Nederland weer van ons

De Turkse cartoonist Bahadir Baruter wordt vervolgd wegens het in een cartoon afwijzen van Allah. Hij kan een jaar cel krijgen. Kandidaat EU-lidstaat Turkije glijdt steeds sneller af naar de islamitische staat die premier Erdogan voor ogen staat. Wim Kortenoeven en Geert Wilders stelden op 5 oktober onderstaande Kamervragen over de zaak Baruter.

Vragen van de leden Kortenoeven en Wilders (beiden PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de vervolging van de Turkse cartoonist Bahadir Baruter wegens het afwijzen van Allah (ingezonden op 5 oktober 2011).

1.)
Hoe beoordeelt u de nieuwsberichten 'Turkish cartoonist to be put on trial for renouncing God'(*) en 'Cartoonist to be Tried for Insulting Islam'(**)?

2.)
Hoe luidt de aanklacht tegen Bahadir Baruter, op welke rechtsbeginselen wordt hij vervolgd en zijn die rechtsbeginselen verenigbaar met het concept van de democratische rechtsstaat?

3.)
Deelt u onze mening dat sprake is van een nieuwe aanval van de herislamiserende Turkse staat op de vrijheid van meningsuiting? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u dan bereid de Turkse ambassadeur daarvoor te ontbieden?

4.)
Staat de (praktische) rechtspositie van 'ongelovigen' en 'afvallige moslims' in Turkije steeds meer onder druk? Zo ja, welke oorzaak ligt daaraan volgens u dan ten grondslag?

5.)
Deelt u onze mening, dat het vanwege de golf van Turkse wandaden -- tegen Israel en Cyprus; tegen minderheden; tegen de vrijheid van meningsuiting; tegen het Kemalisme -- duidelijk is dat de PVV gelijk had en heeft met de stelling dat Turkije in nog geen duizend jaar lid mag worden van de EU? Zo nee, waarom niet?

6.)
Bent u bereid, vanwege de gewenste duidelijkheid, deze vragen ieder afzonderlijk en nog voor de behandeling van de begroting voor Buitenlandse Zaken te beantwoorden?

(*) Hurriyetdailynews.com
(**) Commentarymagazine.com

 

facebooktwitterinstagrammail

We hebben 4175 gasten

doneer

Nederland
English

steun ons ideal

donaties

donaties