Skip to main content

PVV-vragen over Turkse journalisten die op een dodenlijst zijn gezet door Erdogan’s AK-partij

Vragen van het lid De Roon (PVV) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over Turkse journalisten die op een dodenlijst zijn gezet door Erdogan’s AK-partij:

1.)
Hoe beoordeelt u het feit dat een hooggeplaatst Turks politicus van de AK-partij een dodenlijst heeft opgesteld voor kritische journalisten(*)?

2.)
Op welke wijze gaat u uw Turkse ambtgenoot aanspreken op deze fascistische praktijken?

3.)
Hoe gaat Nederland verhinderen dat Turkse paramilitaire knokploegen, waarvoor de NCTV heeft gewaarschuwd, de jacht openen op Turkse journalisten en buitengerechtelijke executies gaan uitvoeren(**)?

4.)
Kan de regering Turkse journalisten die kritiek hebben op Erdogan en zijn regeringsbeleid (zoals Can Dündar) nog wel voldoende veiligheidsgaranties geven bij een bezoek aan Nederland?

5.)
Lopen Turkse journalisten gevaar om in Europa ontvoerd te worden door Turkse inlichtingendiensten zoals de pro Erdogan journalist Cem Küçük heeft geschreven over Gülen-aanhangers? Zo nee, waarom niet?

6.)
Waarom bent u Turkije de afgelopen jaren indirect blijven financieren met tientallen miljoenen euro’s aan Nederlands belastinggeld (de EU toetredingssteun), terwijl de lijst met veroordeelde en gezochte journalisten blijft groeien(***)?

7.)
Bent u eindelijk bereid de relatie met Turkije te herzien en niet langer meer met meel in de mond te praten over ernstige zaken zoals de Armeense genocide, de grootschalige mensenrechtenschendingen in Turkije en het Turkse NAVO-lidmaatschap?

(*)
https://www.turkishminute.com/2017/12/04/erdogans-deputy-threatens-journalists-with-extrajudicial-killings/
(**)
https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2017/06/gevreesde-turks-duitse-boksclub-duikt-op-in-nederland-390276/
(***)
https://stockholmcf.org/updated-list/