Skip to main content

In de media - Interviews

Wilders: straks komt er een steen van links - Nederlands Dagblad

Geert Wilders is woedend over de manier waarop hij door zijn tegenstanders wordt neergezet. De leider van de Partij voor de Vrijheid (PVV) voelt zich opgejaagd door zijn critici. Die zouden hem massaal in de 'fascistische hoek' drukken. ,,Als nu een gek een steen tegenkomt denkt hij: het mag toch?'.

Zijn dag begint meestal met het doen van aangifte, omdat hij weer eens bedreigd is. Zo is het de afgelopen twee jaar al ruim honderd keer gegaan. Het weerhoudt Geert Wilders, die in 2004 uit de VVD stapte en met de Groep Wilders verder ging, niet van het doen van stevige uitspraken. Vooralsnog legt hem dat geen windeieren. In de meest recente peiling van Maurice de Hond mag hij met vier partijgenoten de Kamer in.
 
Rond 22 november 2004 riep de in Nederland geboren imam Van de Ven dat hij wil dat u binnen twee jaar dood bent. Die periode is bijna voorbij. Denkt u daar nog wel eens aan?
"Ik kan me dat nog goed herinneren. Ik zat toen ergens in een kazerne in het midden van het land. De uitspraak van die gek leidde de dag erna tot een nieuwe golf van bedreiging van mensen die blijkbaar door hem geïnspireerd waren. Het was toch serieuzer dan het leek.

Onlangs heb ik Kamervragen gesteld naar aanleiding van de uitspraken van imam Fawaz van de As-Soennah-moskee in Den Haag die Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh nog voor de dood van die laatste dood wenste. Uit onderzoeken blijkt dat het extremisme binnen moskeeën alleen maar aan het toenemen is. Alle problemen zijn de afgelopen twee jaar dus eigenlijk alleen maar groter geworden en er is nog niet één moskee gesloten."

Hebt u het idee dat we strenger zijn geworden in Nederland tegenover radicale moslims?
"Er wordt wel veel over gepraat, maar Nederland is een land van consensus. Het liefst zijn we het allemaal met elkaar eens, houden we elkaars hand vast en zingen we het hele jaar door kerstliederen. Het gevoel van urgentie in Nederland is dat van een trage schildpad. We denken dat het extremisme ver weg is, maar de islam wordt alleen maar groter in ons land."

Hoe erg is dat?
"De islam is in mijn ogen een gewelddadige religie. De koran is een gewelddadig boek. En Mohammed was een gewelddadige profeet. Ik geloof niet in een gematigde Europese islam. Voordat zij hun Renaissance en Verlichting hebben meegemaakt zal er duizend jaar voorbij zijn. Dus laten we niet investeren in de islam. Laten we investeren in onze eigen, dominante cultuur. We mogen best een stuk trotser zijn op Nederland. Ik maak wel onderscheid tussen de mensen en de religie. Ik denk dat we moslims ook best kunnen betrekken bij onze samenleving. Maar de mainstream islam is een gewelddadige islam, waar we in Nederland weinig mee te winnen hebben."

Hoe ziet u Nederland in de toekomst als mensen niet op u stemmen?
"Ik wil over twintig of dertig jaar niet wakker worden in een land dat niet meer het mijne is. Waar vrouwen en homoseksuelen anders worden benaderd en we alleen nog maar halalvlees kunnen kopen. Dit jaar blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam dat vijftig procent van de Marokkaanse jongeren de rechtsstaat niet accepteert. Driekwart van de moslimouders zegt dat een homoseksuele leraar er maar beter niet voor uit kan komen dat hij homo is. Dat zijn feiten en dan kun je wel net als veel politici je kop in het zand steken, maar daar wordt Nederland niet beter van."

Bent u niet bang dat u juist afstand creëert tussen moslims in ons land en de rest van de bevolking als u zegt dat de islam gewelddadig is?
"Van deze vraag druipt het cultuurrelativisme af. Ik hoor zo vaak mensen roepen: 'Alle culturen zijn gelijk en laten we vooral niet zeggen dat onze cultuur beter is, want daarmee zouden we de ander wel eens kunnen beledigen en dan zou hij wel eens kunnen denken dat hij niet welkom is.' Dat soort redeneringen heeft ons land diep in het moeras gekregen. Onze cultuur is duizend keer beter dan de islam. Wij hangen geen homo's aan hijskranen, wij stenigen geen overspelige vrouwen, wij zeggen dat homoseksuelen gelijkwaardig zijn en wij lossen, uitzonderingen daargelaten, conflicten op met dialoog. Niet met jihad en geweld."

In interviews met u, zoals ook dit, gaat het bijna altijd over de islam. Bent u niet bang dat u een single-issuepartij aan het worden bent?
"Het klopt dat het bijna altijd over de islam gaat. Ik ga dat onderwerp ook niet uit de weg. Maar we hebben ook goeie andere plannen. Maar meestal wordt dat niet sexy gevonden en dat vind ik jammer."

Om uw plannen uit te voeren heeft u een Kamermeerderheid nodig. Veel andere partijen willen echter weinig met u te maken hebben. Is het dan niet moeilijk om aan een meerderheid te komen?
"Ik heb het afgelopen jaar twee keer op belangrijke punten zoals het burkaverbod een kamermeerderheid gehaald, dus het is niet onmogelijk. Aan de andere kant besef ik dat het niet vaak voorkomt. Ik zit hier dan ook niet om vrienden te maken. Dat doen al die andere partijen wel. Maar dan krijg je het D66-effect. Je bereikt er niets mee. Het glas wijn is zo verwaterd dat je er niets meer van proeft. Ik neem geen meel in mijn mond. Ik ga zeggen wat ik vind dat er gezegd moet worden. Als mensen dat leuk vinden moeten ze op mij stemmen en als dat genoeg zetels oplevert en we worden uitgenodigd om mee te regeren dan doen we dat alleen als we onze punten mogen verwezenlijken."

VVD-lijsttrekker Mark Rutte riep gisteren uw kiezers op om op de VVD te stemmen. Wat vindt u daarvan?
"Je bent wel erg in paniek als je dat moet zeggen, denk ik. In zijn eigen verkiezingsspot zegt Rutte dat de immigratie en integratie in Nederland onder controle is, maar dat is het allesbehalve. Dus ik zou zeggen wie ook vindt dat alles onder controle is, moet op de VVD stemmen. Vind je dat niet, stem dan op mij."

  • Aangemaakt op .