Nederland weer van ons

Voorzitter, ik wil dit debat beginnen door kort even stil te staan bij de terroristische aanslag vandaag in Denemarken op de gewaardeerde schrijver en journalist, mijn vriend Lars Hedegaard. Hij heeft het gelukkig overleefd. Mijn gedachten en die van mijn fractie gaan uit naar hem, Lars Hedegaard, strijder voor het vrije woord.

Vz, terug naar het debat.

Terwijl we in Nederland een minister-president hebben die de hele dag bezig is om uit te zoeken welke verkiezingsbelofte hij vandaag weer eens zal breken, heeft Groot-Brittannië een premier met visie.

Cameron snapt dat de EU een ramp is. Hij formuleert het allemaal netjes, zoals hij dat geleerd heeft op Eton. Maar wie goed luistert ziet dat hij keihard is voor de EU: te veel bemoeizucht, te weinig nationale zeggenschap, ondemocratisch, bureaucratisch. Cameron wil onderhandelen. En na afloop daarvan wil hij een referendum. Hij is niet bang voor het volk. Cameron is namelijk een democraat.

En wat krijgen wij?

Een referendum? Vergeet het maar, liet premier Rutte meteen weten. Het volk moet zwijgen en alleen betalen, vindt de premier.

Het enige dat wij van dit kabinet krijgen zijn twee flutbrieven. We vragen een visie; we krijgen een lange gaap. Cameron opent het debat. Rutte kijkt naar zijn schoenen. Cameron denkt na. De premier slaapt. Cameron heeft visie. Rutte heeft Diederik Samsom.

Vz, het staat toch in het regeerakkoord? Het kabinet zou met voorstellen komen om bevoegdheden terug te halen. Maar de premier heeft niet alleen maling aan het verkiezingsprogramma van zijn VVD; hij snuit nu blijkbaar ook al zijn neus in het regeerakkoord. Na vier maanden is er nog niets. Een mening? Daar zijn wij niet voor, zegt Rutte2. Voor visie gaat u maar naar de opticien.

Premier Rutte wilde misschien wel iets zeggen. Maar toen hij wakker werd lag er een afgesneden paardenhoofd in zijn bed met een briefje erbij met daarop het logo van de PvdA. Minister Timmermans zat 's avonds meteen bij de staatsTV om duidelijk te maken dat Cameron van alles kan zeggen en willen, maar dat Den Haag stug doorgaat.

De laatste drie weken voor de verkiezingen doet de VVD altijd een beetje rechts. We kennen dat. Geen cent voor Griekenland, belastingen omlaag in plaats van omhoog, denivelleren ipv nivelleren, immigratie in eigen hand, een opt-out – je kent het wel. In de campagne zou je bijna denken dat die partij ergens voor staat. Maar als de stembussen dicht zijn, blijken ze weer gewoon de D66'ers die ze van nature zijn. Geen opt-out, ook niet voor de Britten, klinkt het nu er geregeerd wordt. Geen hoepel of de VVD springt er wel doorheen. Geen capitulatie of Mark Rutte tekent 'm.

De heer Rutte is een eurofiel die aan de leiband van de PvdA loopt, een pratende stropdas.
We krijgen nu zelfs een Waal als EU-spion die permanent in Den Haag de boeken moet controleren.

En wij maar betalen. We zijn de grootste netto-betalers van de hele EU. En we krijgen er niets voor terug.

Hier en daar hebben we nog een beetje macht, maar de premier is te bang het te gebruiken. Ondertussen maken we ons op voor een invasie van Roemenen en Bulgaren die zich hier volgend jaar allemaal mogen komen vestigen.

Vz, Rutte2 kiest voor Brussel. De PVV wil uit de EU. Op weg daarnaar toe steunen wij elk initiatief dat bevoegdheden terughaalt. Maar de 5 belangrijkste zijn immigratie en asiel, de grenzen dicht voor arbeidsmigranten uit Polen, Roemenië, Bulgarije en nieuwe lidstaten, baas over ons eigen geld, over ons eigen buitenlands beleid.

60% van de VVD-kiezers wil een referendum over de Europese Unie. Dat is logisch. Dan worden ze tenminste niet bedrogen door deze premier. Maar de premier is een bange eurofiel. Hij is bang voor een referendum. Bang voor de PvdA. Bang voor Brussel. Maar wat nog het ergste is: Bang voor de stem van de Nederlandse kiezer.

facebooktwitterinstagrammail

We hebben 3740 gasten

doneer

Nederland
English

steun ons ideal

donaties

donaties