Voorzitter,

U moet het mij niet kwalijk nemen als ik de MP vandaag NIET feliciteer. Hij staat hier met het gebruikelijke zelfvertrouwen, met de uitstraling van hoop en optimisme die we van hem gewend zijn, met branie zelfs, want zoals hij zelf zei: er moest iets groots en belangrijks gebeuren in Brussel. En daar heeft hij gelijk in gekregen voorzitter. Er is iets groots en belangrijks gebeurd. Er is verraad gepleegd. De MP heeft een groot en belangrijk verraad gepleegd aan de kiezer, aan de 2,5 miljoen kiezers die het heel belangrijk vonden om die dag van het referendum naar de stembus te gaan.

Lees meer

Vz,
Ik houd het kort vandaag. Ik ben slecht bij stem, maar ik houd het vooral kort, omdat ik deze beschamende debatten met de MinPres zo ontzettend zat ben. Die herhaling van zetten, na 245 dagen sinds het referendum, iedereen heeft al tien keer hetzelfde betoogd, dan komt er die verbale acrobatiek van de MinPres, waarvan alleen hijzelf geniet, maar niemand anders.
Het is beschamend voor dit huis, voor de parlementaire democratie en vooral ook, al is dat mijn minste zorg, beschamend voor de MinPres zelf.

Lees meer

Voorzitter. Sinds zeven maanden en twee dagen zit premier Rutte in het Oekraïnedossier klem tussen Den Haag en Brussel. Na alle gebroken beloftes om recht te doen aan de stem van de kiezer neemt hij nu weer zes weken extra de tijd om het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne alsnog geratificeerd te krijgen, ook al stemde bij het referendum op 6 april 61% van de opgekomen kiezers tegen. Na een wanhopig traject om de tegenstem van de kiezer te negeren door zelf de nee-stem te interpreteren — een interpretatie waar niemand om had gevraagd en die bovendien op drijfzand is gebaseerd — denkt de premier dat hij daarin alsnog kan slagen. Dat liet hij maandag weten in zijn brief aan de Tweede Kamer. Hij denkt bij de andere 27 lidstaten steun te kunnen verwerven voor een juridisch bindende aanvulling op het verdrag waarin tegemoetgekomen wordt aan de bezwaren van de nee-stemmers. Maar die bezwaren zijn door de premier verwoord; door de premier en niet door ons of door de kiezer. Want de kiezer wilde maar één ding: nee tegen het associatieverdrag!

Lees meer

Harm Beertema

donaties

doneer

Nederland
English