Skip to main content

PVV: weigering om te vertrekken niet belonen!

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma is zeer ontstemd over het bericht dat aan uitgeprocedeerde vreemdelingen soms geld wordt geboden om hen zover te krijgen dat zij Nederland verlaten.

Gebleken is dat sommige vreemdelingen 10.000 euro durven te vragen voordat ze bereid zijn om te vertrekken.

Fritsma: “Het kan niet zo zijn dat mensen financieel beloond worden wanneer ze zich niet aan hun vertrekplicht houden. Hierdoor krijg je ook het ongewenste effect dat mensen niet meewerken aan hun vertrek, totdat ze een zak geld krijgen aangeboden. Uitgeprocedeerd zijn betekent simpelweg Nederland verlaten en daar moet de minister op inzetten.”

De PVV vraagt opheldering middels onderstaande Kamervragen. 

Vragen van het lid Fritsma (PVV) de minister voor Immigratie en Asiel over het bericht dat aan illegale vreemdelingen geld wordt geboden om hen Nederland te doen verlaten.

1.)
Bent u bekend met het artikel “Illegalen wordt geld geboden om te vertrekken”? (*)

2.)
Is het juist dat aan uitgeprocedeerde vreemdelingen soms duizenden euro’s worden geboden om hen er toe te bewegen om Nederland te verlaten?

3.)
Deelt u de mening dat deze werkwijze de onwil om Nederland te verlaten bij uitgeprocedeerde vreemdelingen alleen maar zal vergroten, omdat zij beseffen dat weigering om mee te werken aan terugkeer financieel lonend is?

4.)
Kunt u aangeven hoe vaak het vanaf 2007 is voorgekomen dat aan uitgeprocedeerde vreemdelingen geld is geboden teneinde hen Nederland te doen verlaten en kunt u tevens aangeven welk bedrag hiermee tot nu toe in totaal is gemoeid?

5.)
Bent u eveneens met mij van mening dat uitgeprocedeerd zijn voor een vreemdeling simpelweg inhoudt dat hij ons land dient te verlaten en dat ingezet dient te worden op het daadwerkelijk vertrek van dergelijke vreemdelingen zonder dat zij met soms zeer forse bedragen uit de zak van de Nederlandse belastingbetaler worden beloond? Zo neen, waarom niet?

6.)
Kunt u aangeven of deze praktijk ook in andere Europese landen bestaat? Bent u, wanneer dit niet het geval is, met mij van mening dat dergelijke praktijken het zeer onwenselijke effect hebben dat ons land in vergelijking met andere landen veel aantrekkelijker wordt als land van bestemming voor vreemdelingen? Zo neen, waarom niet?

(*) Volkskrant, 6 april 2011