Nederland weer van ons

Vragen van het lid De Roon aan de Minister van Buitenlandse Zaken over de onrust in Nicaragua en het hoge aantal burgerdoden bij anti-regeringsprotesten:

1.)
Bent u bekend met het bericht ‘Dodental Nicaragua veel hoger dan de regering zegt'(*)?

2.)
Kunt u bevestigen dat er 350 doden zijn gevallen bij de anti-regeringsprotesten in Nicaragua sinds de start daarvan in april?

3.)
Klopt het dat de politie en paramilitaire groeperingen die onder leiding staan van president Ortega standrechtelijke executies uitvoeren(**)?

4.)
Kunt u aangeven in hoeverre de claim van de demonstranten klopt dat president Ortega zijn land op autoritaire wijze leiding geeft?

5.)
Bent u bereid om in de VN-Veiligheidsraad het optreden van het regime in Nicaragua te veroordelen en uw zorgen te uiten over de mensenrechtensituatie aldaar?

6.)
Ziet u mogelijkheden om in internationaal verband de druk op president Ortega op te voeren in een poging verdere burgerslachtoffers, waaronder kinderen, te voorkomen?

(*) https://nos.nl/artikel/2241078-dodental-nicaragua-veel-hoger-dan-de-regering-zegt.html

(**) https://www.themaven.net/humanrightsfoundation/americas/press-release-nicaragua-hrf-condemns-killings-by-ortega-s-regime-qtEO_VDTokq8EeoqzUgaFw

 

 

facebooktwitterinstagrammail

We hebben 3940 gasten

doneer

Nederland
English

steun ons ideal

donaties

donaties