Skip to main content

Informele Europese Top 24-01-12

De Europese trein dendert gewoon door. De Euroleiders misbruiken de crisis om al hun plannetjes erdoor te drukken; onder druk wordt ten slotte alles vloeibaar.

De landen inclusief hun burgers staan buiten spel. Het duo Merkozy deelt de lakens uit.

De eurobonds, de financiële transactietaks, de geharmoniseerde Vpb, allemaal zaken die Nederland niet wil. Gaat de MP in Brussel duidelijk maken dat Nederland deze zaken niet ziet zitten; en dan een beetje a la Thather, die met haar handtas op tafel sloeg en haar geld terugeiste!

 

Het draagvlak ontbreekt in Europa, maar maakt het uit?!

Kroatie wordt volgend jaar lid van de EU; Turkije is inmiddels kandidaat lidstaat en Estland is vorig jaar toegetreden tot de euro: wie wil dat? Wij niet!

Griekenland krijgt 230 miljard als cadeau voor slecht gedrag: wie wil dat? Wij niet!

De ECB koopt voor 220 miljard aan rommelobligaties op: wie wil dat? Wij in ieder geval niet!

En als klap op de vuurpijl krijgt het IMF 150 miljard om de euro te redden en er komt een noodfonds van 500 mld om landen en banken te ondersteunen.

 

Vraag het de Nederlandse burgers en je gaat schrikken. De burgers willen dit niet, maar toch drukken de euroleiders gewoon door. De weerstand groeit met de dag. De PVV wil daarom nogmaals pleiten voor een referendum. Zonder draagvlak, zijn alle plannen gedoemd te mislukken!

 

Maar de leiders weten het beter. Hoe succesvol is hun aanpak van de schuldencrisis eigenlijk? Zijn ze op de goede weg? Niets is minder waar. Voorbeelden:

Europa zit in een diepe recessie. Vrijwel overal krimpt de economie. Het IMF verwacht een krimp van 0,5% voor dit jaar (Wereldbank: -0,3%);

Werkeloosheid in Europa blijft ongekend hoog boven de 10% (> 23 miljoen mensen)

S&P (waarschijnlijk ook Fitch) heeft 9 eurolanden en het noodfonds “gedowngrade” en gaf als reden de dooretterende schuldencrisis. Ook Nederland werd op een negatieve outlook geplaatst.

Inmiddels heeft Portugal ook de Junk-status. De markt schat de kans op faillissement in op 65% (binnen nu en 5 jaar). Portugal is het nieuwe Griekenland.

Kredietverlening aan bedrijven en burgers zit op slot. Banken durven elkaar niets meer te lenen. ECB leent 500 mld aan banken tegen gunstige voorwaarden, maar die stallen het weer bij de ECB (500 mld).

 

De informele Top moet gaan over groei en banen, maar de PVV ziet alleen maar krimp en werkeloosheid. Bezuinigingen en belastingverhogingen verdiepen juist de crisis.

Hoe willen de regeringsleiders de groei aanjagen in de eurozone? Kan de MP hierop ingaan! Hoe moet Griekenland weer gaan groeien?

 

Griekenland

Als onze Minister President eerlijk is weet hij dat Griekenland niet meer te redden is en eigenlijk beter af is met een eigen Drachme dan met de euro. Soms moet je afscheid durven nemen, ook al doet dat pijn!

 

Griekenland heeft zondag een lijst gepubliceerd van mensen met een belastingschuld van totaal 15 miljard. 15 MILJARD zo voor het oprapen; de 4.152 daders zijn bekend (3,6 mln pp)! Ook is er een lijst met 6.000 bedrijven met een belastingschuld van 30 mld. In totaal heeft Griekenland nog 60 miljard aan vorderingen openstaan! Het wereldrecord belastingfraude is voor Griekenland.

Eerder werd bekend dat de Grieken voor meer dan 200 miljard hebben weggemoffeld op Zwitserse bankrekeningen. Haal dat geld terug!

