Skip to main content

Stemverklaring tegen wet Zorg en Dwang

Deze wet heeft betrekking op mensen die dement dan wel verstandelijk beperkt zijn, en verlangt een viertal overleggen als er gedacht wordt aan dwangzorg. De regering beoogt hiermee een cultuurverandering in de instellingen teweeg te brengen. Het opzien tegen het stappenplan zou ertoe leiden dat er gezocht wordt naar een oplossing die geen dan wel de minste dwangzorg behelst. Dat is op zich goed bedoeld. Maar, maken we wetten voor een cultuurverandering? Een wet regelt wat wel en niet mag. En, een aanzienlijk deel van de instellingen past nu al geen dan wel een minimum aan dwangzorg toe. Zij doen dat zonder wet.

Als de wet er komt, wordt er bij de organisaties die het toch al niet zo goed doen een overlegcultuur geïntroduceerd die nog meer toezicht van de werkvloer af haalt. De 'hoop' is dat hiervan wordt afgezien door alternatieven voor dwangzorg te zoeken. Maar maken wij wetten voor hoop?

Een groot bezwaar hebben wij tegen de dwangzorg thuis bij hoogbejaarde alleenstaande demente ouderen. Hier zou een resoluut "nee" moeten klinken terwijl de regering het juist wel mogelijk gaat maken. Dwangzorg zou alleen toegepast moeten kunnen worden in geval er 24-uurs-toezicht is zoals bij inwoning of opname in een instelling. Hier heeft de regering echter een probleem: ze sluiten de verzorgingshuizen. En dan rijst de vraag, gaat dwangzorg thuis straks het verzorgingshuis vervangen?

Ons algemene bezwaar is dat wij een andere opvatting hebben over hoe de langdurige zorg eruit zou moeten zien. In onze opvatting maken de zorggiganten met hun megasalarissen, wagenparken en administratiekantoren op industrieterreinen plaats voor kleine organisaties die de overhead hebben weggesneden en inzetten op voldoende en voldoende geschoold personeel.

Daar zit hem de crux. Voldoende en bekwaam personeel dat zoekt en zoekt totdat de meeste vrijheid geboden wordt geeft de beste kans om de dagelijkse dilemma's over dwangzorg het hoofd te bieden. Het tegengestelde gebeurt: Agemagelden weg en sluiting verzorgingshuizen. Wij zien een risico, gaan pillen straks personeel vervangen?

Tenslotte, we zien de goede bedoelingen maar zien ook grote risico's en een verschil van opvatting over hoe de zorg voor dementen en verstandelijk beperkten in ons land geregeld zou moeten worden. Wij zullen daarom tegen de wet stemmen.