Skip to main content

In de media - Opinie

Alleen een referendum kan de Brusselse zonnekoning stoppen

Weblog De Roon
Gisteravond bracht het regeringstrio bestaande uit de minister-president, de minister van buitenlandse zaken en de staatssecretaris van Europese zaken, mondeling verslag uit aan de Tweede Kamer over de Europese Top van vorige week. Daar werd de Europese Grondwet van naam, doch nauwelijks van inhoud veranderd. Onder het etiket “Hervormingsverdrag” trachtte het trio ons oude wijn in een nieuwe zak te verkopen. De premier hield bij hoog en bij laag vol, dat er ook inhoudelijk héél véél was veranderd waardoor het nieuwe verdrag geen constitutionele trekken meer zou hebben. Dit is heel belangrijk voor de premier om te voorkomen dat de Nederlandse bevolking zich nog een keer bij referendum zou kunnen uitspreken tegen het opbouwen van de Europese superstaat.
Overtuigend was de premier daarin overigens niet, te meer daar veel van zijn Europese vrienden, (bondskanselier Merkel en de premiers Verhofstad, Ahern en Zapatero alsook de Finse staatssecretaris voor Europese Zaken, Jari Luoto, Eurocommissaris Wallström en talloze Europarlementariërs; zie http://eureferendum.blogspot.com/2007/06/hunting-of-constitution.html ) inmiddels hebben verklaard dat het Hervormingsverdrag in wezen hetzelfde is als de Europese Grondwet, die het Nederlandse volk in 2005 bij referendum verwierp. En terecht, want alle slechte dingen uit die Europese Grondwet, die komen er nu toch aan, met dank aan meneer Balkenende. Zo heeft de premier de Nederlandse belangen verkwanseld door vele vetorechten weg te geven, niet te bedingen dat het Nederlands parlement een rode kaart zou kunnen uitbrengen tegen elk slecht plan uit Brussel, toe te staan dat het mogelijk blijft dat landen als Turkije lid worden van de EU en in te stemmen met een vaste voorzitter van de Europese Raad die als een Brusselse zonnekoning zal gaan heersen.
Het ergste was nog wel, dat de premier glashard ontkende dat het opgeven van vetorechten een verlies van soevereiniteit voor Nederland betekent. Zijn argumentatie daarvoor, was onnavolgbaar. Hij slaagde er absoluut niet in om in begrijpelijke bewoordingen uit te leggen, hoe het kan dat het feit dat andere Europese staten ons in de toekomst op vele terreinen beslissingen kunnen opleggen tegen onze wil in, niet is het verlies van zelfbeschikkingsrecht.
De PVV ziet dit wel als een verlies van soevereiniteit en vindt inbreuken op onze soevereiniteit zo fundamenteel voor onze natie, dat dit gewoon schreeuwt om een nieuw referendum. Veel andere partijen in de kamer denken er net zo over en gelukkig is ook de PvdA, bij monde van fractieleider Tigchelaar, recent om gegaan en stemt nu ook in met een nieuw referendum.
De PVV zal er in ieder geval keihard voor vechten dat de burger de mogelijkheid krijgt om zich bij referendum te verzetten tegen het Hervormingsverdrag dat er voor zorgt dat Nederland steeds minder baas in eigen huis wordt.

Klik hier om het artikel ook op de website van het NRC te lezen.
  • Aangemaakt op .