Nederland weer van ons

Voorzitter. Afgelopen vrijdag konden wij uit De Telegraaf vernemen dat het voor de politiek dweilen met de kraan open lijkt. Hardnekkige criminelen worden wel opgepakt, maar veel indruk maakt dat blijkbaar niet op deze veelplegers. Velen zien dit traject alleen maar als een opleiding voor het vak, het ambacht, overvaller.


Uit het rapport van de Taskforce overvallen blijkt dat een dergelijke crimineel al dertien keer is opgepakt voordat hij besluit om een overval in bijvoorbeeld een woning te plegen. Aan een overval is dus vaak al een waslijst aan "kleinere" delicten vooraf gegaan. Kan de minister aangeven welke straffen zijn uitgedeeld voor deze "kleinere" delicten? Ervan uitgaand dat het slechts taakstraffen zullen zijn, vraag ik de minister of hij het met mij eens is dat die blijkbaar niet helpen. Voor dergelijke veelplegers is de oplossing dat zij een tijdje uit de samenleving worden verwijderd. Dat scheelt namelijk een hoop "kleine criminaliteit". Wij mogen het dan wel "kleine criminaliteit" noemen, maar juist die geeft voor de samenleving de meeste overlast. Ter onderbouwing van het opsluiten, wijs ik op het rapport van de heer Vollaard. Is de minister het met mij eens dat langdurig opsluiten de enige juiste straf of maatregel is die de zekerheid biedt dat een crimineel gedurende een bepaalde tijd daadwerkelijk geen strafbare feiten meer pleegt?

 

Hoe krijgen we zo veel mogelijk van dit soort veelplegers in een Inrichting Stelselmatige Daders (ISD)? Die maatregel zorgt ervoor dat zij twee jaar worden opgesloten. Laten we eerlijk zijn, ook een veelpleger heeft rechten. Na één keer vragen, moet hij antwoord krijgen in plaats van na dertien keer "vragen".

 

facebooktwitterinstagrammail

We hebben 6470 gasten

doneer

Nederland
English

steun ons ideal

donaties

donaties