Nederland weer van ons

Geert Wilders: ‘‘De verdachte is een asielzoeker uit Eritrea. Onze gezinnen vastgebonden en geprikt met messen. Met dank aan premier Rutte en zijn VVD die ze allemaal ons land binnenlaten. Het is tijd voor nieuwe verkiezingen, de PVV en een totale asielstop.’’

N.a.v. berichtgeving op de website van het AD:

Boskoops gezin vastgebonden en geprikt met messen tijdens woningoverval, verdachte (19) blijft in de cel

Ze werden vastgebonden aan armen en benen, geprikt met messen en met de dood bedreigd. Het gezin dat op 10 mei werd overvallen in zijn eigen huis aan de Boezemlaan in Boskoop moest volgens het Openbaar Ministerie (OM) ‘ontzettend heftig geweld’ ondergaan.

Een van de twee verdachten van die gewelddadige woningoverval, de 19-jarige S. B. uit Nijmegen, stond maandagochtend voor het eerst voor de Haagse rechter. Hij werd een dag na de woningoverval aangehouden en blijft voorlopig vastzitten, bepaalde de rechtbank. Zes dagen voor de roofoverval op het Boskoopse gezin zou hij ook al in de fout zijn gegaan. B. heeft volgens het OM op 4 mei in zijn woonplaats een vrouw in elkaar geslagen op de Tunnelweg.

En het is die opeenstapeling van geweld die de rechter zorgen baart, zo bleek tijdens de zitting. ,,De zorg dat u dit vaker gaat doen, hebben wij wel”, sprak de rechter. ,,Het gaat om twee ernstige geweldsdelicten.” Volgens de rechtbank is er een ‘stevige verdenking’ tegen de 19-jarige.

Mes

Het Boskoopse gezin, met twee kinderen, moet die maandagochtend vroeg doodsangsten hebben uitgestaan. ,,’Waar is het geld, waar is de kluis anders snijd ik jullie benen eraf’”, las de officier voor uit de aanklacht tegen de verdachte. ,,En ook: ‘als de politie wordt gebeld, dan worden jullie doodgemaakt’. De ouders kregen meerdere messen tegen de keel, nek of het gezicht en werden met een mes geprikt. Ze werden vastgebonden aan hun armen en benen. De moeder kreeg een washand in haar mond gepropt.” Uiteindelijk namen de overvallers geld en allerlei spullen mee, waaronder mobiele telefoons, laptops, sieraden, bankpassen en een fiets.

Het onderzoek in de strafzaak tegen de man is zo goed als klaar, liet de officier weten. Wel moet er nog een rapport worden opgemaakt over de Nijmegenaar door een psycholoog en de reclassering. Het OM vroeg de rechter het voorarrest van B. te verlengen, met name omdat het hem verdenkt van de woningoverval. ,,We weten nog niet waar het vandaan komt, zo ontzettend veel geweld zo makkelijk kunnen gebruiken. De maatschappij zou het niet begrijpen als verdachte nu al vrij zou komen.”

Herhaling

De advocaat van B. deed even daarvoor juist een poging om de man voorlopig wel op vrije voeten te krijgen. Volgens haar staat het niet vast dat er sprake is van kans op herhaling. ,,Hij is nooit eerder voor soortgelijke feiten veroordeeld”, zei zij.

,,Cliënt is nog jong, woont zelfstandig, is bezig met een opleiding en wordt ondersteund door VluchtelingenWerk. Hij is bereid zich aan alle voorwaarden te houden.” Bovendien zou er voor de mishandelingszaak die in Nijmegen speelt onvoldoende bewijs zijn volgens de raadsvrouw, omdat ‘het slachtoffer mogelijk onbetrouwbaar is vanwege harddrugsgebruik’.

School

Volgens zijn advocaat kwam de man enkele jaren geleden vanuit Eritrea met zijn broertje naar Nederland. B. was zelf ook aanwezig tijdens de zitting. Hij vroeg de rechter hem voorlopig vrij te laten, zodat hij zijn inburgeringscursus kan afmaken. Dat bleek tevergeefs. ,,Mijn school begint in september”, zei hij. ,,Daar wil ik graag naartoe.”

De medeverdachte, een 17-jarige jongen uit Bilthoven, wordt ook nog eens verhoord in de strafzaak tegen B.. Hij moet donderdag voor de kinderrechter verschijnen. Dat proces zal zich achter gesloten deuren voltrekken. Wanneer de inhoudelijke behandeling tegen B. begint is nog niet exact bekend. De rechtbank gaat uit van begin november.

facebooktwitterinstagrammail

We hebben 3215 gasten

steun ons ideal

donaties

doneer

Nederland
English