Skip to main content

Inbreng Harm Beertema, Staat van de Unie - tweede termijn

Dank, voorzitter.

Veel onbegrijpelijke Newspeak à la Orwell: het mooiste voorbeeld is wel dat de toetredingsonderhandelingen met Turkije niet versneld worden, maar van nieuwe energie worden voorzien, wat niet verward mag worden met een eventuele toetreding tot de Europese familie. Onbegrijpelijke formuleringen uit het parallelle universum dat Brussel is. Niemand in het land begrijpt dat. De heer Erdogan interpreteert het openen van de onderhandelingen ongetwijfeld heel anders dan onze minister-president.

Dan dit nog: zelden heb ik een zoutelozer debat meegemaakt dan deze Staat van de Unie. Zouteloos en wat vermoeid. En dat terwijl het draagvlak onder EU met de dag afbrokkelt. Ik heb maar één motie, voorzitter. Die richt zich op het kernpunt van mijn betoog in de 1e termijn: vanuit het perspectief van de PVV hebben onze Nederlandse burgers belangen. De Nederlandse kiezer heeft belangen. En gekozen politici, die een mandaat kregen van die kiezers, worden geacht die belangen te verdedigen. Vandaar deze motie:

 

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat de ‘Turkije-deal’ drie elementen omvat, te weten:

- een afdracht van 3 miljard euro;
- visumvrije toegang tot de EU;
- uitzicht op heropening van de toetredingsonderhandelingen van Turkije tot de EU

overwegende dat alledrie resultaten rechtstreeks de belangen van Nederland en de Nederlandse kiezer schaden,

verzoekt de regering om de ‘Turkije-deal’ terug te draaien

en gaat over tot de orde van de dag.

Beertema
Fritsma

 

Tenslotte: ik heb mijn traditionele vraag aan de minister-president gesteld om kort te reflecteren op zíjn stip op de horizon van de EU: een federatieve Verenigde Staten van Europa of niet. Hij kiest ervoor om die vraag die leeft bij meer dan 2 miljoen virtuele kiezers van de PVV, alweer NIET te beantwoorden. Mijn conclusie is: hij heeft geen antwoord. Hij heeft geen idee van de toekomst van de EU. ik kijk daar niet meer van op, maar concludeer wel dat er bij onze minister-president en bij de regering sprake is van een schokkend gebrek aan leiderschap.