Nederland weer van ons

In de drie jaar die ik inmiddels Tweede Kamerlid ben heb ik al veel nieuwe (straf)wetgeving voorbij zien komen. Veel, zeg maar gerust héél veel, van deze wetgeving is afkomstig uit de EU. Dat varieert van eenzelfde strafmaat in alle EU lidstaten bij inbreuken op het milieurecht, tot minimumeisen voor kwetsbare verdachten (lees: criminelen die de taal niet spreken). Deze Europese wetgeving moet in rap tempo omgezet worden in Nederlandse wetgeving, want als dit niet snel genoeg gebeurt start de EU een ingebrekestelling-procedure. En als het niet precies gebeurt op de manier zoals de EU het wil, start de Europese Commissie een infractieprocedure. Nou, dan zijn de rapen gaar.

Het verontrustende hierbij is dat we op dit moment een bloedfanatieke minister van Veiligheid en Justitie hebben die blind alles doet wat de EU van hem vraagt. Het is dan ook geen minister die de belangen van de Nederlandse burger waarborgt, maar een minister die eerder gezien kan worden als de conducteur van een lange trein vol met Europese strafwetgeving.
Je zou verwachten dat, gezien het tempo waarin Europese wetgeving er doorheen doorgejast wordt, er op zijn minst een overzicht bestaat van de stand van zaken van die wetgeving. Zou Nederland weer het braafste jongetje van de klas zijn dat als eerste zijn huiswerk af heeft? Welke landen zouden al een tik op de vingers hebben gekregen? Al deze zaken zouden controleerbaar of in ieder geval te achterhalen moeten zijn.

Maar wie dat verwacht komt bedrogen uit. Er bestaat namelijk helemaal geen overzicht van de stand van zaken over het omzetten van Europese regelgeving. Toen ik de minister hier om vroeg kreeg ik te horen wat ik al wist, namelijk dat er een aantal websites bestaan waar die informatie zogenaamd terug te vinden moest zijn. Gelukkig reikte de kennis van de minister wel zo ver dat hij erkende dat de door hem genoemde websites vaak "onvoldoende nauwkeurig en onvoldoende actueel" zijn. Ergo: hier hebben we niets aan.

Toen de PVV later vroeg of er ooit een onderzoek is gedaan naar de invloed van de EU op strafrechtelijke regelgeving, antwoorde de minister ontkennend omdat de invloed volgens hem beperkt is. Maar als die stroom aan wetgeving niet wordt bijgehouden, zoals ik hierboven beschreef, hoe kan je dit dan weten? Als u het weet mag u het zeggen.
Laat ik voorop stellen dat waar het bijvoorbeeld gaat om het oprollen van bijvoorbeeld grote internationaal opererende criminele organisaties, internationale samenwerking noodzakelijk is. Wat de PVV betreft gebeurt dit echter op basis van bilaterale- en multilaterale verdragen en niet in EU-verband. De kernvraag is wat het gros van de Europese regelgeving nu daadwerkelijk toevoegt? Zouden we zonder Europese regelgeving minder straatroven, overvallers en criminele jeugdbendes hebben? Zou Nederland een stuk minder veilig zijn als we niet in rap tempo wetgeving uit Europa zouden omzetten?

Als je als Tweede Kamerlid gewoon je werk goed wil doen, maar door al die regelgeving door de bomen het bos niet meer kan zien, hoe kan je dan als nietsvermoedende burger dit nu weten. Deze minister vindt het belangrijk dat Europese wetgeving zo snel mogelijk omgezet wordt, maar het bijhouden wát er nu daadwerkelijk omgezet wordt niet.
Daarnaast staan we op dit moment aan de vooravond van de oprichting van een Europees Openbaar Ministerie. Dit is een zeer gevaarlijke ontwikkeling die ongetwijfeld invloed zal hebben op onze nationale opsporingscapaciteit. Dit opiniestuk zou te lang worden wanneer ik alle nadelige gevolgen van een Europees OM hier uiteen zou zetten. De PVV heeft de minister al tig keer om een standpunt gevraagd, maar een duidelijk antwoord kwam er nooit. Aangezien afgelopen jaren nog nooit een VVD-minister zijn rug recht heeft weten te houden in Brussel, zal deze minister ongetwijfeld ook op dit punt met de Europese wind (of beter gezegd storm) meewaaien, en zwichten voor zijn Europese vrienden.
De trein met Europese regelgeving dendert voort richting één groot strafrechtelijk Europa, maar waar deze trein naartoe gaat weet niemand. Wat ik wel weet is dat deze minister, verantwoordelijk voor de veiligheid in ons land, de zeggenschap over onze veiligheid en onze strafrechtelijke regelgeving klakkeloos uit handen geeft.

-Lilian Helder

 

Dit opiniestuk werd gepubliceerd op DagelijkseStandaard.nl - klik hier om het te lezen

facebooktwitterinstagrammail

We hebben 2765 gasten

doneer

Nederland
English

steun ons ideal

donaties

donaties