Skip to main content

In de media - Interviews

Wilders: In VS worden tenminste argumenten uitgewisseld

In de Telegraaf staat vandaag een uitgebreid artikel over Geert Wilders' ervaringen in de Verenigde Staten. De PVV-voorman vertoonde afgelopen week bij verschillende bijeenkomsten zijn film Fitna en was te gast in programma's van grote TV-zenders als Fox en CNN. Wilders stelt vast dat er in Amerika veel minder krampachtig met zijn kritiek op de islam wordt omgesprongen. "Ik merk dat er in dit land tenminste argumenten worden uitgewisseld. Daar zouden Nederland en Europa een voorbeeld aan kunnen nemen."

Hieronder het volledige interview:

Ster in Amerika

Geert Wilders geniet van status als martelaar van vrije woord

Washington - Geert Wilders zit er ontspannen bij in het Hilton Hotel aan Connecticut Avenue bij Dupont Circle in Washington DC. Het is een historische plek. Hier werd op 30 maart 1981 een aanslag gepleegd op Ronald Reagan. Een van Wilders grote politieke helden. „Het doet je toch wel wat als je jaren later dan in hetzelfde hotel kan verblijven”, zegt hij een paar uur na de veel besproken vertoning van Fitna in het Capitool. Hij is op dat moment in vier dagen al langs New York en Boston gejaagd. „Van spreekbeurt na spreekbeurt. Iedere keer moet je weer een optreden verzorgen. Heel wat anders dan een trip met een Kamercommissie. Dan kan je je nog wel eens verstoppen.”
        De ’tournee’ van Wilders is op uitnodiging van een aantal invloedrijke Amerikaanse conservatieven, die zelf liever op de achtergrond blijven. ,,De reis stond al een tijdje gepland, maar nadat bekend werd dat ik vervolgd ga worden in Nederland en ik Groot-Brittannië niet in mocht, hebben we het naar voren geschoven.”
       We spreken Wilders een uurtje nadat hij op uitnodiging van de Republikeinse voorman Jon Kyl in de Lindon B. Johnson-zaal van het Capitool zijn film heeft vertoond. „Het ging geweldig. Er waren naast Kyl nog twee senatoren.” Dat Kyl al na vijf minuten de zaal verliet, deert hem niet. „Hij had een afspraak met president Obama. Daar heb ik begrip voor.”
       Wilders heeft twee doelen met zijn reis. Allereerst wil hij natuurlijk zijn boodschap tegen de islam uitdragen en pleit hij voor de vrijheid van meningsuiting. Maar bijna net zo belangrijk is het inzamelen van geld voor de vele rechtszaken die hij inmiddels heeft lopen en die hem en zijn partij aan de bedelstaf helpen. „Het maakt allemaal deel uit van een tactiek om mij kapot te procederen.”   

Geld
      Daarom hield hij spreekbeurten in New York en Boston. „Besloten bijeenkomsten waar Fitna wordt vertoond en waar ik een toespraak hou. Vervolgens wordt er dan gediscussieerd. De pet gaat niet letterlijk rond, maar je maakt wel duidelijk dat er geld nodig is voor deze zaak. Meer dan in Europa zijn de Amerikanen gewend om dan ook bij te springen. In ons land denkt men dan toch vaak dat de overheid wel te hulp zal schieten.”
        In de Verenigde Staten wordt er weinig van begrepen dat Wilders monddood wordt gemaakt. Zelfs commentatoren die het niet met hem eens zijn, menen dat hij moet kunnen zeggen wat hij wil. „In zijn boosheid kan Wilders soms de verleiding niet weerstaan om te overdrijven”, stelt Wesley Pruden, de voormalig hoofdredacteur van de Washington Times eerder deze week in een hoofdartikel. „Ook valt Wilders’ roep om vrijheid van meningsuiting moeilijk te rijmen met zijn pogingen de Koran te verbieden.”
       Maar Wilders moet het wel kunnen zeggen, vindt Pruden, die de Nederlander dan ook ziet als het belangrijkste bewijs dat Europa er niet meer toe doet. „Nu zelfs de Britten hun lange traditie van vrijheid van meningsuiting hebben verlaten.”
       
