Skip to main content

In de media - Interviews

Interview Geert Wilders in Telegraaf

DE VAL van het kabinet brengt de algemene verkiezingen plotsklaps dichtbij. Een gouden kans voor de PVV, die zomaar in 2010 al zou kunnen gaan regeren. Geert Wilders zegt er klaar voor te zijn, maar zijn de andere partijen ook klaar voor hem? De sleutel ligt hoogstwaarschijnlijk bij het CDA, een machtspartij die volgens Wilders voor het pluche bijkans haar moeder nog zou verkopen.

Het is zaterdagavond, nog geen vierentwintig uur na de val van Balkenende IV. Het Binnenhof oogt donker en verlaten, maar bij de PVV-fractie brandt nog licht. Twee beveiligers wrijven zich voor de werkkamer van Geert Wilders na een lange crisisnacht de slaap uit de ogen. Want de PVV-leider werkt nog altijd stug door.

Eén uur slaap, zegt Wilders slechts te hebben gehad. Hij leeft deze dagen op adrenaline en sigaretten. Op tafel staan bloemen van een oud-medewerker, als felicitatie voor de val van het kabinet. Een groter geschenk kon de PVV zich immers niet wensen.

Tien moties van wantrouwen diende de partij de afgelopen drie jaar in tegen Balkenende IV. 'Het slechtste kabinet ooit' had volgens Wilders dan ook geen beter besluit kunnen nemen dan ermee te stoppen. Natuurlijk heeft de PVV veel baat gehad bij het vechtkabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie. De centrumlinkse coalitie van het knuffelen en de betutteling bood alle gelegenheid om te scoren en in de peilingen te groeien.

Desalniettemin meent Wilders het als hij zegt dat Nederland lang genoeg heeft gewacht. "Veel mensen hunkerden niet alleen naar het aftreden van Balkenende en Bos, maar er ook naar om weer hun stem te kunnen laten horen." Dat er vervroegde verkiezingen komen, staat formeel nog niet vast. Pas nadat koningin Beatrix haar vaste adviseurs en de fractievoorzitters heeft aangehoord, worden de opties in kaart gebracht. Een nieuwe stembusgang lijkt onvermijdelijk.

Wat stoorde u het meest aan het kabinet Balkenende IV?
"Wat ik heel erg vond, was de draai van het CDA richting een generaal pardon. Dat er ruim 27.000 mensen, die al te horen hadden gekregen dat ze hier niet mochten blijven, op een achternamiddag zijn gelegaliseerd. Maar of het nou hierom gaat, om de onveiligheid op straat of om de economische crisis, het was een verlamd kabinet dat het niet verdiende om nog een dag langer in zadel te zitten."

Worden deze vervroegde verkiezingen een gouden kans voor de PVV?
"Het wordt een gouden kans voor Nederland. Er komt om te beginnen een nieuwe Tweede Kamer die de problemen hopelijk wel oplost. Ook voor ons is het natuurlijk een gouden kans. Mensen zijn de oude politiek spuugzat en hunkeren naar een ander geluid. Ik heb de afgelopen dag duizenden mails van mensen gekregen die zeggen: 'eindelijk' en 'we gaan op u stemmen'. Mensen ervaren het als een bevrijding dat dit kabinet weg is."

Nu moet u het gaan waarmaken. Wordt u daar niet nerveus van?
"Nee, ik denk dat we heel goede ideeën en plannen hebben. Met een mooie verkiezingsuitslag zijn we er natuurlijk niet. Of we gaan regeren is niet alleen aan ons, dat is ook aan andere partijen. Maar ik weet zeker dat we met een goed team mensen in de Kamer komen te zitten."

Hoeveel kandidaten voor de kieslijst heeft u nodig?
"Ik denk dat we met een lijst van tussen 30 en 50 moeten komen."

Heeft u genoeg kandidaat-parlementariërs?
"Hier zijn we al anderhalf jaar geleden mee begonnen. Ik zit hier bijna iedere zaterdag, met klasjes om kandidaten op te leiden. Het is niet zo dat we nu halsoverkop mensen moeten gaan zoeken."

Dus het is uitgesloten dat er, zoals eerder bij de LPF, vreemde vogels op de lijst komen?
"Ik ga er alles voor doen om ervoor te zorgen dat dat niet gebeurt."

Komt de huidige club van negen Kamerleden terug?
"Nou ja, dat is een goede vraag."

Nee dus.
"Ik heb geen plannen om mensen uit de fractie niet terug te laten komen, maar er zullen ook uit de huidige club mensen gaan stijgen en mensen gaan dalen op de lijst. Meer zeg ik niet."

Hoeveel zetels denkt u te kunnen gaan halen?
"Ik hoop dat we tussen 20 en 30 zetels gaan halen. Ik denk dat dat reëel is. We maken zeker kans om bij de grootste te horen."

Houdt u er rekening mee dat u misschien komend najaar premier bent?
"Ik zou het een absolute eer vinden. De regel is dat hoe groter je bent, hoe moeilijker je te negeren bent in de formatie. Wij gaan ons best doen om uiterlijk over 83 dagen zoveel mogelijk zetels te halen. Dat biedt de meeste kans dat het PVV-geluid onversneden te horen zal zijn."

Zal de PVV in de formatie niet worden gepasseerd? De linkse partijen willen sowieso niet met u in zee en zelfs het CDA heeft na uw voorstel voor een kopvoddentaks gezegd dat het steeds moeilijker wordt om met uw PVV zaken te doen...
"Nou, het CDA heeft dat altijd een beetje in het midden gelaten. Het CDA is een machtspartij, de grootste machtsmachine van Nederland. Ik zeg niet dat ze hun moeder verkopen om te gaan regeren, maar ze hebben er wel heel veel voor over om in een kabinet te komen."

