Geert Wilders in Volkskrant
Geert Wilders
Door Maartje van Hoek
Nieuwsgierigheid is niet voorbehouden aan journalisten. Daarom deze zomer zes interviews waarin het de lezers zijn die de vragen stellen. Deze week: Geert Wilders, fractieleider van de PVV. ‘Hier klopt helemaal niets van, van deze vraag. Ik zeg wél wie ik graag mag en wie niet. Dat is mijn goed recht.’
Justitie wil het verbod op smalende godslastering afstoffen. Komt dat door u? U wijst steeds op de Joods-christelijke traditie van ons land, in plaats van op de verworvenheden van de verlichting. (Pieter Markus, Geldrop)
‘Nee, dat komt niet door mij. Ik wijs niet alleen op de Joods-christelijke traditie, maar ook op het humanisme en de Verlichting. Begrippen als democratische rechtsstaat en gelijkheid zijn voor mij net zo belangrijk.
‘De fout van CDA-ministers Donner en Hirsch Ballin is dat ze in de islam een bondgenoot van het christelijke geloof zien. Maar in een land als Saudi-Arabië mogen christenen hun godsdienst niet belijden en zijn kerken verboden. Dat noem ik geen bondgenoot.’
Is er in uw leven iets voorgevallen waardoor u zich met grote gedrevenheid verzet tegen het islamitische geloof?(Gert Gering, Tilburg)
‘Mijn drijfveer is het vechten voor onze vrijheid en voor wie wij zijn in Nederland. Ik heb wel veel meegemaakt in mijn leven, waardoor dit is ontstaan.
‘Er worden weleens grappen gemaakt over mijn eerste bezoek aan een moskee. Dat was in Damascus, in Syrië. Toen ik terugkwam, waren mijn schoenen gejat.
‘Maar nee, dat heeft me niet getekend. Toen ik 17 jaar was en een tijdje in de Jordaanvallei in Israël woonde, moesten we ’snachts de schuilkelders in omdat Palestijnse terroristen de grens overkwamen om te moorden.
‘Dat zijn natuurlijk serieuze zaken. Maar ik was jong, ik wilde gewoon achter de Israëlische meisjes aan.’
Het heeft vast uw leven beïnvloed. ‘Ik heb de halve wereld bereisd, ik heb gezien wat terreur is, en ik heb met allerlei betrokkenen over de islam gesproken.
‘In Syrië, waar ik als jonge gast in een gehuurde Kever rondreed, moesten ramen en deuren dicht zodra we over politiek spraken, en verliet iedereen de kamer. Die mensen wordt tot de dag van vandaag onrecht aangedaan.’
Maakt u nu nog wel eens zulke roadtrips? ‘Als ik op vakantie ga, heb ik altijd wat geregeld: of een gesprek met een ambassadeur of een intellectueel, of ik bezoek een ministerie. Tot grote woede van mijn vrouw.
‘Ik vertel het haar pas in de auto, anders krijg ik vrij grote problemen. Het lukt me gewoon niet om een paar weken niets aan politiek te doen.’
Gaan uw beveiligers mee op vakantie? ‘Ja. Mijn beveiligers slapen rondom de kamer van die van mij en mijn vrouw. Overdag liggen we met z’n allen aan het zwembad.’
Gaat de PVV meedoen aan de Europese verkiezingen en maakt u een thema van de toetreding van Turkije tot de EU? (Nikolai van der Kolk, Dalfsen)
‘Als ik goede kandidaten kan krijgen, gaan we zeker meedoen. Die zijn minder makkelijk te vinden dan voor de Tweede Kamerverkiezingen. Al zijn toen ook mensen afgehaakt uit veiligheidsoverwegingen. Mensen die na overleg thuis toch besloten: nou, dat doen we dus niet.
‘Turkije is een van de thema’s die we willen belichten bij de Europese verkiezingen. Dat land hoort niet bij Europa. Het is een prima bondgenoot en een goede buur, maar geen lid van de familie. Het heeft een andere religie en cultuur.’
