Skip to main content

PVV-vragen over eerwraak in Nederland

Vragen van de leden De Graaf en Wilders (PVV) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

1.)
Bent u bekend met het bericht: 'Vorig jaar twintig doden door eergerelateerd geweld'(*)?

2.)
Hoe verklaart u de gestage toename van het aantal doden in de afgelopen jaren?

3.)
Zegt het feit dat de meeste slachtoffers een Turkse, Marokkaanse, Iraakse of Afghaanse achtergrond hebben, u iets over de rol die de islam speelt in de zaken waar eerwraak een dodelijke afloop kende? Zo neen, waarom niet?

4.)
Hoeveel mannen en vrouwen zijn er in 2013 in blijf-van-mijn-lijf-huizen/vluchthuizen etc. opgevangen en hoeveel van hen had een islamitische achtergrond en welke nationaliteiten hadden zij?

5.)
Hoe vaak kwam het in 2013 en de jaren daarvoor voor dat mensen vanuit blijf-van-mijn-lijf-huizen/vluchthuizen etc. in andere gemeentes of zelfs landen zijn gaan wonen vanwege hun veiligheid?

6.)
Duidt u het bestaan (sinds 2008) van het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld (LEC EGG) als een mooi gevolg van de massa-immigratie? Zo neen, waarom niet?

7.)
Welke aanpak staat u voor om het aantal gevallen van eergerelateerd geweld weer terug te brengen naar het niveau van voor de massa-immigratie?

8.)
Deelt u de visie dat er voor daders van eerwraak geen plaats is in Nederland en zij in alle gevallen ons land uitgezet dienen te worden (in geval van een dubbele nationaliteit, na denaturalisatie)?

(*) http://m.ad.nl/ad/m/nl/1012/Nederland/article/detail/3641137/2014/04/25/Rapport-ruim-500-gevallen-van-eerwraak-in-Nederland.dhtml?originatingNavigationItemId=5585