Dat is toch de crux, of u met het CDA door één deur kan?
"Dat is wel een heel belangrijke factor. Het is een club die dichter bij ons staat dan de PvdA of GroenLinks, een partij die heel wendbaar is. Ze kunnen draaien omwille van de macht. Dat kan je negatief uitleggen, maar het biedt ook kansen. Ze zijn in staat om te bewegen. Het CDA heeft heel veel gezichten."

Het CDA-bestuur wil opnieuw premier Balkenende als lijsttrekker. Wat vindt u daarvan?
"Dat is aan het CDA."

Maar u heeft de premier in de Kamer keihard aangepakt.
"Ja, omdat hij het slechtste kabinet ooit leidde. Maar ik ga er niet over wat andere partijen voor leider kiezen."

Het is toch belangrijk met het oog op een eventuele samenwerking?
"Wat ik veel belangrijker vind, is de inhoud van een eventueel regeerakkoord. En of ik nou moet samenwerken met Pietje, Jan konijn of Jan Peter Balkenende, maakt me niets uit."

Met iemand als Maxime Verhagen of Camiel Eurlings, net als u Limburger bovendien, kunt u toch beter uit de voeten?
"Het gaat mij om het eindresultaat, niet om het poppetje. Eurlings is natuurlijk wel meer een generatiegenoot, hij representeert een andere generatie CDA."

Wat is dat, een andere generatie CDA?
"Dat hij niet hetzelfde is als Donner of Balkenende."

Maar wat is er dan anders?
"Daar ga ik niet op in. Het is gewoon een andere generatie. Maar het is aan het CDA wie ze kiezen."

Zou u gedoogsteun willen geven aan een minderheidskabinet van CDA en VVD?
"Dat is pas tweede keuze en alleen een optie als we dan fors wat binnenhalen op bekende thema's van ons. Anders voeren we liever oppositie. De kans op gedoogsteun aan een kabinet waar ook D66 in zit, is om die reden klein. Maar we regeren liever zelf."

Wat wordt het belangrijkste PVV-punt in een eventuele formatie?
"Dat zijn er meerdere. De rode draad wordt massa-immigratie en islamisering."

Moet een immigratiestop in het regeerakkoord wil de PVV meedoen?
"Het liefst natuurlijk wel. Ik snap dat we niet helemaal onze zin kunnen krijgen. Als wij geen deals sluiten worden we een tweede SP, die heel hard roept, maar nooit iets kan veranderen. Maar er zullen substantiële stappen moeten worden gezet in het beperken van de immigratie. Anders verliezen we onze geloofwaardigheid."

Dat klinkt wel een beetje Haags, als consensuspolitiek...
"Het is helemaal niet Haags. Ik kan niet met iedereen regeren. Maar als we alleen gaan roeptoeteren aan de zijkant en nooit bereid zijn concessies te doen, zullen we nooit regeren. Dan blijven we de eeuwige oppositiepartij en slinken we straks weer net zo hard als de SP. Dus daarom zijn we bereid deals te sluiten. Op één punt na: handen af van de aow."

Aha, een breekpunt?
"Ja, en er hoeft niets te worden teruggedraaid. Het wetsvoorstel voor de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar is nog niet door de Kamer. Het kabinet is nu demissionair, dus het gaat in de ijskast. Het moet gewoon niet worden ingevoerd."

De PVV staat wat dat betreft lijnrecht tegenover mogelijke coalitiepartners als CDA en VVD?
"Maar wij willen net als zij ook fors bezuinigen op overheidsuitgaven, op ontwikkelingshulp, op het ombuigen van linkse hobby's. Op die punten is het verschil veel minder groot. Wij komen ook niet aan de hypotheekrenteaftrek en willen ook geen 60 procent tarief."

Waar haalt de PVV eigenlijk de 35 miljard euro vandaan die moet worden bezuinigd?
"Uit heel veel subsidies. Als je alleen al de subsidies uit cultuur en de publieke omroep snoeit, heb je een miljard. En er gaan miljarden naar ontwikkelingshulp, naar Europa, naar de massa-immigratie. De kosten daarvan wilde PvdA-minister Van der Laan niet in kaart brengen, dus laten wij het nu zelf uitzoeken door een gerenommeerd bureau. We kunnen veel meer doen, mits we bereid zijn taboes te doorbreken."

Loopt u daarbij niet binnen de kortste keren vast op allerlei Europese regels die bijvoorbeeld strenge Nederlandse immigratiewetten in de weg zouden staan?
"Als iets niet kan, moet je naar Europa gaan om dat te wijzigen. En als dat niet lukt, zeg het verdrag op! We kunnen veel verder gaan dan dat we denken."

Dat levert internationaal toch schade voor Nederland op? Wordt u niet gedwongen om uw toon aan te passen als u in het kabinet zit?
"Het zou heel goed zijn als Nederland eens een premier had, die zegt waar het op staat. Die de taal van het volk spreekt, de problemen benoemt. Een premier die niet alleen met meel in de mond praat, maar zegt wat er niet deugt en er wat aan doet."

Kunt u daar, mocht u premier worden, ook in het buitenland mee aankomen?
"Waarom niet? Kijk naar de vroegere Britse premier Margaret Thatcher. Die deed dat toch ook? Die stond toch ook met haar tasje te slaan in Brussel en te roepen: we willen ons geld terug. En ze kreeg het terug! Als ze had gepraat zoals Balkenende had ze nog meer moeten betalen. Dus het kan wel!"

U vindt Balkenende echt helemaal niks, hè?
"Ik had het over zijn beleid. Dat was helemaal niets."

Journalist: Paul Jansen

Het interview is ook te lezen in de Telegraaf van maandag 22 februari 2010.

 

  • Aangemaakt op .