Skip to main content

Interview Geert Wilders in De Telegraaf

Interview TG tandenknarsend

Tandenknarsend toekijken: Afwijzing door andere partijen maakt Geert Wilders alleen maar vastberadener

Jorn Jonker en Wouter de Winther

http://www.telegraaf.nl/reportage/article28204291.ece

Geert Wilders mag dezer dagen de formatie van een afstand gadeslaan. Zijn PVV is met twintig zetels de tweede partij van het land, maar nagenoeg alle anderen weigeren met hem te onderhandelen om een nieuw kabinet te vormen. Het sterkt Wilders alleen maar in zijn voornemen om koers te houden. „Ik ga mijn standpunten niet veranderen om de volgende keer acceptabel te zijn.”

Dit weekend is Geert Wilders (53) in Los Angeles. In een spreekbeurt voor sympathisanten gaat hij verder met wat hij noemt zijn ’missie’ om de wereld te waarschuwen tegen de gevaren van de islam. Intussen wordt er aan het Binnenhof druk vergaderd over de vorming van een nieuw kabinet. De formatiepoging van VVD, CDA, D66 en GroenLinks liep vast. „Gelukkig”, vond Wilders, want het land lijkt zo minister Paul Rosenmöller en staatssecretaris Wijnand Duyvendak bespaard.

Wat maakt u van de breuk die na twee maanden praten ineens ontstond over het migratievraagstuk?
„Het is onbegrijpelijk toneelspel geweest. Ik denk dat iedereen vanaf dag één al wist dat er met GroenLinks geen streng immigratiebeleid zou komen. Het was een enorme schijnbeweging.”

Waarom hebben ze dat volgens u gedaan?
„Ze wilden een partij die veel zetels gewonnen heeft een kans geven. Ook nu duurt het toneelspel voort, nu gekeken wordt naar de optie met de ChristenUnie of de SP. Ik denk dat Pechtold dat alleen aan zijn achterban kan verkopen als het eerst is geprobeerd met de progressief linkse partijen. Dat was GroenLinks en straks volgt wellicht nog het blindedarmpje dat er van de PvdA is overgebleven. Als dat dan allemaal niet lukt, kan Pechtold tegen zijn achterban zeggen: we hebben alles geprobeerd op links. En dan gaan ze alsnog met de ChristenUnie in zee.”

Vindt u dat uw partij een eerlijke kans heeft gekregen?
„Nee. Helemaal niet! Wij zijn één van de winnaars van de verkiezingen en de tweede partij van Nederland. Wij zijn ongeveer opgericht om de immigratie te beperken. Ik denk dat we er binnen een week, misschien wel binnen een dag met partijen als VVD en CDA uit waren gekomen over immigratie. Het feit dat Rutte zowel met GroenLinks, als de ChristenUnie, als de PvdA, als de SP wil praten zegt álles. Maar met ons wil hij dat niet.”

Heeft u daar niet zelf aan meegewerkt? U sloot voor de verkiezingen ook van alles uit en deed weinig moeite om te investeren in collega’s van andere partijen.
„In mensen investeren? Ik ben geen filantroop.”

Wat heeft u nou zelf gedaan om te zorgen dat de PVV ook echt een kans maakt aan die tafel?
„We hebben verkiezingen gewonnen. Nederland is al te veel een consensusland. We hebben allerlei verenigingen van huisvrouwen die zich overal mee bemoeien en adviezen schrijven aan de SER en noem maar op. Je wordt er knettergek van. De Nederlandse politiek is een grote pot ’consensus’ nat.”

Zo bouw je wel een coalitie.
„D66 en ChristenUnie of Rutte en – hoe is het in hemelsnaam mogelijk – SP en PvdA... Ze kunnen allemaal, ze willen allemaal, je ziet geen verschillen. Ik reken wél af. Ik doe niet voorzichtiger, omdat ze me anders straks niet meer aan tafel willen. Die zelfcensuur is niet goed voor de democratie. Het verlamt om de problemen op te lossen.”

Voor de verkiezingen werd u uitgesloten om uw minder-Marokkanen-uitspraken. Van de week noemde VVD-leider Rutte het mislukte Catshuis-overleg in 2012 als motivatie. Wat is volgens u de werkelijke reden dat ze niet met u willen spreken?
„Rutte wil premier worden. Daarvoor heeft hij het CDA en D66 nodig. Hij denkt dat het met de PVV niet gaat lukken. SP, PvdA, CU: alles vindt hij goed! En dan heeft hij GroenLinks al geprobeerd! Dit is Rubberen Robbie, bezig met zijn enge, eigen premiersbelang.”

Zou u ’minder Marokkanen’ terugnemen als u daardoor mee kan onderhandelen over de PVV in het kabinet?
„Hoe kan ik terugnemen wat ik wil? Ik wil minder Marokkanen.”

