Nederland weer van ons

PVV-kamerlid Agema vindt de antwoorden van staatssecretaris Bussemaker die de
burkini prima vindt in het zwembad, stuitend. "De burkini is afstotend en
onhygiënisch, een pure provocatie. Stop de islamisering van de sport."

Tijdens verschillende buitenlandse vakanties zag ik het fenomeen ook. Bijvoorbeeld
een Pakistaans-Nederland gezin. De moeder droeg geen hoofddoek en gewoon een badpak.
De volwassen dochters daarentegen droegen wel een hoofddoek en gingen met kleding en al het zwembad in. Heel erg vies was dat en zeer afstotend. In Miami waren er moslima's die met kleding en al de zee in gingen, als je later met hen in de lift stond was de lucht niet te harden. Zo iets helpt de integratie beslist niet."

Klik hier om dit nieuws in de Telegraaf te lezen

Klik hier om dit nieuws in de Volkskrant te lezen

Klik hier om dit artikel in Trouw te lezen

Klik hier om dit nieuws in Elsevier te lezen

Klik hier om dit nieuws op geenstijl te lezen

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Agema over het toelaten van moslima’s in burkini in een zwembad (2070806870)1)

1) Bent u bekend met het bericht ‘Almelo: ophef over in burkini zwemmende moslima’s? *)

1)
Ja.

2)
Begrijpt u de ophef in Almelo? Zo neen, waarom niet?

2)
Ik begrijp uit het artikel dat er mensen zijn die voor het eerst geconfronteerd zijn met een burkini en dat dit voor hen reden was om zich bij de directie te beklagen.

3)
Deelt u de mening dat het in het kader van veiligheid en hygiëne al tientallen jaren een ongeschreven, maar strikt nageleefde regel is dat een zwembad betreden wordt in schaarse, nauw aansluitende kledingstukken zoals badpak, bikini of zwembroek?

3)
Voor zover mij bekend hanteren zwembaden geen kledingvoorschriften, anders dan dat in badkleding wordt gezwommen. De burkini kan hiertoe worden gerekend. Overigens zwemmen ook duikers, surfers en topsporters in lichaamsbedekkende badpakken en is het in Australië en Nieuw-Zeeland met oog op bescherming tegen de zon heel gebruikelijk om een ‘wet suit’ te dragen.

4)
Deelt u voorts de mening dat het zwemmen in burkini onhygiënisch, onveilig en ongewenst is? Zo neen, waarom niet?

4)
De burkini verschaft islamitische vrouwen de mogelijkheid om te kunnen zwemmen en hiervoor gebruik te maken van openbare gelegenheden. In het kader van de zwemvaardigheid, de sportdeelname, de gezondheid en de integratie van deze vrouwen acht ik dat een goede zaak. De burkini is onhygiënisch noch onveilig.

5)
Deelt u tenslotte de mening dat het zwemmen in burkini verboden moet worden, en dat  islamisering van de sport moet worden tegengegaan? Zo neen, waarom niet?

5)
De ontwikkeling duidt wat mij betreft niet op islamisering van de sport, maar integratie in de sport. Zie het antwoord op vraag 4. Een verbod op burkini’s is niet aan de orde.

*)      Elsevier, 13 december 2007

 

facebooktwitterinstagrammail

We hebben 4960 gasten

doneer

Nederland
English

steun ons ideal

donaties

donaties