Skip to main content

PVV: geen fopbezoeken van Nederlandse diplomaten aan brute gevangenissen

Schriftelijke vragen van het lid De Roon (PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken over een bezoek van diplomaten aan de Evin-gevangenis in Teheran:

1. Bent u op de hoogte van een bezoek van een groep van 45 diplomaten aan de beruchte Evin-gevangenis in Teheran (1)?

2. Klopt het dat op een van de foto’s van dat bezoek een Nederlandse vlag te zien is (2) ?

3. Heeft (een of meer) Nederlandse diploma(a)t(en) aan dat bezoek deelgenomen? Zo ja, wat was de functie en rang van die diploma(a)t(en)?

4. Hoe beoordeelt u het standpunt van Amnesty International, dat dit bezoek een grove publiciteitsstunt van de Iraanse autoriteiten was (3)  ?

5. Was tevoren bekend dat de diplomaten alleen het “luxe deel” van de Evin-gevangenis te zien zouden krijgen ? Zo ja, waarom was dat voor Nederland geen reden om af te zien  van deelname aan het bezoek?

6. Bent u het met mij eens, dat het bezoek zinloos was om een volledig beeld te krijgen van de manier waarop gevangenen gehuisvest en behandeld worden?

7. Wilt u er voor zorgen dat Nederlandse diplomaten niet (meer) aan dergelijke fopbezoeken deelnemen? Zo neen, waarom niet?

http://www.independent.co.uk/voices/iranian-evin-prison-iran-luxury-foreign-delegates-tour-prisoners-inhumane-conditions-torture-human-a7838786.html  

http://www.payvand.com/news/17/jul/1035.html

http://www.jpost.com/Middle-East/Foreign-diplomats-under-fire-for-whitewashing-Irans-brutal-prison-500167