Skip to main content

PVV wil dat defensie maatregelen neemt tegen jihaddrone

PVV-Kamerlid Raymond de Roon: “Islamitische terreurgroepen gebruiken in toenemende mate bewapende drones, zoals deze week nog tegen Franse militairen. De minister van Defensie moet onze militairen in Irak hiertegen beschermen. Daarnaast moet de aanschaf van drone-detectiemiddelen versneld worden. Onze militairen moeten optimaal beschermd worden tegen jihaddrones”

Vragen van het lid De Roon (PVV) aan de minister van Defensie over de bescherming van Nederlandse militairen tegen jihaddrones in Irak:

1.)
Klopt het bericht dat er in Irak een aanslag is gepleegd op Franse militairen en Peshmerga-strijders met behulp van een met explosieven beladen drone? (*)

2.)
Heeft deze droneaanval plaatsgevonden nabij één van de locaties waar de Nederlandse militairen in Irak zich ophouden?

3.)
Welke risico’s lopen de Nederlandse militairen om ook aangevallen te worden door jihaddrones? Zijn de militairen op dit gevaar gewezen?

4.)
Op welke wijze worden de Nederlandse militairen in Irak, maar ook elders op missie, beschermd tegen dergelijke drone-aanvallen? Over welke capaciteit beschikt u om deze drones te detecteren en uit te schakelen? Op welke termijn kunt u die capaciteit inzetten in Irak?

5.)
Hoe beoordeelt u de analyse dat islamitische terreurgroepen als Islamitische Staat, Al-Qaeda en Hezbollah in toenemende mate met explosieven beladen drones inzetten om dood, verderf en paniek te zaaien? (**)

6.)
Waarom heeft u onlangs besloten de aanschaf van drone-detectiecapaciteit opnieuw uit te stellen? (***)

7.)
Bent u bereid om de aanschaf van drone-detectiecapaciteit juist te versnellen zodat onze militairen ook tegen hedendaagse gevaren beschermd kunnen worden?

(*) http://www.elsevier.nl/buitenland/achtergrond/2016/10/rampscenario-islamitische-staat-gebruikt-nu-ook-drones-379935/?cmpid=NLC|elsevier_dagelijks|2016-10-12|?Hier_zijn_we_niet_op_voorbereid?:_IS_gebruikt_drones_met_explosieven&utm_source=TripolisDialogue&utm_medium=email&utm_term=&utm_content=&utm_campaign=els_12okt_copy&cmpid=NLC|els_12okt_copy|2016-10-12

(**) http://www.foxnews.com/world/2016/10/12/isis-hezbollah-seen-using-weaponized-drones-raising-new-fears-in-syria.html

(***) Materieelprojectenoverzicht 2016, p.43. https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-defensie/documenten/begrotingen/2016/09/20/materieel-projectenoverzicht-defensie