Skip to main content

PVV-vragen over veiligheidsrisico’s voor Nederlandse toeristen in Noord-Korea

Vragen van het lid De Roon (PVV) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over Noord-Korea en de veiligheidsrisico’s voor Nederlandse toeristen

1.)
Kunt u bevestigen dat circa 200 Nederlanders jaarlijks als toerist afreizen naar Noord-Korea? (1)

2.)
Bent u bekend met de Noord-Koreaanse traditie van gijzelnemen met als doel iets gedaan te krijgen in het buitenland (2)?

3.)
Welk risico lopen Nederlandse toeristen om gegijzeld te worden en in welke mate neemt dat risico toe als de huidige spanningen uitmonden in een militair treffen?

4.)
Kunt u in het geval van een militair treffen maatregelen nemen om onze landgenoten, al dan niet met behulp van militaire bondgenoten, als de wiedeweerga uit Noord-Korea te evacueren?

5.)
Zijn de huidige spanningen rond Noord-Korea reden voor u om het reisadvies voor deze verschrikkelijke communistische dictatuur aan te passen? Zo nee, waarom niet?

6.)
Denkt u dat onderhandelingen en sancties zullen leiden tot de ontmanteling van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma? (3) Zo ja, waar put u deze hoop uit, gelet op het feit dat eerdere pogingen flink zijn mislukt?

7.)
Hoe beoordeelt u de optie van de VS om Noord-Korea op een lijst te zetten van staten die het terrorisme ondersteunen? Kunt u de berichtgeving bevestigen dat Noord-Korea antitankwapens aan Hamas heeft geleverd? (4)

8.)
Kunt u tot slot een overzicht geven van de politieke en economische betrekkingen die Nederland op dit moment nog heeft met Noord-Korea?

(1) http://www.telegraaf.nl/reportage/28066573/__Op_vakantie_naar_Noord-Korea__.html
(2) http://www.standaard.be/cnt/dmf20170307_02766959
(3) http://www.volkskrant.nl/buitenland/nieuwe-korea-strategie-vs-inzetten-op-dialoog-maar-militaire-oplossing-achter-de-hand~a4491065/
(4) http://thediplomat.com/2017/03/how-does-north-korea-survive/