Skip to main content

Interview met Geert Wilders in Panorama

'Ik was vroeger echt een vervelend jongetje'

Z’n tegenstanders krijgen er rooie vlekken van in hun nek, maar ook zij kunnen er niet omheen: Geert Wilders speelt al een jaar een beslissende rol in politiek Den Haag. Een interview over wat Henk en Ingrid daarvan merken, het treiteren van Job Cohen, z’n aanvaring met Mark Rutte en of hij vroeger op school al een pestkop was. 

Tekst: Joop Reichart

Als bedrijfspoedel van Panorama is mijn eerste vraag: één jaar kabinet Rutte met gedoogsteun van de PVV. Zijn Henk en Ingrid daar nou wijzer van geworden?

“Ja, ik denk het wel. Ze zien een andere wind door Nederland waaien waar het gaat om strengere straffen en om forse maatregelen rondom immigratie en asiel. Bovendien gaat de overheid in z’n eigen vet snijden. Minder ambtenarij. Dat was anders ook minder gebeurd. En wat was het alternatief? Dat Job Cohen en de zijnen aan de macht waren gekomen.”

Komen er echt minder immigranten en asielzoekers naar Nederland?

“Daar hebben we afspraken over gemaakt, dus dat zal wel moeten gebeuren. U ziet bij de aanvaringen die ik soms met minister Leers heb, dat als het dreigt de andere kant op te gaan, ik dan stevig aan de bel trek. Maar het zal wel een jaar duren, dat moet ik eerlijk zeggen, voordat je dat in de cijfers ziet.”

Uw tegenstanders zeggen altijd: het zal niet lukken, want Europa blijft dwars liggen.

“Dat mensen minder snel familie kunnen laten overkomen, dat ze hun inburgeringexamen zelf moeten betalen en als ze die niet halen dat ze dan hun verblijfsvergunning kwijt raken, dat is al door de ministerraad. Maar bij de belangrijkste maatregelen, het verhogen van de leeftijd van 21 naar 24 jaar voor partners die naar Nederland worden gehaald bijvoorbeeld, ja daar heb je Europa voor nodig. Ik moet wel eerlijk zijn, dat zijn maatregelen die qua cijfers de grote klappers opleveren. En dat ziet er niet bij voorbaat goed uit.”

Dat moet ergerlijk zijn voor u, dat Europa bepaalt wie hier wel en niet binnen mag komen.

“Dat is niet te verteren. Europa bemoeit zich met alles. Ook waar het geen bal mee te maken heeft. Dat is één van de weeffouten. Maar stel dat al die maatregelen die wij willen niet gaan lukken, dan moeten we voor Nederland misschien wel denken aan een uitzonderingspositie op dat hele immigratiedossier. Zoals ook Denemarken dat heeft. Want het kan toch niet zo zijn dat Europa niet alleen bepaalt wie er hier binnen mag komen, maar ook nog de afspraken die we hier in dit land hebben gemaakt tegen houdt?”

Die arme Leers zal af en toe wel gek worden van u. Toch?

“Ik hoop het niet. Maar ik ben ingehuurd als een politieke wolf om op te komen voor de PVV-kiezers. Stel dat ik voor die 18 miljard bezuinigingen, de prijs die wij voor het gedoogakkoord betalen, weg zou fietsen. Dan zou het CDA mij ook de mantel uitvegen. Dus als Leers zegt dat de terugdringing van immigratie geen doelstelling is, dan moet ik daar iets van zeggen. Niet om hem te pesten, maar om voor Henk en Ingrid op te komen.”

Is het mooie van dit kabinet voor u ook niet dat Job er niet in zit?

“Dat is ontzettend belangrijk. Als je kijkt naar dat hele verhaal van immigratie en asiel, naar de bezuinigingen op al die linkse hobby’s, naar strenger straffen; dat was met de PvdA nooit gebeurd. Dan was Nederland veel slechter af geweest.”

Toch hoorde ik de PvdA pas zeggen: de immigratie kwam van rechts.

“Onzin. Het is wel zo dat ook CDA en VVD gastarbeiders naar Nederland hebben gehaald en dat daar grote bedrijven achter zaten. Dat ontken ik niet. Maar de grote getallen zijn daarna binnen gekomen met de gezinsmigratie. Dat gaat tot op de dag van vandaag door. Links dient bijna elke week wel een amendement in om het allemaal nog soepeler te maken en ze verzetten zich tegen alle maatregelen die wij in het gedoogakkoord hebben afgesproken. En neem zo’n generaal pardon, waarbij tienduizenden mensen zijn gelegaliseerd, ook criminelen, hoewel ze alle rechterlijke instanties hebben afgelopen en steeds nee te horen hebben gekregen. Dat hebben wij niet gedaan. Dat heeft links gedaan.”

