Skip to main content

Vragen aan min Buza inzake Iran

Vragen van de leden Kortenoeven en Wilders (beiden PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken, inzake de aangekondigde executie door steniging of ophanging van mevrouw Sakineh Mohammadi Ashtiani onder de verantwoordelijkheid van het moellahregime van de Islamitische Republiek Iran.

1.)
Kent u de artikelen “‘Bekentenis’ van Iraanse vrouw uitgezonden” [1], “Iranian facing stoning speaks: 'It's because I'm a woman'” [2] en "When adultery means death" [3], alsmede het Amnesty International-persbericht “TV ‘confession’ of Iran stoning case woman criticised” [4]?

2.)
Hoe beoordeelt u de in de zaak van Sakineh Mohammadi Ashtiani gevolgde rechtsgang en de daaruit voortvloeiende strafoplegging?

3.)
Indien u het niet eens bent met de in de zaak van Sakineh Mohammadi Ashtiani gevolgde rechtsgang en de daaruit voortvloeiende strafoplegging, bent u dan bereid bij de Iraanse autoriteiten te pleiten voor het sparen van het leven en het in vrijheid stellen van betrokkene? Zo neen, waarom niet?

4.)
Heeft de Nederlandse ambassadeur in Teheran geprobeerd mevrouw Ashtiani in de gevangenis van Tabriz te bezoeken? Zo neen, bent u bereid de ambassadeur daartoe opdracht te geven?

5.)
Bent u bereid om de Nederlandse mensenrechtenambassadeur op te dragen een onderzoek in te stellen naar de beschuldiging dat Sakineh Mohammadi Ashtiani voorafgaand aan de televisieuitzending van 11 augustus 2010 is gemarteld? Zo neen, waarom niet?

6.)
Bent u bereid de zaak van Sakineh Mohammadi Ashtiani, die symbool staat voor de systematische juridische en praktische discriminatie en onderdrukking van vrouwen door het islamitische regime in Teheran, als typerende casus aan de orde te stellen bij het United Nations Development Fund for Women (UNIFEM), de VN Mensenrechtenraad (UNHRC) en de Derde Commissie van de Algemene Vergadering van de VN? Zo neen, waarom niet?

7.)
Vindt u dat een staat die de meest fundamentele mensenrechten systematisch en op grond van barbaarse islamitische wetgeving schendt, zoals de Islamitische Republiek Iran, een geloofwaardige rol kan vervullen in de bestuurscolleges van internationale organisaties die zoeken de mensenrechten te bevorderen, zoals in het onderhavige geval de VN-commissie voor de Status van Vrouwen? [5]

8.)
Wat bent u voornemens richting het Iraanse regime te ondernemen als Sakineh Mohammadi Ashtiani daadwerkelijk wordt gedood?


[1] 'Bekentenis' van Iraanse vrouw uitgezonden, Volkskrant.nl
[2] Iranian facing stoning speaks: 'It's because I'm a woman', Guardian.co.uk
[3] When adultery means death, Guardian.co.uk
[4] TV ‘confession’ of Iran stoning case woman criticized, Amnesty.org
[5] Iran wins seat on UN Commission on Status of Women, Tehrantimes.com