Skip to main content

PVV-vragen over een Turkse beul aangesteld bij een VN-vredesmissie

Vragen van het lid De Roon (PVV) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over Turkije dat een Turkse beul heeft aangesteld bij een VN-vredesmissie

1.)
Hoe beoordeelt u het feit dat een Turkse politieman die verdacht wordt van de meest gruwelijke folteringen is aangesteld bij de VN-vredesmissie in Zuid-Sudan(*)?

2.)
Wordt het pletten van testikels en het anaal verkrachten van gevangenen in Turkije inderdaad beloond met een aanstelling bij een VN-missie, zoals in het artikel wordt beweerd door meerdere bronnen?

3.)
Klopt het dat de VN het screeningsproces voor militairen en politiefunctionarissen geheel overlaten aan de missielanden? Zo ja, leidt dat vaker tot deelname van misdadigers aan VN-missies?

4.)
Hoe beoordeelt u het feit dat de beul in kwestie als verdachte zelfs volgens de Turkse wetgeving niet zou mogen deelnemen aan de VN-missie, maar hij op persoonlijke titel toch werd aangesteld door een Turkse minister?

5.)
Deelt u de mening dat deze waanzin één van de vele steekhoudende argumenten is om de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Zuid-Sudan per direct te stoppen? Zo nee, waarom niet?

(*) http://stockholmcf.org/turkey-assigns-a-torturer-to-un-peacekeeping-mission-in-sudan/