Skip to main content

Algemeen Overleg Vervanging F-16

Voorzitter. Ik heb met instemming kennisgenomen van het besluit van de minister om geen testprogramma te gaan uitvoeren met de F-35 voordat er een besluit is genomen over de vervanging van de F-16 in samenhang met de visie op de toekomst van de krijgsmacht die zij in ontwikkeling heeft. Tot die tijd worden de testtoestellen gestald, zo heb ik begrepen. Kan de minister ons vertellen wat de kosten van die stalling nu precies zijn?

De PVV ziet met veel belangstelling uit naar dat visiestuk op de toekomst van de krijgsmacht en naar het debat daarover. Het is van groot belang dat er geen vergaande stappen worden gezet, voordat we de visie van de regering en van de verschillende fracties in deze Kamer op de krijgsmacht van de toekomst op een deugdelijke wijze hebben kunnen bespreken. Wil de minister dan ook toezeggen dat er niet met de testtoestellen zal worden gevlogen voordat de Kamer het debat met de minister over de kabinetsvisie op de toekomst van de krijgsmacht heeft kunnen voeren en deugdelijk heeft kunnen afronden?

De opdracht in het regeerakkoord aan de minister van Defensie om te komen met een visiestuk over de toekomst van de krijgsmacht bevat een belangrijke randvoorwaarde, namelijk dat die visie moet blijven binnen de grenzen van het beschikbare budget. Dat heeft ook consequenties voor de opvolging van de F-16, dat kan niet anders. Wat wordt er nu precies verstaan onder het beschikbare budget? Is dat het eerdergenoemde bedrag van 4,5 miljard of is het toch wat anders? Kan dat budget nog anders worden bij de komende begrotingsbesprekingen? Graag een uitvoerige toelichting op dit punt.

De belastingbetaler kijkt mee, als wij hier praten over het beschikbare budget voor de krijgsmacht en als onderdeel daarvan voor de opvolging van de F-16. Dat is voor de PVV een belangrijk gegeven. De belastingbetaler krijgt het in deze moeilijke tijd voor de economie flink voor zijn of haar kiezen. Dan kunnen we bij beslissingen over de toekomst van de krijgsmacht, waar de opvolging van de F-16 een onderdeel van is, natuurlijk niet doen alsof er niets aan de hand is, economisch gezien. Als de burger de buikriem moet aanhalen, kan het niet zo zijn dat de F-16 wordt opgevolgd door een hoeveelheid straaljagers van het niveau Ferrari, met navenante kosten, alsof er helemaal geen economische crisis zou zijn. Laat ik vooropstellen dat de PVV een adequate landsverdediging wil. Dat betekent dat onze luchtmacht het overwicht in het luchtruim moet kunnen bevechten en behouden. Maar de PVV ziet geen reden om extreem diep in de buidel van de belastingbetaler te tasten om een luchtmacht te kunnen opzetten die ver van het vaderland in groten getale moet kunnen meedoen in een eerste aanvalsgolf in een gebied met zware luchtverdediging. Een toestel waarmee Nederland het waar ook ter wereld als eerste tegen welke vijand dan ook kan opnemen, om de heer Vuijk te citeren, lijkt mij niet nodig. Die taak moeten grotere landen, met meer budget, maar op zich nemen.

Wel moet onze luchtmacht in staat zijn om het Nederlandse grondgebied en het NAVO-grondgebied te verdedigen, respectievelijk te helpen verdedigen, tegen ongewenste indringers. Tot nog toe is de F-16 daartoe prima in staat gebleken en voorlopig kan er wat ons betreft nog met de F-16 worden doorgevlogen. Bij de opvolging van de F-16 wil de PVV dat de minister kijkt naar jachtvliegtuigen die in de komende tijd in voldoende mate geschikt zijn om het luchtoverwicht boven Nederlands grondgebied, boven de Noordzee en boven het grondgebied van NAVO-bondgenoten te helpen behouden. Dat is de taak die de PVV voor de luchtmacht van Nederland in de toekomst ziet weggelegd. De vraag rijst dan natuurlijk welke toestellen daartoe in combinatie met adequate luchtafweermiddelen geschikt zijn. De minister heeft gezegd dat zij in gesprek gaat met de aanbieders van meerdere types jachtvliegtuigen. De formulering is dat deze de revue gaan passeren. De PVV wil graag van de minister weten welke jachtvliegtuigen, in welk aantal, deze voorziene taak voor de luchtmacht kunnen vervullen en tegen welke prijs. Dan heb ik het niet alleen over de aanschafprijs, maar ook over de gebruikskosten tijdens de voorziene levensduur. Wij zouden graag zien dat deze vraag wordt beantwoord met een open en transparante vergelijking van in aanmerking komende jachtvliegtuigen. Wat de PVV betreft, denkend aan de belastingbetalers, schaft Nederland de goedkoopste straaljagers aan die tegen de door ons gewenste taak opgewassen zijn. De aanschaf van de F-35 lijkt vooralsnog niet aan dat criterium te voldoen.