Skip to main content

Interview Telegraaf - ‘Komend jaar kan fantastisch worden’

telegraaf31122022

Oppositieleider Geert Wilders ging er in 2022 weer met gestrekt been in tegen het kabinet. Rutte-IV is volgens hem verantwoordelijk voor een flink deel van de crises die ons land troffen. In gesprek met De Telegraaf legt hij uit waarom. En hij verwacht dat 2023 ondanks alles een geweldig jaar kan worden.

De burelen van de zwaarbeveiligde PVV-fractie in de Tweede Kamer ademen dezer dagen een kerstsfeer. „Ik probeer er altijd een feest van te maken„, bekent Geert Wilders (59). „Mijn safehouse is ook een totaal circus nu. 100 procent! Met overal kerstversiering en lichtjes op de ramen. Het moeilijkste vind ik om het weg te halen na Driekoningen, ik probeer het meestal nog wel een maandje te rekken.”

Wat was 2022 voor u voor een jaar?
„We gingen van crisis naar crisis. Het lage vertrouwen in de politiek en in het bijzonder in het kabinet geeft aan dat mensen niet tevreden zijn met de oplossingen. In de laatste peiling staat het kabinet op 19 procent. Ik kan mij niet herinneren dat een kabinet na een jaar regeren zo’n laag vertrouwen heeft. Nederland wordt slecht geleid en kapot gemaakt.”

Daar ligt een kans voor de oppositie, zou je zeggen. Kon die een vuist maken?
„In Nederland hebben we heel weinig oppositie. Wij hebben een veelpartijensysteem, waarin naar het midden gaan politiek beloond wordt. Daarom zie je ook dat nu GL en PvdA voor de pensioenwet zijn, dat de SP voor open grenzen is en meehuilt met de wolven in het slavenbos. Echt zeggen wat je vindt wordt niet beloond. Dat maakt dus ook het veranderen van dit beleid ontzettend moeilijk.”

U heeft het over ’de wolven in het slavenbos’. Het jaar werd afgesloten met excuses voor de slavernij. Wat vond u van het verhaal van Rutte?
„Ik vond het een gênante vertoning. Excuses aanbieden voor iets waar geen van de daders of slachtoffers nog in de verste verte nog leeft en daarvoor ook nog honderden miljoenen uittrekt. Waren ze maar in de bus gestapt naar Emmen, Roermond, Venlo, Rotterdam en Amsterdam om daar hun excuses aan te bieden voor het vreselijke beleid dat ze nú voeren. Dan hadden ze misschien applaus gekregen.”

Sommige mensen hier op uw fractie en ook de partners van enkele PVV-fractieleden hebben een allochtone achtergrond. Is over het slavernijverleden helemaal geen discussie geweest in uw fractie?
„Nee. Niet in onze fractievergaderingen en ik heb het ook van niemand gehoord.”

Rutte heeft eerder ook excuses aangeboden voor de rol van de Staat bij de Jodenvervolging. Dat was volgens u wel terecht?
„Dat is een situatie waarbij sommige slachtoffers én daders nog leven. Er worden nog mensen voor veroordeeld. Dat snap ik. Maar dit is eeuwen geleden gebeurd. Let op mijn woorden: dit wordt een gebed zonder einde. De koning moet naar Suriname, men gaat extra geld geven. Dit toont de wereldvreemdheid van het kabinet aan.”

2022 stond in het teken van de Russische oorlog in Oekraïne. U bent heel lang pleitbezorger geweest van goeie contacten met Rusland. Kijkend naar wat er is gebeurd: heeft u zich vergist in Poetin?
„Ik ben geen vijand van het Russische volk. Maar inderdaad: als we kijken naar wat er is gebeurd, is Poetin iemand anders dan wij dachten. Hij is een agressor, geen held. Hij is iemand die niet alleen een ander land binnenvalt, maar daar ook op een schandalige manier huishoudt. Daar heb ik geen greintje sympathie voor. Ik heb dat vanaf het eerste moment veroordeeld en zal dat blijven doen.”

U bent intussen tegen het sturen van Nederlandse wapens naar Oekraïne. Wat is uw oplossing?
„Ik zag dat de Oekraïense president Zelensky tot vredesoverleggen opriep. Ik denk dat dat de oplossing is.”

Maar pas als Rusland weg is uit zijn land. Tot nu toe is die vredesconferentie er niet. Als u zegt: Poetin is een agressor en hij houdt er verschrikkelijk huis, moeten wij dan aan de kant te staan kijken en dat laten gebeuren?
„Nee, we veroordelen het. Maar we moeten niet in die oorlog materieel of anderszins betrokken worden.”

Tja, dan loopt Poetin het hele land omver...
„Kijk, Europa is begonnen met een olieboycot, vlak na de inval. Misschien gaf het een goed gevoel, maar het was niet slim en het heeft de Russen niet heel veel pijn gedaan. Ze verkopen hun olie gewoon aan India en China tegen een hogere prijs. Sancties zullen en hebben nog nooit ergens ter wereld oorlogen beëindigd. Of leiders weg gekregen. Wij zitten nu zelf maximaal in de penarie door die actie en de reacties erop. En uiteindelijk -hoeveel sympathie ik ook voor de mensen in Oekraïne heb en hen het allerbeste wens- ben ik gekozen door de Nederlandse kiezer.”

Maar dan is de consequentie dat dat land overrompeld mag worden zonder militaire steun uit Nederland?
„Ze krijgen van andere landen steun.”

