buitenland. Nederland zal nog afhankelijker worden van aardgas. Dit zal de leveringszekerheid ernstig in gevaar brengen.

Zeker als men kijkt naar de slinkende gasvoorraden en onzekere leveringen vanuit het buitenland zoals Rusland.

Kolencentrales zijn dus essentieel voor de voorzieningszekerheid en daar mag niet aan getoornd worden.

Deze kolenwet moet CO2 keihard aanpakken, want CO2 zou een opwarmend effect op de aarde hebben.

Ik vroeg het laatst bij de hoorzitting aangaande de wanprestaties van het VN-klimaatpanel IPCC al aan het KNMI – Waar is de ‘Missing Heat’?

De concentratie CO2 in de atmosfeer neemt alleen maar toe, maar sinds 1998 daalt de gemiddelde wereldwijde temperatuur.

Het KNMI kon mij niet vertellen waar die ‘Missing Heat’ is. Is er iemand in dit huis die dit wel kan?

In tal van filmpjes worden mensen bang gemaakt dat er in de nabije toekomst metershoge golven op ons af komen. Een bang iemand is natuurlijk eerder geneigd braaf zijn of haar belastingcentjes af te dragen.

Bij voldoende afdracht zal Vader Staat het klimaat wel even op zijn falie geven. Dan wordt Moeder Natuur wel even een lesje geleerd met een tweegradendoelstelling.

Maar meten is weten!

En metingen van Rijkswaterstaat laten zien dat de zeespiegel nog steeds slechts 2 millimeter per jaar stijgt, dat is 20 centimeter per eeuw.

Er is dus geen reden tot paniek!En zeker niet tot sluiting van bestaande en afzien van de bouw van nieuwe kolencentrales.

Van dat malle emissiehandelssysteem, waarvan Europol al massale fraude van € 5 miljard meldt, moeten we snel afscheid nemen.

Maar op het GroenLinks hoofdkwartier struikelen de geitenwollensokken over elkaar heen, zo druk zijn zij bezig om ook de hoofdsponsors van CO2 in de toekomst aan te pakken.

Dat zal nog een hele klus worden, want 96% van de totale CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door moerassen, oceanen en vulkanen.

En ja, hoe sturen we die een blauwe belastingenvelop?

facebooktwitterinstagrammail

We hebben 3010 gasten

doneer

Nederland
English

steun ons ideal

donaties

donaties