Nederland weer van ons

PVV-leider Geert Wilders zint op juridische stappen tegen de regeringen van Groot-Brittannië en Denemarken. De Britse regering publiceerde gisteren een zwarte lijst met daarop mensen die persona non grata zijn. Zestien van de 22 namen op deze lijst zijn openbaar, de overige zes niet. Wilders staat waarschijnlijk ook op deze lijst. De Deense premier Rasmussen verklaarde gisteren dat hij liever niet wil dat de PVV-leider wordt uitgenodigd voor een conferentie in Kopenhagen later dit jaar.

De PVV-leider wil zich echter niet uit het veld laten slaan en overweegt juridische stappen te nemen. "Het is dieptriest gesteld met de vrijheid van meningsuiting in Europa. De Britse en Deense regering zitten vol met bange en laffe lieden die geen ander geluid dan hun eigen politieke islamgeknuffel toestaan. Maar ik zal doorknokken om mijn boodschap ook daar te kunnen uiten, al moet ik ze allemaal in de rechtszaal bestrijden. Ik geef nooit op", aldus een getergde Wilders.

Welke juridische stappen en bij welke rechtbank weet de Venlose politicus nog niet. Hij denkt onder meer aan een procedure bij het Europese Hof voor de Mensenrechten. Wilders: "Ik ga als ik meer details heb alles bestuderen en kijken wat ik in welk juridische gremium het beste kan doen. Maar ik leg me er in ieder geval niet bij neer."

Advocaat en hoogleraar Geert-Jan Knoops zegt in een reactie dat Wilders inderdaad de meeste kans maakt als hij zijn zaak als spoedvoorziening aanhangig maakt bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Vooral ook omdat Wilders een gekozen parlementariër is, zegt Knoops.

Of de Deense regering in navolging van de Britse regering Wilders de toegang tot het land zal ontzeggen, is niet bekend. Parlementsleden uit Rasmussens liberale partij hadden voorgesteld dat Wilders moet worden uitgenodigd voor een conferentie over vrijheid van meningsuiting en radicalisering.

Door alle commotie is de bijeenkomst verplaatst naar later dit jaar. Wilders is echter niet van plan zijn aanstaande trip naar Kopenhagen af te zeggen: "Ik ga hoe dan ook toch naar Denemarken om te speechen." 

Zie ook:
SpitsNieuws: Wilders: op naar de rechter
De Pers: Een kolkend dagje Wilders 
Telegraaf: Wilders stapt mogelijk naar de rechter 

facebooktwitterinstagrammail

We hebben 2930 gasten

doneer

Nederland
English

steun ons ideal

donaties

donaties