Nederland weer van ons

PVV’er De Roon stelt zakkenvullerspraktijken van PvdA-elite aan de kaak in de Tweede Kamer.

Dit overleg heeft formeel als onderwerp ‘Betrokkenheid van het ministerie van Buitenlandse Zaken bij betalingen aan Nederlanders in VN-dienst’, een hele mond vol. Maar een veel betere naam was natuurlijk geweest: Overleg zakkenvullers bij Buitenlandse Zaken.

Mevrouw Herfkens werkte bij de Verenigde Naties aan het bestrijden van de armoede. Dat deed ze tegen een vergoeding van 225.000 dollar per jaar en daarbovenop nog eens een vergoeding van 6 a 7-duizend dollar per maand uit de zakken van de Nederlandse belastingbetalers, voor de huur van haar luxe appartement in Manhattan. Alsof dat allemaal nog niet genoeg was, werden door het ministerie ook verhuis-, makelaars- en servicekosten betaald. Gekker kan het toch niet worden zou je zeggen. Maar gekker werd het wel, want dit geld had volgens VN-regels nooit aan mevrouw Herfkens betaald mogen worden, en mevrouw Herfkens had dat geld volgens VN-regels nooit mogen aannemen.

De ophef rondom de door mevrouw Herfkens aangevraagde Green Card, haar eis persé business class te willen vliegen en haar ronduit denigrerende uitlatingen van een paar weken geleden in het NRC Handelsblad  over ons land en dus ook over de mensen die haar huur betaalden, maken het geheel nog schrijnender. Uit dit alles ontstaat het beeld van een ‘Rupsje nooit genoeg’. De uitlatingen van deze PvdA-prominente in het interview in de NRC getuigen van een arrogante, elitaire en regenteske houding.  En de PvdA-prominenten lijken voor elkaar in de bres te springen.. Zo zijn er de geruchten over een  lobby van Ad Melkert voor zijn partijgenote Herfkens bij het ministerie om haar het geld niet te hoeven laten terug te betalen en houdt een andere partijgenoot, minister Koenders, haar de hand boven het hoofd, want ze hoeft van hem tot dusver geen cent terug te betalen.

En dan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat zat zes jaar lang te slapen. Het ministerie had natuurlijk moeten weten dat het in strijd met de VN-regels was dat zij de huur van 7.000 dollar per maand, ongeveer 280.000 dollar in totaal, voor mevrouw Herfkens betaalde. En dat het niet bij het geval van mevrouw Herfkens is gebleven, maakt het alleen nog maar erger. Vanaf 2001 ontvingen nog eens vijf mensen die in dienst waren van het ministerie vergoedingen die in strijd zijn met de VN-regels. Het is een schande. Niet alleen mevrouw Herfkens, ook het ministerie dus, heeft Nederland internationaal te kijk gezet. Graag wil ik van de beide ministers precies weten hoeveel belastinggeld in totaal ten onrechte is uitgekeerd aan Nederlanders die in dienst zijn of waren bij internationale organisaties zoals de VN. Hierop graag een duidelijk antwoord en dus niet zo’n ontwijkend, in verhullende taal, geformuleerd verhaal als in de regeringsbrief van februari.

De PVV-fractie vindt het sowieso vreemd, dus los van het feit dat er VN-regels zijn overtreden, dat Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties eveneens in dienst zijn van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat is heel krom. Nog krommer is het,  dat mevrouw Herfkens zelfs speciaal voor haar pensioenopbouw en om in aanmerking te komen voor de andere vergoedingen op 1 november 2002 in dienst trad van het ministerie. Dat is naar de mening van mijn fractie echt van de zotte. De PVV-fractie vindt dan ook dat hiermee gestopt moet worden. Willen de ministers dit toezeggen? 

Ik vraag de minister voor Ontwikkelingssamenwerking of hij mij kan toezeggen dat er in het vervolg nooit meer belastinggeld aan de UNDP, of een vergelijkbare organisatie, wordt toegekend. En ik vraag de minister van Buitenlandse Zaken, als politiek verantwoordelijke voor – ik zal het maar personeelsbeleid noemen –  of hij mij kan toezeggen  dat Nederlanders die werkzaam zijn voor internationale organisaties niet langer in dienst zullen kunnen zijn van het ministerie. En ik vraag hem ook het interne VN-onderzoek niet af te wachten en alsnog onmiddellijk al het door het ministerie onterecht aan mevrouw Herfkens, en alle anderen, uitgekeerde geld terug te vorderden. Want mevrouw Herfkens, een oud-minister nota bene, had de regels als ze die echt niet gekend heeft natuurlijk wel moeten kennen. Het mag niet zo zijn dat de gewone man bij het onterecht incasseren van belastinggeld wel achterna wordt gezeten door de overheid, en leden van de PvdA-elite hiermee wegkomen.

 

NRC Handelsblad, 14 januari 2008: “Natuurlijk begrijp ik dat sommigen dat (business class vliegen, JD) luxe vinden. Dat zijn mensen die alleen met vakantie vliegen … Als je economy class vliegt, moet je veel eerder inchecken. Daar ga ik geen tijd aan verspillen, doodzonde”. “Ik ging naar de ambassade bij de VN, vroeg om hulp bij het vinden van een appartement. Ik wilde drie kamers, honderd vierkante meter en een balkon, anders word je claustrofobisch in New York En op loopafstand van kantoor, dat ook, anders zou ik tijd kwijt zijn met de metro”. “De ambassade vertelde mij dat het beleid was VN-functionarissen financieel te helpen. Ik dacht, ik ben gek dat niet te doen, anders zit ik in zo’n eenkamerflat met uitzicht op een bakstenen muur. Bovendien gaven ze een reeks voorbeelden van anderen”.  “Nederland is zo’n on-ge-loof-lijk braaf land”. “In veel gevallen zijn dan nog altijd vermeende affaires. Maar ik ga er niet eens op reageren. Dat is zo’n ontstellend provinciaal Nederlands debat”.

facebooktwitterinstagrammail

We hebben 3240 gasten

doneer

Nederland
English

steun ons ideal

donaties

donaties