Nederland weer van ons

Er staan geen 50.000 rollators op marktplaats

De discussie over de rollator en overige loophulpmiddelen wordt verkeerd gevoerd. Het beeld wat overheerst is dat van een verzorgingshuis waar in de hal diverse rollators werkloos aan de kant staan. Of oma die ooit een rollator heeft aangevraagd en deze nauwelijks gebruikt. Verspilling denken we dan en bezuinigen op verspilling kan natuurlijk geen kwaad. Waarom zouden we dat met zijn allen bekostigen via de zorgpremie? Maar het gaat niet alleen om de rollator en het gaat niet alleen om ouderen.

Op jaarbasis hebben we het over pakweg 400.000 loophulpmiddelen die via een uitleenservice verstrekt worden na een sportblessure, na een operatie, na een ongeluk en bij verminderde mobiliteit in verband met ouderdom. Het gaat om elleboogkrukken, okselkrukken, looprekken, wandelstokken (drie- en vierpoot) en ook rollators. De rollator heeft op het totale loophulpmiddelen assortiment slechts een aandeel van ongeveer 12,5% ofwel zo’n 50.000 stuks. 

Het argument dat je een rollator op Marktplaats makkelijk 2ehands kunt aanschaffen voor 50 euro is een loos argument. Een zoekactie levert hooguit 750 advertenties op, waarvan een deel in roestige en twijfelachtige staat. Waar moeten de overige 42.500 mensen naartoe die ook een rollator nodig hebben? Naar de bouwmarkt? De vergelijking tussen de rollator en de fiets slaat eveneens de plank volledig mis. Als je fiets een lekke band heeft ga je gewoon een keertje lopen, maar als je rollator buiten gebruik is zit je vast in je stoel en kun je nergens heen.  Bovendien moet een rollator aan ISO-HKZ normen voldoen, een rollator moet ingesteld, aangemeten en gecontroleerd worden. En de rollator moet uitgelegd worden aan de gebruiker voor veilig gebruik. 

Bij een sportblessure of na een operatie wil je liever niet geconfronteerd worden met het zoeken naar een loophulpmiddel. Je komt thuis en wilt dat je krukken direct beschikbaar zijn. Na je revalidatie wil je de krukken weer gewoon kunnen inleveren zonder je druk te maken over beschadiging of reiniging. Dat is nu allemaal goed geregeld maar straks niet meer. Als de loophulpmiddelen uit het pakket gaan maakt niemand zich meer druk om de uitleenservice 24 uur per dag, zeven dagen in de week, goed te regelen. Niemand is meer verantwoordelijk en als patiënt moet je het zelf maar uitzoeken. Het resultaat? Meer valincidenten, meer heupoperaties, meer ellende. En dat terwijl de loophulpmiddelen mensen mobiel houden waardoor ze beter kunnen meedraaien in de maatschappij. De directe kosten van een valincident bedragen gemiddeld 3.400 euro. Een heupoperatie met revalidatie kost 35.000 euro. We hebben nu al te maken met meer dan 1 miljoen valincidenten per jaar. Denkt FC Kunduz nu werkelijk 20 miljoen te kunnen besparen? 

Dit is gewoon een verdere uitkleding van het verzekerde pakket onder valse voorwendselen. Naast het liggeld in het ziekenhuis kun je ook nog je portemonnee trekken voor je krukken, die je eerst op Marktplaats moet gaan regelen. De voorraad ongebruikte hulpmiddelen zal niet afnemen maar toenemen waarbij alleen de hulpmiddelenfabrikanten garen zullen spinnen. Van duurzaam en effectief beleid is geen sprake.

 

Dit artikel is onlangs verschenen op “Zorgvisie.nl".

facebooktwitterinstagrammail

We hebben 5615 gasten

doneer

Nederland
English

steun ons ideal

donaties

donaties