Skip to main content

Geert Wilders over zaak Soumaya Sahla: ’Door mensen als zij heb ik levenslang’

telegraaf2812922

In Den Haag was het de week van Soumaya Sahla en daarmee die van Geert Wilders. De PVV-leider kreeg de VVD op de knieën, toen de partij ingreep in de adviseursfunctie van het voormalige lid van de Hofstadgroep. De noodklok die Wilders over Sahla had geluid vond weerklank, maar in een interview met De Telegraaf zegt de oppositieleider dat hij er nog lang niet klaar mee is.

Geert Wilders (58) wist niet wat hij hoorde toen bleek dat de zus van D66-Kamerlid Fonda Sahla de veroordeeld terroriste Soumaya Sahla was. Toen bleek dat Soumaya op voorspraak van erelid Frits Bolkestein al jaren adviseur nationale veiligheid is van de VVD, gingen bij hem alle alarmbellen af.

„Bij hun arrestatie hadden zij en nog een andere terrorist een Agram 2000 bij zich, een Kroatisch automatisch geweer. Ze waren op zoek naar Ayaan Hirsi Ali en naar mij. Soumaya ging tussen de politie en die andere terrorist staan en riep ’Allahu Akbar’, zodat hij nog een poging kon doen om het geweer tegen de politie te gebruiken. Deze vrouw is in-en-inslecht. Ze had geen drie jaar, maar levenslang moeten hebben gekregen. Door mensen als zij heb ík levenslang. Ik zit opgesloten en zij loopt vrij rond, nota bene als adviseur nationale veiligheid van de VVD. Alsof je een pedofiel adviseur maakt van de kinderopvang.”

Ging de vlag bij u uit toen de VVD haar deze week op een zijspoor zette?

„Het is goed dat ze die adviseursfunctie niet meer heeft. Maar als ik het niet aan de orde had gesteld, was ze het waarschijnlijk nog steeds geweest. Het geeft betonrot aan bij de VVD. Het ontbreekt daar aan ieder moreel kompas. Dat je iemand aanstelt als adviseur nationale veiligheid, die eropuit was om meerdere Kamerleden te vermoorden en daarvoor in de gevangenis zat... Een veroordeeld terroriste! Hoe is het in hemelsnaam mogelijk?”

Had u het willen weten?

„Ik had het móéten weten! Niemand heeft het me verteld. De NCTV niet, de AIVD niet, het kabinet niet, de VVD niet. En dat terwijl ze, zoals nu blijkt, in 2015 een paar rijen achter me zat in de Ridderzaal. Toen was ze de gast van Bolkestein bij Prinsjesdag.”

Gelooft u niet dat iemand kan deradicaliseren?

„Nee, ze heeft zich tot 16 februari 2016 verzet tegen haar veroordeling. Ze heeft woensdag spijt betuigd, maar als ik er niet over begonnen was, had ze dat nooit gedaan.”

Had dat wat voor u uitgemaakt?

„Nee, ik had het niet geloofd. Haar eigen zus, ze heeft er naast eentje die Kamerlid van D66 is ook nog een die in de rehabilitatie van extremisten werkt, zegt dat je in sprookjes gelooft als je denkt dat extremistische moslims kunnen deradicaliseren. En ze heeft gelijk. Ook de Kamer heeft me niet gesteund toen ik dit aan de orde stelde.”

Omdat ook veel Kamerleden geloven dat iemand een nieuwe kans verdient als iemand haar straf heeft uitgezeten?

„Misschien als je kokkin bij een AZC wil worden. Maar toch niet als adviseur nationale veiligheid van de partij van de premier, de grootste van het land?”

Is het dan niet ook vreemd dat de veiligheidsdiensten een veroordeeld terrorist na drie jaar gevangenisstraf niet meer in de gaten houden?

„Ik weet niet wat de diensten weten. Ik heb er niemand over gesproken. Ik hoorde van iemand dat ze een hoge ambtenaar van de AIVD heeft geadviseerd, maar dat ben ik nu via Kamervragen aan het uitzoeken.”

Bij de VVD zeggen mensen: ze is via erelid Frits Bolkestein binnengekomen. Die heeft veel aanzien en dus gingen we er vanuit dat het wel snor zat. Snapt u dat?

„Ik snap dat niet. Ik heb vroeger ook heel veel aanzien voor Bolkestein gehad. Ik was een medewerker van hem, in zijn tijd werd ik Tweede Kamerlid. Hij is blijkbaar in de ban geraakt van haar. En hij is haar om wat voor reden dan ook gaan adoreren. Dat had hij nooit mogen doen. Zij heeft hem als een soort springplank gebruikt.”

Is Bolkestein van het pad af?

„Dat ga ik niet zeggen. Er zijn ook mensen die zeggen dat er misschien wat anders aan de hand is.”

