Nederland weer van ons

Op dit moment staat het kabinet aan de vooravond om een groot deel van de gevan-genissen in Nederland te sluiten. Als de berichten kloppen, zullen 11 van de 29 penitentiaire inrichtingen worden gesloten. Kortgezegd komt dit erop neer dat staatssecretaris Teeven alleen nog een paar megagevangenissen in de Randstad wil houden. Gevangenissen in de provincies, van noord tot zuid, zullen hun deuren moeten sluiten. Hiermee draait Teeven het gevangeniswezen rigoureus de nek om. De problemen die daarbij komen kijken zijn niet te overzien.

Dit beleid staat haaks op het standpunt van het Kamerlid Teeven. Nog niet zo lang geleden pleitte de voormalig crimefighter namelijk met ferme taal tégen het sluiten van gevangenissen. Daarnaast vond hij het het absoluut onaanvaardbaar dat crimi-nelen, zoals hij zelf letterlijk zei "thuis voor de televisie hun straf uit kunnen zingen, met een biertje in de hand". Hoe snel staatssecretaris Teeven zijn ruggengraat kon verliezen is mij een raadsel, wel weet ik dat dit nu juist het plan is wat hij in het kader van de bezuinigingen op het gevangeniswezen gelanceerd heeft. Veroordeelde criminelen die hun straf nog niet uitgezeten hebben zullen met een klein flikkerend enkelbandje door staatssecretaris Teeven naar huis gestuurd gaan worden.

Dan hebben we nog niet het aantal veroordeelde criminelen meegenomen, zo'n 15.000, die hun gevangenisstraf nog moeten uitzitten. Deze mensen lopen kriskras door heel Nederland rond. En verder moet in het achterhoofd worden gehouden dat wanneer de overheid zijn criminaliteitscijfers presenteert er alleen naar de geregi-streerde criminaliteit wordt gekeken. Uit een onlangs verschenen onderzoek van rechtseconoom Ben van Velthoven 'Economie van misdaad en straf' bleek dat het strafrisico in Nederland erg laag is. Het strafrisico is het product van de pakkans en de strafmaat. Er lopen dus duizenden, zo niet tienduizenden criminelen rond die maar op één plek thuishoren, en dat is de gevangenis. De dreigende sluiting van gevangenissen past dan ook totaal niet in de door Opstelten en Teeven aange-kondigde 'stevige aanpak' van criminaliteit.

Afgelopen weken heb ik veel gevangenissen door het hele land bezocht, waaron-der de prachtige koepelgevangenis in Arnhem, de PI in Vught met haar diverse vor-men (EBI, ISD, LFPZ, ZISZ), de PI Middelburg met het arrestantencomplex en de PI Haaglanden waar de Nederlandse overheid graag internationaal mee wil scoren wegens de samenwerking met het Internationaal Strafhof. Het sluiten van deze gevangenissen zou pure kapitaalvernietiging zijn, en dan hebben we het nog niet eens over alle hardwerkende, betrokken medewerkers die als gevolg van deze plannen hun baan zullen verliezen. Deze hardwerkende mensen verdienen respect en moeten niet op straat worden gezet door een staatssecretaris die zijn rug niet recht houdt. Op deze manier legt staatsecretaris Teeven met zijn plannen een gigantische bom onder het gevangeniswezen.

Blijkbaar is dit de nieuwe koers van staatssecretaris Teeven:
Ben je illegaal in Nederland, heb je een valse identiteit en gelogen over je verleden? Oom Fred regelt een Kinderpardon en een verblijfsvergunning voor de hele familie.
Ben je crimineel maar zit je liever thuis op de bank in plaats van in de gevangenis? Oom Fred regelt een enkelband voor je.
Ben je een hardwerkende gevangenismedewerker die zijn steentje bijdraagt aan de beveiliging van de maatschappij? Dan regelt oom Fred niets voor je. Dan zet oom Fred je op straat.

De PVV is onlangs een actie gestart tegen de komende bezuinigingen op het gevangeniswezen: www.stopsluitinggevangenissen.nl. Maar misschien moeten we ook maar een inzamelingsactie starten voor staatsecretaris Teeven om een ruggengraat te kopen. Als je het mij vraagt is de crimefighter van vroeger het spoor compleet bijster. En ik vrees dat dat niet meer goed zal komen.

facebooktwitterinstagrammail

We hebben 2750 gasten

doneer

Nederland
English

steun ons ideal

donaties

donaties