Argumentatie
        De PVV-leider verzit nog een keer en geeft bijna routineus zijn verdediging. „Islamisering en vrijheid van meningsuiting hebben alles met elkaar te maken, hamer ik voortdurend. En dat ik de Koran in Nederland wil verbieden, komt voort uit een logische redenering. Als je de argumentatie leest waarmee de rechter Mein Kampf in de jaren zeventig tot een verboden boek verklaarde, dan kan je niet anders concluderen dat datzelfde voor de Koran geldt.”
       De plotselinge aandacht voor Fitna komt naar de mening van Wilders niet alleen voort uit verontwaardiging over de pogingen om hem de mond te snoeren. „Amerikanen zien dat Europa in hoog tempo aan het veranderen is. Laatst kwam dat nog in een vertrouwelijk gesprek met medewerkers van het Pentagon naar voren. De toenemende islamisering maakt Nederland en de rest van Europa instabieler en uiteindelijk minder betrouwbaar voor de Amerikanen. Dat baart hen zorgen, stelden ze off the record.”
              Niet dat er geen protest is tegen de komst van de omstreden Nederlander. „Wij zijn zwaar beledigd dat deze film in het parlement, dat toch van ons allemaal is, wordt uitgezonden”, zegt Leigh O’Neill woordvoerster van de Arab American Institute. „Senator Kyl had beter moeten weten en de verantwoordelijkheid moeten nemen om deze provocerende, smakeloze film niet te vertonen. Toen de film vorig jaar voor het eerst uitkwam was dat voor de Republikeinse regering van president Bush nog reden om een handreiking te doen naar de moslimgemeenschap. En nu doet een Republikein dit…”
        Toch wil het Arab American Institute niet te lang bij de vertoning van Fitna stil blijven staan. „Wij geloven in positieve impulsen en houden niet van mokken. Daarom verwelkomen wij de initiatieven van de regering-Obama om bruggen te bouwen met de moslimwereld.”
       
Woedend
        Ook Eboo Patel, een andere invloedrijke moslimdenker, is woedend „Maar dit is niet het moment om boos te zijn”, schrijft hij op zijn blog. „Dit is de tijd om strategisch te denken en om de Amerikaanse waarden in het oog te houden.”
       In de ogen van Patel moet Wilders dan ook met argumenten worden bestreden. „Het verbieden van Fitna en het uitzetten van Wilders is niet de oplossing. Daarentegen moeten we zien duidelijk te maken dat Amerika een keuze heeft. Of een vijfde van de wereldbevolking bejegenen door hen voor de bek te slaan of dat we onze hand moeten uitreiken. Welke benadering vertegenwoordigt de Amerikaanse manier van leven?”
       Hoe diep de boosheid van Patel of O’Neill ook zit, de Amerikaanse moslims kiezen er niet voor om — zoals in Europa — de discussie af te breken en Wilders dood te wensen. „Ik merk dat er in dit land tenminste argumenten worden uitgewisseld. Daar zouden Nederland en Europa een voorbeeld aan kunnen nemen.”
        Het verschil is groot. Waar in Nederland premier Balkende Fitna afdeed als broddelwerk en de inhoud veroordeelde, is er hier meer interesse. Wilders: „Onlangs was ik in Las Vegas en draaide ik een nachtje mee met de politie aldaar. Kom ik rond elven het bureau binnen met mijn beveiligers, is de hele nachtdienst eerder gekomen om Fitna te bekijken! Moet je je voorstellen dat dat in Nederland zou gebeuren. Ondenkbaar toch? Dan zouden al die agenten ontslagen worden.”
       Ook de televisie doet minder moeilijk over het uitzenden van delen van Fitna. „Bill O’Reilly zond voorafgaand aan het interview met mij zowat een minuut uit. Dat is in Nederland nog nooit gebeurd. Durven ze niet…”
       Kritiek dat er in de belangrijkste media nauwelijks aandacht is voor Wilders, deert hem niet. „De show van Bill O’Reilly op Fox News trekt in Amerika enkele miljoenen kijkers per dag en is beter bekeken dan het programma van Larry King, dat op hetzelfde tijdstip wordt uitgezonden.”
              En vormt zich een gemeen lachje om zijn mond: „Waar praten we eigenlijk over. Het zijn in ieder geval tien keer zoveel kijkers als naar Nova en dan hoef je ook nog eens niet met Clairy Polak te praten. Dat is al heel wat waard, toch?”

Bron: De Telegraaf

  • Aangemaakt op .