Bestaat er een causaal verband tussen uw islamhaat en uw liefde voor het Joodse volk in Israël? (Jan-Willem van Waning, Den Haag)
‘Er is geen causaal verband, maar we zijn cultureel wel sterk verbonden met Israël, met waar het voor staat.
‘Israël wordt omringd door barbaarse dictaturen waarin de islamitische ideologie domineert. Het is een oase van democratie en vrijheid, ingeklemd tussen al die ondemocratische en onderdrukkende regimes in het Midden-Oosten. Israël is het enige land in de regio waar een meerderheid van het parlement het kabinet naar huis kan sturen.
‘Israël en de Palestijnen willen hetzelfde: hun vrijheid. Dat is mijn motivatie.’
Is uw liefde voor Israël wederkerig? Wordt u financieel gesteund door de Israëlische overheid? (Huub Beijers, Utrecht)
‘Ik zal nooit een cent ontvangen, van geen enkel land. Ik ben een onafhankelijke parlementariër. Ik zeg wél wie ik graag mag en wie niet. Dat is mijn goed recht.’
U wilt islamitisch onderwijs verbieden, maar reformatorisch onderwijs niet. Waarom niet? (Pieter Markus)
‘Wij willen artikel 23 van de Grondwet (vrijheid van onderwijs, red.) niet wijzigen.
‘Christenen en Joden zijn goed geïntegreerd in onze samenleving. Maar de groep die naar islamitische scholen gaat, heeft grote problemen met integratie. Op het gebied van criminaliteit, normen en waarden, hoe ga je met vrouwen en homoseksuelen om.
‘Ik wil graag dat die moslimjongens en -meisjes integreren in de Nederlandse samenleving. Plant ze tussen de andere jongeren, dat is de beste manier. Ze krijgen andere vriendjes, zien andere culturen, merken wat wel en niet kan.
‘Juist in de kinderjaren, de vormende jaren, is het funest om kinderen die al een achterstand hebben, op een aparte school te zetten.’
Bent u wel eens op een islamitische school geweest? ‘Waarom zou ik?’ Om te kijken of het er misschien minder slecht aan toe gaat dan u denkt. ‘Ze zouden allemaal moeten sluiten, dus ik weet niet wat ik daar te zoeken heb.’
Ontkent de PVV het bestaan van verschillende geloofsstromingen binnen de islam? Wat vindt u van de soefi-stroming? (Guy Bangoera, Amsterdam)
‘De soefi’s zijn een beetje zweverige types; ik denk niet dat ze op dit moment het grote probleem zijn binnen de islam.
‘Natuurlijk zijn er verschillende stromingen. Dat is allemaal prachtig, maar het blijft de islam, en daar zien wij niets in.
‘De basis van de islam blijft de Koran. Ik zou zo graag willen dat er, net zoals er een Nieuw Testament is ontstaan, ook een nieuwe Koran ontstaat. Een Koran die wordt ontdaan van alle haatdragende en gewelddadige passages.
‘Als de soefi’s daar een rol in kunnen spelen, zou dat prachtig zijn. Alleen: ik zie het ze nog niet doen. Helaas vormen ze een minderheid, en zijn islamitische stromingen als het soennisme en de shia dominant.’
Heeft u het voorstel voor een nieuwe Koran wel eens aan een imam voorgelegd? ‘Ik heb zes imams uitgenodigd om erover te praten. Drie gematigde, en daarna drie radicale. Ik heb vijf brieven met opzeggingen gekregen, eentje heeft helemaal niet gereageerd. Dan houdt het op.’
Waarom gelooft u de fundamentalistische moslims wél, die zeggen dat gematigde moslims niet bestaan, en de individuele vrijdenkers binnen de islam niet? (Geert Docter, Amsterdam)
‘Hier klopt helemaal niets van, van deze vraag. Met alle respect voor de vragensteller, Ik vind dit helemaal niet. Ik maak onderscheid tussen mensen en de ideologie. Ik heb een groot probleem met de islam: ik geloof er niet in. De ideologie islam moeten we bestrijden.