Ah, dat mag wel?
„Ik ga daar niet over. Ik ben geen voorzitter van de Veiligheidsraad.”

Nog niet. Terug naar eigen land. U verraste mensen die het in Nederland zwaar hebben met volle boodschappentassen. Wat stopt u daar eigenlijk in?
„We hebben oproepen gedaan. Als we ervan overtuigd zijn dat we schrijnende gevallen kunnen helpen, en dat is vaak, vragen we die mensen een boodschappenlijst te maken. Daar doen we dan meestal nog wel wat bovenop, want de meeste mensen zijn heel bescheiden.”

Daarvoor gaat u met de collectebus rond in de fractie?
„Ja, een paar duizend euro. We hebben niet voor niets een motie ingediend waarin we stellen dat een warm huis en voldoende eten een eerste levensbehoefte is waarvoor de overheid zorg moet dragen.”

Het kabinet heeft 17 miljard euro uitgetrokken voor koopkrachtreparatie. De overheid kan toch niet iedereen redden?
„Misschien niet iedereen, maar ze kunnen veel meer doen dan nu. Veel meer. We zijn een rijk land! We zijn in staat om honderd miljard euro aan klimaat en stikstof te geven.”

Wat heeft de PVV eigenlijk bereikt dit jaar?
„Wij hebben bereikt wat een oppositiepartij bereikt kan hebben in een jaar. En dat is: kritiek hebben op alles wat fout gaat en daar ook zo’n zestig constructieve oplossingen voor aandragen. Die zijn keurig gedekt en bedoeld om de inkomens van mensen te verbeteren en de grenzen te sluiten voor gelukszoekers. Het wordt allemaal verworpen omdat de regering het niet in lijn vindt met het beleid.”

Ontbreekt het u aan overtuigingskracht? Andere partijen met minder zetels -zoals JA21- kregen wel zaken voor elkaar.
„Dat is mooi en gun ik hen van harte, maar dat is allemaal niet genoeg. Ik kan morgen ook applaus krijgen als wij zeggen: we stemmen voor de pensioenwet. Maar schieten mensen daar wat mee op? Nee, het maakt het alleen maar erger.”

U heeft veel kritiek op Rutte...
„...ja, omdat hij een slappe ’puntje puntje puntje’ is!”

Wat is ’puntje puntje puntje’?
(lacht) „Slappe hap, laat ik dat er maar van maken.”

Toch haalde hij twee keer zoveel zetels als u.

„Dat is knap. Maar ik denk dat de situatie nu anders is dan tijdens de vorige verkiezingen. Mensen zien nu in toenemende mate dat hij los is gezongen van de realiteit van de gewone man.”

Hij heeft gezegd dat hij de asielinstroom te hoog vindt, wat u ook altijd roept, en daar iets aan wil doen. Gelooft u dat hij dat voor elkaar gaat krijgen?
„Met Sigrid Kaag van D66 zeker niet, nee. Ik denk dat hij op zoek is naar een geitenpaadje, zonder dat er veel verandert. De tam-tam in Afrika zegt nu: kom naar Nederland, als je geluk hebt kom je op een cruiseschip terecht. En krijg je iedere dag een halve appeltaart die je naar binnen kan werken. En zit je er lekker warmpjes bij, alsof je parlementariër bent.„

U twitterde onlangs over een van de vele bedreigingen die u kreeg. Dit keer iemand die in 2020 over de schreef ging en niet vervolgd werd omdat het te lang geleden zou zijn. Wat dacht u toen u dat las?
„Ik heb gebeld met het Team Bedreigde politici. Die zeiden: meneer Wilders, dit is toch niet de eerste keer? Toen werd ik helemaal gek. Het schijnt dus vaker voor te komen. Het gaat om doodsbedreigingen. Ik kreeg er bijna 1000 dit jaar. Ik kan het allemaal niet bewijzen natuurlijk, maar het lijkt er toch wel mee te maken te hebben aan wie de bedreiging gericht is. Ik houd niet van complottheorieën, maar ik vind het wel opvallend. Ik heb het ook nog niet bij andere politici gezien.”

Tegelijkertijd zijn er ook critici die zeggen: Wilders zet minister Kaag weg als heks in debatten en dat spoort mensen aan haar te bedreigen. Vindt u dat u daar zelf ook een verantwoordelijkheid past?
„Nee, dat vind ik niet. Je moet toch iemand een heks kunnen noemen? Iedereen snapt dat dat iemand is met een bezem en een puntmuts op en in werkelijkheid niet bestaat. Ik vond dat zelf een heel mooie en geslaagde vergelijking. Maar dat is natuurlijk geen oproep tot bedreigen. Iedere bedreiging naar mevrouw Kaag is er een te veel. En diegene die dat doet moet zo zwaar mogelijk worden gestraft.”

Wat verwacht u van 2023?
„Er komen verkiezingen aan die natuurlijk officieel over de Provinciale Staten gaan en waar de samenstelling van de Eerste Kamer uit voort komt. Het kabinet kan dan nog meer steun nodig hebben van GL en PvdA. Straks moet Rutte nadat hij de agenda van Kaag uitvoert ook nog een keer concessies doen aan die linkse partijen. Dat kan zomaar leiden tot de enige crisis die niet slecht is voor Nederland: een kabinetscrisis en een ander beleid waardoor dingen wel worden opgelost. Het komende jaar kan dus een fantastisch jaar worden!”

Klik hier om het artikel te lezen op de website van De Telegraaf.