Inbreng debat recente ontwikkelingen ING
Vergadering | : Spoeddebat recente ontwikkelingen ING |
Spreker | : Teun van Dijck |
Datum | : 03-02-2009 |
Eerste Termijn
Duitsland injecteert 73 mld in haar economie, Spanje 60 mld, Frankrijk 67 mld en zelfs België 3,5 mld. Het wat doet Nederland, Nederland stopt 82 mld in de banken. Minister Bos is zo druk met het redden van de financiële sector dat hij geen tijd heeft voor de reële economie. Geen tijd voor de tienduizenden mensen die hun baan dreigen te verliezen; geen aandacht voor de duizenden bedrijven die failliet gaan en geen aandacht voor onze pensioengelden die verdampen!
Maar zonder economie hebben we ook geen banken nodig.
Na eerst de banken te hebben geïnjecteerd met vele miljarden om hen meer vet op de botten te geven, is het nu tijd om de rotte stukken weg te snijden. De minister koopt voor 22 miljard aan rommelhypotheken en verplaatst daarmee de molensteen die bij ING om de nek hing naar de belastingbetaler.
De minister probeert het weer aan ons te verkopen dat dit een goede deal is voor de belastingbetaler op termijn, maar is dit wel zo? Als het zo’n goede deal is waarom wil dan niemand deze rommelhypotheken hebben! Vandaag lazen we dat de Amerikaanse huizenmarkt in 2008 met 3,3 biljoen dollar is gekrompen; en daar gaat deze minister in investeren! De kans dat deze deal iets oplevert voor de staatskas is 75%, maar dat weten we pas in 2047! Minister Bos zal wel een glazen bol hebben of zo, maar ik durf zelfs voor 2010 geen voorspelling te doen in de huidige tijd!
Minister Bos speculeert erop dat de Amerikaanse huizenbezitters allemaal netjes aan hun verplichtingen blijven voldoen. Daarmee speculeert hij met onze belastingcenten. en legt daarmee ons lot in handen van de VS en neemt hiermee een onverantwoord groot risico!
ING en haar aandeelhouders daarentegen lachen zich kapot. Zij zijn verlost van deze rommel en kunnen gewoon overgaan tot de orde van de dag. Zij gaan gewoon door met hun dure bedrijfspanden, hun dikke leasebakken met chauffeur, het uitbetalen van hun gigantische salarissen, haar luxueuze bedrijfsfeestjes. Nu blijkt ook nog eens ING hoofdsponsor is van Formule 1 races en niet plan is hiermee te stoppen (77 mln). Nee ING geeft zelfs Michel Tilmant een dikke bonus mee van 1,35 mln euro, voor bewezen diensten. De minister reageert hierop dat dit nu eenmaal zo was afgesproken. Een schande! Waarom heeft de minister de ING niet gedwongen om te versoberen op deze graaicultuur. Dit had hij kunnen uitonderhandelen.
Ook als ING straks weer winst gaat maken, dankzij deze reddingsoperatie, profiteren daar de bestuurders en aandeelhouders van; niet de belastingbetaler. De belastingbetaler heeft het nakijken en blijft achter met een onverantwoord grote schuld van 22 mld.
Ook vindt de PVV het onbegrijpelijk dat er niet meer druk op de VS wordt uitgeoefend om steun te verlenen en wetgeving aan te passen. ING Direct is wel verplicht om te investeren in Amerikaanse hypotheken (55%), maar kan geen aanspraak maken op Amerikaanse steun (omdat het een buitenlandse moeder heeft). Staat Nederland soms ook garant voor de Amerikaanse spaarders!
Ook kunnen hypotheekhouders ongestraft hun sleutels inleveren bij de bank en zo weglopen van hun hypotheekschuld. Bij 1 op de 6 huizenbezitters is de waarde van het huis reeds lager dan de hoogte van de hypotheek. Wat gaat de minister straks doen als hij eigenaar is van 600.000 woningen in de VS; Timesharing uitdelen aan de Nederlanders!
Het is toch van de gekke dat de Nederlandse belastingbetaler moet opdraaien voor de puinhoop die ze er in de VS van hebben gemaakt. Jan Modaal financiert hiermee Joe Six-pack!
Door minister Bos is gekozen voor een vernuftige constructie, waardoor ING weer ruimte krijgt om voor 25 mld aan kredieten te verstrekken. Maar wat als de economie verder verslechterd en de solvabiliteit van ING weer onder druk komt te staan. ING geeft geen garanties, maar geeft alleen blijk van een intentie! Dat is dus niets waard. Waarom heeft de minister geen concrete afspraken gemaakt met ING over kredietverstrekking en winstmarges. Dit is veel te vrijblijvend.