‘Iets anders zijn de mensen. In beginsel heb ik niets tegen mensen en geef ik iedereen het voordeel van de twijfel, en hoop dat ze dat bij mij ook doen. De Koran zegt dat moslims die niet in alle verzen geloven, geen moslim zijn. Ik zeg dat niet, dat zegt de Koran.
‘Als mensen in Nederland leven en ze houden zich aan de regels, dan heb ik daar niets op tegen. Alleen gebeurt datis het helaas niet zo. Ik heb nooit gezegd dat ik niet geloof in gematigde moslims. Ik geloof niet in een gematigde islam. Gematigde moslims zijn volgens de Koran geen moslims, en als je ze toch zo wilt noemen, is dat prachtig, mits ze dan ook geïnteresseerd zijn in onze waarden en regels.’
Herziet u uw asielzoekersstandpunt, nu het Jordaanse bewind op u jaagt vanwege uw film Fitna? (Jan van Tricht, Amersfoort)
‘Een leuke vraag, maar hij klopt niet. Ik heb niets tegen vluchtelingen. ‘Vluchtelingen zijn asielzoekers. Nederland zou niet meer dan vijfduizend asielzoekers per jaar moeten opnemen, maar ze zijn welkom. Mits ze de waarheid spreken: ze moeten een verhaal en documenten hebben. En een paspoort; dat is nu eerder regel dan uitzondering. Met dat paspoort wordt veel gesjoemeld, want dan weten ze dat ze niet uitgezet kunnen worden.
‘Als je deze voorwaarden stelt, stuur je ook échte asielzoekers terug. Maar dat probleem houd je altijd. Er vindt nu te veel misbruik plaats, het aantal asielzoekers stijgt weer de laatste tijd.
‘Iets anders is gezinsmigratie. Dat gaat om mensen uit Turkije en Marokko die zich hier permanent vestigen. Daarvoor moeten de grenzen dicht. Dat heeft niets te maken met het feit dat ik zelf niet vrij kan bewegen in eigen land.’
Wat is uw lievelingseten of favoriete keuken? (Fanny Elbers, Haarlem)
‘Het lekkerst zijn aardappelen met jus, een flinke gehaktbal of saucijs, en erwtjes en worteltjes. Gewoon, eenvoudig eten. Er gaat niets boven de erwtjes en worteltjes uit een pot van Hak. Zijn ogen twinkelen. Ja, die hebben een unieke smaak, die krijg je vers niet. Die worteltjes zijn perfect. Daar kun je me voor wakker maken. Ik houd trouwens ook van alles met pasta en van de Griekse, Turkse en Indische keuken.’
Kookt u zelf wel eens? ‘Ik moet helaas bekennen dat ik niet verder kom dan een ei bakken of een pizza in de oven doen. Het is geen hobby. In Kamerweken eet ik meestal in Den Haag, maar in de weekeinden en tijdens recessen zoveel mogelijk thuis.’
Als u ooit weer normaal kunt leven, wat gaat u dan als eerste doen? (Melanie Baas, Brussel)
‘Plankgas geven op de Duitse snelweg in mijn Audi TT. Snelheid – in Duitsland krijg je geen bon voor te hard rijden –, weg zijn en buiten zijn zonder dat iemand het weet, dat is mijn droom. Met Bruce Springsteens Blood Brothers (‘And it’s a ride, ride, ride/ No one running by your side’) snoeihard uit de speakers. Zonder mensen achter me aan, zonder beveiligers om me heen.
‘Ik heb mijn hele leven in oude roestbakken gereden. Vijf jaar geleden kocht ik van al mijn spaargeld die Audi. Een jaar later werd ik beveiligd.
‘Ik rijd niet meer zelf – was het maar waar. Sinds de zomer van 2004 word ik rondgereden in zwaar gepantserde wagens. De Audi staat nu al vier jaar in de kelder van het pand waar ik verblijf. Ik had het ding al tien keer moeten verkopen, ik betaal elk jaar duizenden euro’s aan belasting en onderhoud. Maar ik kan het niet.
‘Laatst hoorde ik dat Rita Verdonk weer zelf achter het stuur mag, dus er blijft hoop voor de toekomst.’
- Aangemaakt op .