Wat dan?

„Ja dat weet ik niet. Daar ga ik niet over speculeren.”

U noemt het niet voor niets. Bedoelt u dat hij ze niet allemaal meer op een rijtje heeft?

„Dat zal ik niet zeggen. Maar dat verhaal doet de ronde.”

Dit gaat om een dreiging die tegen u gericht was. Zou u dezelfde felheid tonen als het zou gaan om iemand die niet u maar Mark Rutte in het vizier had?

„Misschien ben ik wat gekleurd omdat het inderdaad mij aanging. Maar stel je voor dat wij van de PVV die idiote fakkeldrager die bij Kaag voor de deur stond hadden aangenomen als adviseur veiligheid van de PVV. De wereld zou te klein zijn geweest! Ik zou in de Kamer uitgejouwd zijn, van de VVD tot de SP. En ze zouden gelijk hebben gehad! En nu had de VVD hun eigen fakkeldrager aangenomen en deed men tot deze week alsof er niets aan de hand was. Het is de wereld op zijn kop.”

In een Kamerdebat twee weken geleden viel u ook over de zus van Soumaya, D66-Kamerlid Fonda Sahla…

„Vanwege haar hoofddoek.”

En omdat ze familie was van…

„Ik heb twee dingen gezegd: Soumaya kan misschien in de Kamer geweest zijn vanwege haar en dus een bedreiging voor mijn veiligheid. En ze heeft een hoofddoek. En ik heb wat gezegd over GL-Kamerlid Kauthar Bouchalikht die ook een hoofddoek draagt.”

De afdronk van die confrontatie in het debat was toch een beetje: het is eigenlijk allemaal een pot nat.

„Ik heb niet gezegd dat Fonda Sahla een terrorist is. Je bent niet een terrorist omdat je zus een terrorist is. Fonda is wel een conservatief. En ze draagt die verschrikkelijke hoofddoek. En Bouchalikht had een bestuursfunctie in de jongerenorganisatie van het Moslimbroederschap. Mooie bende hier in de Kamer, anno 2022.”

Uw partijgenoot Martin Bosma heeft Soumaya ook een paar keer ontmoet, op gelegenheden waar zij nadrukkelijk in de omgeving van Bolkestein verkeerde. Waarom heeft hij dat niet met u besproken destijds?

„Hij ontmoette haar bij een boekbespreking. Maar hij wist niet dat ze die terrorist was.”

Hij heeft haar later nog een bericht gestuurd om haar te complimenteren met een interview waarin ze sprak over haar verleden…

„Hij kan zich die sms niet herinneren.”

Dat vergeetachtigheidsvirus in de Tweede Kamer grijpt wel hard om zich heen tegenwoordig. Gelooft Bosma soms wel dat iemand kan deradicaliseren?

„Dat moet u aan hem vragen. Ik heb hem dat niet gevraagd, want dat vond ik niet relevant. Een ding wist hij wel: als hij haar al heeft ge-sms’t, dan heeft hij haar nooit in de Kamer uitgenodigd.”

Heeft u nog iets van de premier, de partijleider van de VVD, gehoord na deze week vol commotie?

„Ik heb niets van Mark Rutte gehoord. Behalve dat ik hem op tv zag zeggen dat hij zich niets kon voorstellen bij het gevoel dat ik me ongemakkelijk zou voelen over die mevrouw Sahla.”

En van de minister Dilan Yesilgöz van Justitie?

„Ik heb haar donderdag gesproken. Het was een goed gesprek.”

Bent u gerustgesteld?

„Ik heb met haar afgesproken dat we het niet publiekelijk over de inhoud van het gesprek zouden hebben. Het was een prettig en goed gesprek.”

Bent u nog steeds bezorgd dat ze uw beveiliging zou willen wegnemen omdat ze – zoals u stelde – voor een partij werkt die u onder het gras wenst?

„Ik hou me echt aan de afspraak.”

U gebruikte grote woorden, suggereerde dat de VVD u uit de weg wil laten ruimen en nu doet u er het zwijgen toe?

„Het was oprecht een plezierig gesprek en daar laat ik het nu bij.”

Is de kous rond de Soumaya-kwestie nu af wat u betreft?

„Nee, de angel is er misschien een beetje uit nu. Maar ik wil nog steeds weten hoe dit heeft kunnen gebeuren, wie wat op welk moment wist. Wat wist de AIVD? Heeft ze de NCTV geadviseerd? Ik heb plaatjes gezien dat ze zelfs op het NAVO-hoofdkwartier met mensen rondliep. Ik ben er nog niet mee klaar. En ook niet met de VVD. Het heeft me in mijn ziel geraakt. Ik laat niet los.”

Klik hier om het artikel te lezen op de website van De Telegraaf.