Volgens mij heeft u een bloedhekel aan Job.

“Ik heb in persoonlijke zin absoluut geen hekel aan Job. Het is een hele nette, erudiete man. Ik heb trouwens aan niemand een hekel in de politiek. Dat meen ik oprecht. Alleen politiek gezien staat de PvdA voor alles wat ik verafschuw. Dat is wel waar.”

U speelt het soms erg op de persoon.

“Hij is de leider van de grootste oppositiepartij en het is mijn taak om vanuit mijn rol de PvdA aan te pakken. En ik hou ervan om de aanval te kiezen. Ik snap er echt niets van dat Job het kabinet steunt voor wat betreft Europa en daar helemaal niets voor terug krijgt. En dan komt hij met een heel bestuurlijk verhaal. Bij de heer Cohen is duidelijk nog niet helemaal doorgedrongen dat hij geen burgemeester van Amsterdam meer is.”

U was hem tijdens de Algemene Beschouwingen behoorlijk aan het treiteren. U had er lol in he?

“Ik ben een liefhebber van een prikkelend en offensief debat. Ik vind dat zoiets veel meer moet gebeuren. Als je naar andere parlementen kijkt, gaat het er vaak nog veel steviger aan toe. Wij zijn zo’n polderlandje waar het allemaal heel netjes gaat, maar laat de mensen maar zien dat er een groot verschil is tussen de PVV en de PvdA. Ik vind het alleen jammer dat Job niet meer van zich afbijt.”

U heeft liever een betere tegenstander?

“Ik heb er natuurlijk politiek belang bij dat Cohen zo lang mogelijk blijft zitten. Ik weet alleen niet of de partij hem dat nog lang gunt.”

U had tijdens het debatt vaak de lachers op uw hand. Nooit gedacht aan een carrière als up comedian vroeger?

“Hahaha. Nee, dat heb ik nooit willen worden. Ik speel in de Kamer geen toneel, laat ik dat voorop stellen, maar ik vond toneel vroeger op school wel altijd heel leuk. Ik heb ook weleens iets gedaan. Nee, geen grote rollen hoor. Maar ja, iets van acteren ligt mij wel.”

Zit u de avond voor zo’n debat te bedenken met welke kwinkslagen u iemand op de kast kunt jagen?

“Zoals iedereen bereid ik een aantal grappen voor. Ik denk na over wat ik ga zeggen en weet wat ik ga doen tijdens een debat. Maar opmerkingen tijdens interrupties die kun je niet van tevoren instuderen. Dan zeg ik spontaan wat in me opkomt.”

Dat zuigen en jennen gaat u goed af. Vroeger op school al een pestkop?

“Absoluut. Op de lagere school viel dat nog wel mee, maar op de middelbare school was ik echt een vervelend jongetje. Ik ben vaak de klas uitgestuurd en ik heb het mijn ouders vaak ook niet gemakkelijk gemaakt. Ik was nogal recalcitrant ja. Ging altijd m’n eigen gang.”

Dus pappa Wilders moest nog weleens op school komen?

“Zeker. Ik was in die tijd bepaald geen lieverdje.”

En dan die beroemde aanvaring met Mark Rutte. Dat ‘doe es effe normaal man’. Later geen spijt van gehad?

“Nee, geen seconde. Ik begrijp die commotie daarover ook niet. ‘Doe eens normaal man,’ is iets dat veel mensen dagelijks tegen elkaar zeggen. Er zit geen scheldwoord in. Het is misschien niet gebruikelijk, maar nogmaals: kijk naar andere parlementen. Daar gebeuren wel ergere dingen.”

U had niet door dat iedereen over u heen zou vallen?

“Nee. Ik had wel vrij snel in de gaten, gezien de reacties achter me, dat het ongebruikelijk was. Maar ik was op dat moment echt kwaad. Ik vind helemaal niet dat ik te ver was gegaan. Een beetje leven in de brouwerij kan toch geen kwaad?”

Heeft u überhaupt weleens spijt van de dingen die u zegt?

“Ik ben ook een mens van vlees en bloed. Dus ik heb achteraf ook weleens spijt van dingen. Dat ik vroeger niet altijd even braaf ben geweest en m’n ouders weleens verdriet heb gedaan. Maar in de politiek? Ik kan het me niet herinneren.“

Dingen als kopvodddentax? Of islamitisch stemvee?

“Nee. Die kopvoddentax ging over hoofddoekjes. Het was een voorstel en dat probeer je dan op een beetje prikkelende manier te brengen. En dat is gelukt. Veel mensen vonden het fantastisch. Anderen vonden het vreselijk. En stemvee? Ach, dat wordt toch al decennia lang gebruikt. Daar zijn wij niet de enige in?”

