Nederland weer van ons

’Beatrix zoekt steeds vaker haar grenzen op’

PVV-leider Geert Wilders vindt dat de grondwet moet worden gewijzigd om koningin Beatrix als staatshoofd buiten de regering te plaatsen. Hij wil slechts een ceremonieel koningschap, zoals in Scandinavische landen traditie is.

Aanleiding voor zijn voorstel is zijn boosheid over de kersttoespraak van koningin Beatrix. Die was volgens hem gericht tegen zijn partij. „De naam PVV staat er nog net niet in. Maar het is een politieke toespraak tegen ons, waarin het multi-culti-ideaal wordt opgehemeld, door iemand die niet gekozen is en die ik politiek niet kan aanspreken. Formeel kan ik het kabinet tot de orde roepen, maar de praktijk leert dat je dan altijd met nietszeggende antwoorden het bos wordt ingestuurd. Ik vind dat zij als een haas het kabinet uit moet worden gestuurd.”  

Deze toespraak is voor Wilders de bekende druppel. Hij had zich eerder gestoord aan de pro-Europa toespraak van de koningin, terwijl een meerderheid van de bevolking zich uitgesproken had tegen een Europese Grondwet.
Ook de uitspraak van prinses Maxima dat de Nederlandse identiteit niet bestaat, ergerde hem. „In korte tijd zie je drie voorbeelden van vergaande uitspraken die politiek onder de verantwoordelijkheid van de regering vallen.”
„Beatrix zoekt steeds vaker haar grenzen op. Staatsrechtelijk is de positie van het staatshoofd binnen de regering krampachtig en niet van deze tijd. Deze mensen moeten hun uitspraken voor eigen rekening gaan nemen. De verantwoordelijkheden van staatshoofd en kabinet moeten uit elkaar. Dat is politiek transparant.”
Hij zal na het kerstreces het kabinet ter verantwoording roepen. Vervolgens gaat hij in de loop van het jaar een initiatief-wetsvoorstel indienen om de grondwet te wijzigen.

Lees meer over dit nieuws op:
Artikel op Telegraaf.nl
Artikel AD.nl
Artikel op Elsevier.nl

facebooktwitterinstagrammail

We hebben 3450 gasten

doneer

Nederland
English

steun ons ideal

donaties

donaties