Maar nee, het is makkelijker om de rekening aan Henk & Ingrid te presenteren dan aan Dimitrios en Helena, zeker als je administratie één grote puinhoop is.

 

Ook de onderhandelingen met de banken zitten muurvast. Eerst moest 21% worden afgestempeld, toen 50% en nu wordt gesproken over 75%. Als de deal met de banken niet slaagt, dan moet het maar worden afgedwongen. Niet goedschiks dan kwaadschiks. De minister van Financien heeft een credit event nooit uitgesloten, de gevolgen zijn te overzien, zegt hij. Maar waarom dan al die moeite om een failliet te voorkomen?!

In 2009 had Griekenland een schuld van 115% BNP. Als we toen een deel van de schuld (100 mld) hadden kwijtgescholden, was de schuld in 1 klap weer houdbaar (65%). Dit was een stuk goedkoper geweest!

 

Voor Griekenland kwam de Trojka te laat. Het land is nu niet meer te redden. De Griekse economie (5e jaar in recessie) krimpt harder dan ooit met 6% (2011 en 3% in 2012), bedrijven sluiten hun deuren (200.000) en ½ miljoen Grieken verloren hun baan (19% en onder jongeren 47%).

 

Begrotingspact

Kan de MP meer specifiek ingaan op de sancties? Welke, door wie !

Correction mechanism shall be triggered automatically? Art. 3.1.e.

Waar staat het opschorten van stemrecht, ontnemen van subsidies en het uizetten van een land uit de euro. Waarom worden deze sancties niet meegenomen?

Een geldboete van 0,1% BBP (Italië = 1,5 mld) voor een land in de problemen, moet je maar zien te innen. Bij Berlusconi ben je kansloos!

 

De inkt van het concept verdrag is nog niet droog of de Europese instituties buitelen over elkaar heen. Het EP stapt naar het Europese Hof. Tsjechië gaat een referendum houden en wellicht ook Ierland, Spanje wil soepelere regels en Merkel wil juist een strenger regime.

 

Dit zou wel eens heel lang kunnen gaan duren………

En ondertussen woekert de crisis vrolijk verder en duiken we steeds dieper in een recessie!? De euroleiders voeren een achterhoedegevecht. Laten we eerst de brand blussen en daarna discussiëren over een brandpreventieplan!

 

Tot slot nog een paar vragen:

Wat is er waar van het bericht dat Frankrijk en Duitsland van plan zouden zijn een financiële transactietaks in te willen voeren? Gaat de MP hier faliekant voorliggen? [Kamervragen]

 

Waarom draagt NL geen directielid voor bij de ECB? Nu moet Duitsland als enige triple A lid onze belangen verdedigen tegenover 5 niet triple A leden; een verloren strijd!

 

Wat doen de perifere landen concreet om de corruptie te bestrijden. Italië (nr 67) staat net boven Rwanda en Griekenland (nr 78) is nog corrupter dan Colombia vlgs Corruptie Perceptie index (Transparancy International) (vgl NL nr 7). Volgens het Italiaanse Corte dei Conti kost de corruptie in de publieke sector de Italiaanse staat 60 mld per jaar.

 


 

 

 

 

 

Motie

 

 

 

De Kamer,

 

gehoord de beraadslaging,

 

constaterende dat het ESM Verdrag en het Verdrag voor stabiliteit, coördinatie en governance in de EMU grote impact kunnen hebben op financiële huishouding van Nederland;

 

constaterende dat beide verdragen door het Nederlandse Parlemenet moeten worden goedgekeurd;

 

overwegende dat het kabinet het wenselijk acht het verdrag te integreren in de EU-verdragen;

 

overwegende dat Tsjechië een referendum organiseert over deze verdragen;

 

verzoekt de regering beide verdragen eerst middels een raadplegend referendum aan de Nederlandse bevolking voor te leggen, alvorens over te gaan tot ratificatie,

 

en gaat over tot de orde van de dag.

 

 

Van Dijck