Een politicus kan van alles terugnemen als hij wil. In hoeverre bent u zelf van rubber? Als ze nou wel met u willen praten, is er dan ruimte voor compromissen?
„Tuurlijk. Ik ga hier nu niet onderhandelen, maar een compromis had bijvoorbeeld kunnen zijn dat ik akkoord zou gaan met een aantal van hun maatregelen aan de Europese buitengrenzen en dat ik een deel van mijn maatregelen voor de binnengrenzen zou krijgen. Ik zie alleen maar winnaars.”

De VVD congresseert vandaag. In die achterban stond men niet te juichen bij een avontuur met GroenLinks. Verwacht u nog iets van de liberalen?
„Mijn boodschap is: hun leider is een windvaan. Het is uiteindelijk iets wat de VVD kwaad zal doen en ook slecht is voor het land. Rutte is een man zonder ruggengraat die met iedereen het bed in duikt, als hij maar premier kan worden. Met iedereen, behalve met de PVV; de enige partij met wie hij een streng immigratiebeleid voor mekaar kan krijgen. Niemand die dat snapt. Het gaat Rutte dus niet om een streng immigratiebeleid maar om de macht.”

U bent na een tamme campagne de tweede partij geworden. U stond op 35 zetels in de peilingen, maar haalde er twintig. Had er niet meer in gezeten als u echt gas had gegeven?
„Ik heb het idee dat ik gas heb gegeven. Ik denk dat ik één debat minder heb gedaan dan Rutte, die de verkiezingen heeft gewonnen.”

Waarom heeft u er dan geen 35 gehaald?
„Natuurlijk was ik liever de grootste partij van Nederland geworden. Maar ik vraag me af of het dan met coalitiebesprekingen heel anders was gelopen.”

Gaat u het anders aanpakken de volgende keer?
„Ik ga mijn standpunten niet veranderen om de volgende keer acceptabel te zijn. Want ik ben ervan overtuigd dat wij ons land aan het verliezen zijn. We capituleren. Dit gaat heel erg fout. Zeker als daar ook nog een keer, wat ik hoop dat niet gebeurt, aanslagen bij komen.”

Wat bedoelt u met ’fout gaan’?
„Kijk even naar de afgelopen weken. De politie in Amsterdam wil hoofddoekjes. Dat is dus een sharia-politie. Kijk naar die veroordeelde IS-terrorist, die bij de basis van de Koninklijke Luchtmacht werkt. Neem autoriteiten die over de criminaliteit van de asielzoekers een zwijgdeal aanbieden. Neem de Poolse doodrijder, die eerder wordt vrijgelaten en niet meer hoeft terug te komen. Kijk naar hoe mensen geterroriseerd worden door moslimjeugd. Of hoe 38 procent van de Turken het eens is met Erdogan dat Nederlanders fascisten zijn! Het zijn geen incidenten. Dit is het verval van Nederland. Als hier nog één of meerdere aanslagen bij komen, is de beer los. Ik voorspel het u.”

Wat gebeurt er als de beer los is?
„Dan zullen mensen hun ongenoegen nog moeilijker in toom kunnen houden.”

Wat bedoelt u daarmee?
„Ik weet het niet. Ik zit niet te voorspellen dat we een burgeroorlog krijgen of zoiets. Want dat wil ik helemaal niet.”

U denkt dat mensen iets gewelddadigs gaan doen?
„Ze zullen het niet meer accepteren. En ik hoop dat dat zeker niet iets gewelddadigs is.”

Maar waar uit zich het ongenoegen dan in?
„Ik hoop dat dat allemaal zonder geweld gebeurt. Weet ik hoe het zich uit... Ik zeg alleen maar dat het sluimert en ik hoop dat het beheersbaar blijft.
De PVV kiest voor de rechtsstatelijke, geweldloze weg van verzet in het parlement.”

Bent u niet gewoon angst aan het zaaien nu?
„Ik noem toch feiten?”

U voorspelt daar vervolgens bij dat de beer los gaat.
„Ik voorspel dat dit meer dan sluimert en dat het alleen maar erger wordt. En dat we een premier van de grootste partij hebben die in de onderhandelingen zegt: ’Het interesseert me allemaal niks, als ik maar premier blijf’. Het gaat niet om oplossingen, het gaat om continueren van de macht.”

Tot slot. U toonde zich een fan van de Amerikaanse president Donald Trump, maar de laatste tijd houdt u zich op Twitter opvallend stil over hem. Hoe komt dat toch?
(Lacht) „Eh ja. De beweging waar hij voor stond, voor de hardwerkende Amerikaan die zich niet meer vertegenwoordigd voelde, daar zag ik overeenkomsten in. Maar er gebeuren ook wel rare dingen nu. Onder mevrouw Clinton was het erger geweest, maar Trump verdient geen staande ovatie.”

Wat zou u hem adviseren?
„Wie ben ik om hem te adviseren? Tja. Hou vast aan je politiek. Hou vast aan je koers. Hij doet nu veel andere dingen dan hij heeft beloofd. Ik hoop ooit 40 zetels te halen, maar als het er vier zijn hou ik hetzelfde verhaal. Omdat ik er in geloof. Ik zeg dingen ongeacht het aantal zetels dat ik haal. En dat zweer ik tot in mijn graf.”