Skip to main content

Debat over de informele Europese top in Bratislava

Voorzitter,

De top in Bratislava maakt deel uit van de ‘politieke reflectie’ die gestart is naar aanleiding van het Brexit-referendum in juni. Zo lezen we dat in de brief van de minister van BUZA. Maar er komt geen reflectie vz.
Wij zien een EU die van crisis naar crisis struikelt. We hebben het dan niet over incidentjes, maar over existentiële crises. Na elke crisis verwacht ieder weldenkend mens idd een periode van reflectie, van herijking. Maar die behoefte is in Brussel niet te vinden. Integendeel, vz. Op elke crisis (de bankencrisis, de eurocrisis, de invasie uit Afrika en het MO) wordt hetzelfde antwoord geformuleerd: meer EU, meer overdracht van bevoegdheden, minder autonomie voor de natiestaten.


Brexit was zo’n majeure crisis, en ook hier weer geen moment van twijfel. Maar ik verzeker de regering dat de weerzin bij de EU-kritische burger naar een hoogtepunt wordt gevoerd door die politiek van blinde en dove verbetenheid waar de Brusselse elite mee is behept. Dat is geen vooruitgangsgeloof meer vz, dat is politieke arrogantie die gevaarlijke vormen aanneemt.
De uitslag van het Brexit-referendum zou de lidstaten moeten dwingen tot een kritische reflectie. Maar daar is geen sprake van. Weer worden plannen gelanceerd voor meer overdracht van bevoegdheden naar Brussel.
De steeds verdergaande defensiesamenwerking is daarvan een uitstekend voorbeeld. Brexit heeft de weg naar een Europees leger geplaveid, volgens The Financial Times. De Britten waren namelijk kritisch op vergaande defensiesamenwerking: het zou de NAVO in de weg zitten. Graag een reactie.

Dan over de hervormingen. Op 11 juli publiceerde EP- rapporteur Verhofstadt zijn ontwerprapport over de toekomst van de Europese Unie waar het EP momenteel aan werkt. Waarom kiest het EP juist hem als rapporteur? Om vrienden te maken onder de EU-kritische burger? Als signaal dat het EP en de Commissie en de Raad het signaal van de kritische burger hebben opgepikt? De keuze voor Verhofstadt is een belediging naar die kritische burger vz, net als de keuze om hem aan te stellen als onderhandelaar met het VK. Een belediging, een provocatie, een hele dikke vinger. Zo wordt dat ervaren vz, geef ik de bewindslieden even mee naar Bratislava. Graag een korte reactie. Vindt u de keuze voor Verhofstadt verstandig? Wat is zijn meerwaarde in dit proces dat voor het voortbestaan van de EU toch heel belangrijk zou moeten zijn?

Verhofstadt kiest voor een federale lijn, uiteraard, en stelt voor om een einde te maken aan het “Europe a la carte’. Hij wil een Europese minister van Financiën en één van Buitenlandse Zaken en een defensie-unie: het operationaliseren van de EU-Gevechtsgroepen (Battlegroups) – multinationale reactie-eenheden van 1.500 militairen van wie er voortdurend twee gevechtsklaar staan. EU-lidstaten werken nu al samen in zes militaire missies, waaronder Mali. Maar overal opereren ze nog onder nationale vlag en commando. Een schizofrene situatie volgens Mogherini en deze ongekozen bureaucraat stelt voor de EU-Gevechtsgroepen een eigen hoofdkwartier te geven in Brussel. Rond deze kern kan dan op termijn een gemeenschappelijke Europese defensiestructuur worden gebouwd.
Wat wordt de Nederlandse inbreng op dit thema? Wordt de reactie van de premier en de minister van buza positief op de plannen van Verhofstadt om de natiestaten definitief op te heffen? En zal de regering positief reageren op het voorstel om zelfs onze Nederlandse gewapende macht over te geven aan de schimmige Brusselse machten, onbekende bureaucraten zonder een andaat dat door de Nederlandse burger gevoeld en erkend wordt? Of wijzen de bewindslieden deze voorstellen nu al naar de prullenmand?

Vz, nog een enkele opmerking over Europese werkloosheidsverzekering:
De Slowaakse minister Peter Kazimir liet doorschemeren dat de EU bezig is met plannen om tot een Europese werkloosheidsverzekering te komen. Volgens hem zit de architectuur van de eurozone 'vol met gaten' en is verdere integratie van de eurolanden 'onvermijdelijk.' Daar hebben we het weer. Het komt er dus op neer dat fiscaal zindelijke EU-staten straks de WW-uitkeringen van landen met hoge werkloosheidscijfers gaan lappen. Is de EU van plan de Nederlandse burgers op te laten draaien voor de WW-uitkeringen van 27,4% (Griekenland) 21% (Spanje), 12,2% (Italië), en 10,8% (Portugal)? Of zegt de premier vandaag: nee meneer Beertema, er gaat geen euro naar de werkloze Grieken, Spanjaarden, Italianen en Portugezen.

Tweede termijn

Hongarije zou tijdelijk of mogelijk zelfs permanent moeten worden uitgesloten uit de Europese Unie vanwege de houding van het land ten aanzien van de vluchtelingencrisis. Die uitspraak heeft de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn gedaan in een interview met het Duitse dagblad Die Welt.
Vz, alweer een voorbeeld van de arrogantie van de Brusselse macht. De pedanterie van zo’n minister van dat landje Luxemburg. Om zo te oordelen over premier Orban, een echte leider die staat voor de belangen van zijn landgenoten. Die dingen doet zoals een hek bouwen waar de laffe sociaaldemocraten in Frankrijk nu pas aan denken als de jungle in Calais het gezag van de Franse staat totaal uitgehold heeft.

Wij willen zeker weten dat deze minister Asselborn zijn zin niet krijgt. Vandaar de volgende motie:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende dat de Hongaarse premier met een groot politiek mandaat handelt om in de eerste plaats het belang van zijn eigen land te dienen,

constaterende dat in kringen van EU-regeringsleiders wordt geopperd om Hongarije daarom tijdelijk of zelfs permanent uit te sluiten uit de EU,

verzoekt de regering om in Bratislava alles in het werk te stellen om te voorkomen dat de Hongaarse regering wordt gestraft voor het opkomen voor de eigen bevolking

en gaat over tot de orde van de dag.

Beertema