Skip to main content

Algemeen Overleg handelsmissies en exportpromotie

Voorzitter. We hebben geconstateerd dat de Europese Unie actief is om een aantal vrijhandelsakkoorden te sluiten. Dat is een streven dat de PVV-fractie ondersteunt, want zij denkt dat vrijhandel een belangrijke mogelijkheid is om handel en welvaart in zowel Europa als daarbuiten te bevorderen. Wij constateren wel dat de Europese Unie lijkt te aarzelen als het gaat om het sluiten van een vrijhandelsakkoord met Taiwan, terwijl dat toch een belangrijke economie is die nog steeds in ontwikkeling en groei verkeert.

Wij zien graag dat de minister zich inspant om te bevorderen dat de Europese Unie over die aarzeling heenstapt en actief gaat werken aan het vrijhandelsakkoord met Taiwan. Dat is erg belangrijk. Mogelijk is de Europese Unie bang voor een reactie van China. Ik ben een beetje aan het speculeren, maar dat zou het kunnen zijn. Ik moet echter wel weer constateren dat China door Nederlandse bedrijven ook niet meer wordt gezien als het ideale land voor goedkope productie. Veel bedrijven keren inmiddels gedesillusioneerd terug uit China. Dat lijkt me een extra reden om nu ook eens even goed naar Taiwan te kijken en te streven naar een vrijhandelsakkoord tussen Europa en Taiwan. Als dat allemaal niet van de grond komt, vraag ik de minister om na te denken over een vrijhandelsakkoord tussen Nederland en Taiwan en om in ieder geval te bevorderen dat de handel met Taiwan een goede kans krijgt. Niet alleen de regering moet zich niet uitsluitend richten op datgene wat Europa doet.

Ik denk dat het ook van belang is dat het midden- en kleinbedrijf niet blijft steken achter de grenzen van Europa. Tot nog toe is het midden- en kleinbedrijf, als er al sprake is van export, vooral actief binnen Europa. Dat is ook begrijpelijk, maar ik denk dat er ook buiten Europa groeikansen liggen. Ziet de minister die ook? Hoe wil zij bevorderen dat het midden- en kleinbedrijf over de Europese grenzen heenkijkt, dus verder de wereld ingaat om ook daar de kansen te pakken die er zijn?

Het is mijn fractie uiteraard opgevallen dat we een brief hebben ontvangen waarin de handelsmissie naar Braziliƫ als een succes wordt aangeduid. Als je op het aantal deelnemende bedrijven let, was het dat ook: 157 bedrijven gingen mee terwijl er gemiddeld maar 35 bedrijven deelnemen aan zo'n handelsmissie. Ziet de minister mogelijkheden om nog meer bedrijven te enthousiasmeren voor deelname aan toekomstige handelsmissies? Ik sluit me kortheidshalve graag aan bij de opmerkingen van de heer Verhoeven over de verslaglegging van de missies. Die kan beter. Ik heb begrepen dat we nog de uitslag krijgen van een evaluatie van de deelnemende bedrijven aan de missie naar Braziliƫ. Ik vraag de minister om toe te zeggen dat de Kamer die evaluatie mag zien.

Mijn fractie is op zich verheugd dat de minister zich op het standpunt lijkt te stellen dat ontwikkelingshulp niet meer van deze tijd is. Wat de PVV betreft, was het dat nooit. De minister vindt dat nu ook met ons. Ze kondigde aan dat het in de toekomst helemaal zal verdwijnen. Het is goed om dat in de kranten te lezen, maar we hopen niet dat het een woordspelletje is. Aan een cadeauverpakking, inhoudende hulp met een strik van handel eromheen, hebben we natuurlijk niet zo veel. Wij vinden dat de minister zich zeker ook moet richten op het krachtig bevorderen van handel.