Dit is een slechte deal. Alle risico’s liggen bij de belastingbetaler en ING heeft er niets voor terug hoeven te geven. Het enige voordeel is dat het de Staatschuld niet raakt, maar dat zou wel eens uitstel van executie kunnen zijn.
De ING aandeelhouders zijn de lachende derde en de belastingbetaler heeft het nakijken.
Tot slot maakt de PVV zich zorgen over de precedentwerking die van deze back-up deal uitgaat. Kunnen straks alle financiële instellingen hun toxic assets inleveren bij Minister Bos tegen 90% van de aanschafwaarde? Hoe gaat de minister dit voorkomen? Ook Aegon, ook zo’n mooie grote Amerikaanse speler, bezit nog 21 mld aan gestructureerde kredieten.
Tweede termijn
De PVV houdt haar hart vast. De ellende is begonnen doordat ING ging beleggen in Alt-A hypotheken, min of meer gedwongen door de Amerikaanse overheid. De Nederlandse Staat neemt nu deze portefeuille grotendeels over. Hiermee wordt de belastingbetaler opeens aandeelhouder in rommelhypotheken, maar heeft hier niet om gevraagd! De minister vergokt onze belastingcenten.
Minister Bos zei een paar maanden geleden nog dat het opkopen van deze leningen heel dom zou zijn. “Het kost kapitalen en je krijgt er niets voor terug” Maar nu probeert hij het te verkopen als een super deal voor ING en de Staatskas. Vanwaar deze draai!
Minister Bos heeft ING een cadeautje gegeven van 6 miljard, zonder er iets voor terug te vragen. We hebben ook al het aandeel zien stijgen met 4 miljard. De aandeelhouders vieren feest en de belastingbetaler heeft het nakijken.
Moties
Het steekt ons dat er niets ondernomen wordt aan de graaicultuur en de hoge salarissen en bonussen bij de financiële sector. Ze zouden zich moeten schamen, collectief. Maar de minister komt niet verder dan het schrappen van enkele periodieke bonussen bij de Raad van Bestuur in 2009, daarna kan het graaien weer beginnen. Dat is ons veel te mager! Vandaar de volgende motie:
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,constaterende dat Michel Tilmant toch nog een exit bonus meekrijgt van 1,35 mln euro.
verzoekt de regering ervoor te zorgen dat financiële instellingen die worden geholpen met geld van de Nederlandse belastingbetaler geen enkele bonus meer mogen uitkeren, zolang de schuld aan de Staat niet volledig is afgelost;
en gaat over tot de orde van de dag.
Ook vinden wij het van de gekke dat ING gewoon doorgaat met het sponsoren van Formule 1 races. Eigenlijk sponsort de Nederlandse belastingbetaler het Renault team voor 44 miljoen euro. Vandaar de volgende motie.
De kamer,
gehoord de beraadslaging,overwegende dat ING voor vele miljoenen euro’s hoofdsponsor is van het Renault team van Formule 1;
overwegende dat ING nu voor de tweede keer in drie maanden aanklopt bij de Nederlandse Staat voor financiële hulp;
verzoekt de regering ervoor te zorgen dat deze sponsoring zo spoedig mogelijk wordt stopgezet;
en gaat over tot de orde van de dag,
Last but not least is de PVV van mening dat dit kabinet niets doet om de economische recessie te keren. We vinden het dan ook onbegrijpelijk dat het kabinet zich Oost Indisch doof houdt voor alle oproepen om de belastingen te verlagen en daarmee de koopkracht te bevorderen. De minister heeft al aangekondigd dit niet van plan te zijn, maar bij deze voor de tiende keer toch maar weer de volgende motie. We blijven hopen op voorslepend inzicht bij deze Minister.
Zie ook: ING deal: Bos speculeert met belastinggeldDe kamer,
gehoord de beraadslaging,constaterende dat de economie in Nederland in 2009 een krimp zal vertonen;
constaterende dat zowel OESO als de EC landen hebben opgeroepen om de economie te stimuleren onder andere door middel van het verlagen van belastingen;
verzoekt de regering overtollige overheidsuitgaven zoveel mogelijk te schrappen en deze te gebruiken voor belastingverlaging bij burgers;
en gaat over tot de orde van de dag,