Skip to main content

Groeiend aantal impulsovervallers - Kamervragen

Vragen van het lid De Roon (PVV) aan de minister van Justitie over “impulsovervallers”.

1)
Kent u de berichtgeving over de landelijke groei van het aantal jeugdige “impulsovervallers”? (*)

2)
Deelt u mijn mening dat dit een bijzonder gevaarlijke ontwikkeling is, die een snel en drastisch ingrijpen door justitie rechtvaardigt? Zo ja, wat gaat u doen? Zo neen, waarom niet?

3)
Bent u het met mij eens, dat de extra politie-inzet die nu nodig is om deze daders te grijpen ook een vervolg moet krijgen door de daders van gewapende overvallen langdurig achter slot en grendel op te bergen? Zo ja, wat gaat u doen om te bereiken dat lange vrijheidsstraffen aan de daders worden opgelegd? Zo neen, waarom niet?
     
4)
Hoe groot is het aandeel van allochtone daders in het aantal overvallen van het afgelopen jaar?

5)
Bent u bereid om de daders die een andere dan de Nederlandse nationaliteit bezitten, na het uitzitten van hun straf het land uit te zetten en hen de Nederlandse nationaliteit te ontnemen? Zo neen, waarom niet?

6)
Bent u het met mij eens dat daders die een andere nationaliteit bezitten en niet uitzetbaar zijn, in administratieve detentie moeten worden genomen om ons land tegen dit rapalje te beschermen? Zo ja, wat gaat u doen? Zo neen, waarom niet?

7)
Bent u het met mij eens, dat op jongeren die gewapende overvallen plegen, het meerderjarigenstrafrecht moet worden toegepast? Wilt u met het OM bespreken dat dit de richtlijn voor de officieren van Justitie moet zijn? Zo neen, waarom niet?

(*) De Volkskrant, 21 januari 2009;

Klik hier voor het artikel op de site van De Volkskrant