Maar toch...

“Wat ik vooral erg vind, ook tijdens die Algemene Beschouwingen, is die dubbele moraal. Waar hebben mijn collega’s in het verleden mij, mijn partij en mijn kiezers niet voor uitgescholden? Bijna dagelijks worden we voor fascisten, racisten en extremisten uitgemaakt. En dan zit de hele Kamer te gniffelen. Wij incasseren gigantisch veel. En dan valt de hele politieke elite en ook een groot deel van de media over mij heen terwijl ik nog geen duizendste doe van wat zij doen. Maar ons wel de les lezen, er schande van spreken, als ik bedrijfspoedel zeg, of ‘doe es effe normaal, man’. Alleen al vanwege die verontwaardiging zal ik het blijven doen.”

Geert Wilders twijfelt nooit?

“Natuurlijk twijfel ik weleens. Maar Ik etaleer die twijfel niet. Vind ik ook niet verstandig. En ik ben zo iemand: als ik eenmaal een besluit neem, dan ga ik er helemaal voor.”

Altijd maar die politiek. Weleens tijd voor iets gezelligs?

“Veel te weinig. Waar ik heel erg van hou is slapen?”

Dat klinkt ook niet erg opwindend.

“Nee, maar ik slaap ontzettend weinig en ik hou nu eenmaal heel erg van slapen. Het klinkt raar als een hobby, maar het is wel zo. Ik reis ook graag. Ja, de beveiligers gaan wel altijd mee. Ik heb een foto waarop ik met mijn vrouw op Cyprus ben en dan zie je mij met zestien man om mij heen. Acht beveiligers uit Nederland en nog een stuk of acht lokale agenten. Daar denk ik niet meer over na, anders ga je nooit meer op vakantie. Voor mij is ook een uitje om in het buitenland naar een supermarkt gaan. Gewoon boodschappen doen. Het kan hier wel, maar het wordt dan zo’n circus, dus daar begin ik niet meer aan. Ik ga wel vaak naar de bioscoop. Dat is ook altijd een heel geregel. Dan kom ik met beveiliging binnen als het al donker is en bij de aftiteling ga ik weer weg. Maar ik zou me wel meer mogen ontspannen, dat is waar.”

En dan bent u nog bezig met Fitna 2.

“Dat is niet mijn eerste prioriteit. Ik ben nu vooral bezig met een boek over de islam. Voor de Amerikaanse markt. Dat komt volgend jaar april uit in New York. Dat zal niet onopgemerkt blijven. Ik vind dat heel belangrijk. Het wordt een heel stevig en gedegen boek.”

Wat staat daarin wat we niet al van u weten?

“Het wordt een hele goede analyse over de gevaren van de islam en hoe we dat kunnen keren. Niet iedereen zal er blij mee zijn, denk ik. Het wordt een heel mals boek, waarin de islam stevig op de korrel wordt genomen.”

Maar wat is het nieuwe?

“Ik beredeneer en documenteer nog meer dat de islam een gevaarlijke ideologie is. Dat Mohammed echt één van de grote foute mensen is geweest die heeft rondgelopen.

En dat er lijnen lopen naar deze tijd. Met wat er nu in de wereld gebeurt.”

Er zijn toch heel veel gematigde moslims?

“Natuurlijk. De meerderheid van de moslims is gematigd. Ik maak ook altijd onderscheid tussen de mens en de ideologie. De gematigde moslim, nou ja, je kunt je afvragen of een gematigde moslim volgens de Koran nog wel een moslim is, want als je er niet streng naar leeft, ben je het eigenlijk niet meer. Maar goed, voor zover mensen zich gematigd moslim noemen, is dat prima. En ja, die bestaan zeker. Maar een gematigde islam die bestaat zeker níet. Dat probeer ik duidelijk te maken. En u weet: er zijn anderhalf miljard moslims en als maar één procent níet gematigd is, dan zijn dat er nog steeds heel veel.”

Wat is uw grootste angst?

“Dat als wij de islamisering niet stoppen, en langzaam maar zeker sluipt die onze samenleving binnen, het ten koste zal gaan van onze vrijheid. Dan gaat het stukje bij beetje de verkeerde kant op. Daarvoor wil ik waarschuwen. Anders hebben onze kinderen en kleinkinderen straks die vrijheid niet meer.”

En als mensen zeggen: kom op Geert, zo erg is het toch allemaal niet? Doe es effe normaal man! Wat zegt u dan?

“Dan zegt ik: ik doe normaal. Het is nog veel erger dan jullie denken. Lees mijn boek straks maar.”

Het interview is te lezen in de Panorama nr. 45, 9 november 2011