Nederland weer van ons

Voorzitter,

De uitbreidingsstrategie van de EU verbijstert iedere keer weer. Waarom? Omdat het ons ook nu weer leert dat de EU, dat Brussel, een organisatie is die niet leert; die van crisis naar crisis struikelt, die de aangesloten Europese landen niet verbindt, maar verdeelt en polariseert, die de samenlevingen van Zweden, van Duitsland, van België, van Frankrijk niet te vergeten, van het VK, van alle West-Europese landen eigenlijk, totaal ontwricht door een ongecontroleerde immigratie, door islamisering van grote stadsdelen, maar ook steeds meer van het platteland.
De EU opereert daarbij zo dat de burger steeds gefrustreerder raakt, de burger ervaart een enorm democratisch tekort in de besluitvorming binnen de EU, de burger voelt zich op geen enkele manier vertegenwoordigd, zeker niet door het Europese Parlement dat op een enkeling na bevolkt wordt door keiharde eurofielen die maar één eindpunt zoeken en dat is en federale verenigde staten van Europa. En dat, voorzitter, is precies wat de burger niet wil. Uitbreiding van de unie is één van de thema’s waar de ontevreden burger niet aan wil.

De gesprekken met Turkije over toetreding tot de Unie duren inmiddels al zo’n twaalf jaar. Intussen is het land onder Erdogan totaal ontspoord. Het lijkt niet eens meer op een democratische rechtsstaat. En nog stuurt de Europese Unie elk jaar, sinds 2001 al, honderden miljoenen euro’s naar Turkije, om ze te helpen bij toetreding tot de EU. Komende 4 jaar weer € 4,5 miljard van de belastingbetaler naar Erdogan.

Zelfs het Europees Parlement wil nu dat de EU de gesprekken met Turkije over toetreding bevriest. Een ruime meerderheid stemde in met deze oproep vanwege de „disproportionele onderdrukkende maatregelen” in Turkije sinds de staatsgreep van juli. Maar het EP wil wel dat Turkije aan de EU blijft „verankerd”, ondanks het ontslag van rechters en de arrestaties van journalisten en Koerdische parlementariërs. Als het land de doodstraf opnieuw invoert, moeten de onderhandelingen pas definitief worden stopgezet. De Europese Commissie heeft laten weten geen gehoor te geven aan de wens van het EP omwille van de vluchtelingendeal. Het democratisch gehalte van de EU komt daarmee nog verder onder druk te staan.
Ik heb maar één vraag vandaag vz. Wat de PVV betreft heeft Turkije altijd al aan de andere kant van de rode lijn gestaan. Mijn vraag aan de minister is: wat moet er nog meer gebeuren voordat de regering zover is om te stoppen, definitief te stoppen met de toetreding van Turkije? Het is absurd dat wij honderden miljoenen doorsluizen om in een land waar journalisten worden vermoord, een land dat zuiveringen houdt en oorlogsmisdaden pleegt, de instituties en de rechtsstaat in lijn te brengen met de EU.

Erdogan heeft aangegeven dat hij zijn blik op het oosten wil richten als hij hier niet welkom is. Daar ligt de Shanghai Cooperation Organisation en in het rijtje leiders daarvan, Putin, Xi Jinping, wijlen Karimov en Nazerbajev past de naam van Erdogan heel goed.

Vz., Turkije kán en mág nooit toetreden tot de EU.

facebooktwitterinstagrammail

We hebben 3065 gasten

doneer

Nederland
English

steun ons ideal

donaties

donaties