Skip to main content

In de media - Interviews

'Het gaat bergafwaarts met dit land'

Interview Spits, 2 november 2007
Om veiligheidsredenen mag er niet gefotografeerd worden in de werkkamer van Geert Wilders (44). En voor de deur van de leider van de Partij voor de Vrijheid staan twee uit de kluiten gewassen beveiligers. Maar in zijn werkkamer oogt Wilders ontspannen. We zien niet de kenmerkende trekjes van een geagiteerd politicus die voor het oog van de televisiecamera's de minister-president voor 'lafaard' uitmaakt. Nee, we zien een goedlachse man die op zijn gemak is. Maar ondanks de charme blijft de toon hard, of 'compromisloos' zoals Wilders het zelf noemt. "We zijn nog in een oorlog verwikkeld die compromisloosheid vereist", zegt de geboren Venlonaar.

Verwacht van Geert Wilders niet dat hij in dialoog gaat met imams. "Van mij mogen alle imams morgen het land uit." En potentiële terroristen die volg je niet met je geheime dienst, die sluit je op. Wilders: "Administratieve detentie, net zoals de Israëliërs met extremistische Palestijnen doen."

Het is deze week drie jaar geleden dat cineast Theo van Gogh werd vermoord. De meeste leden van de Hofstadgroep zitten achter slot en grendel. Maar hoe staat Nederland er anno 2007 voor? Wilders: "Het gaat bergafwaarts met Nederland. De Nederlandse politici zijn laf en gemakzuchtig. Kijk, Nederland heeft helaas een heel korte tijdspanne van gevoel van urgentie. En dan heb ik het vooral ook over het bestuur en de politiek. "Een bestuurder als de Amsterdamse burgemeester Job Cohen verwijt Wilders populisme. Wilders gnuift: "Ach, die man is een wandelend pak gelatine." Gisteren, daags na dit gesprek, eiste Wilders het ontslag van de PvdA-bestuurder vanwege diens rol in het financiële debacle rond de Westermoskee in Amsterdam. Ook in de Tweede Kamer vinden steeds meer politici dat Wilders polariseert. Dat hij zijn toon moet matigen. "Die collega's in de Tweede Kamer, op mijn fractie na, kunnen mij gestolen worden. Wij zitten hier voor onze kiezers. Wij zijn geen politici van de consensus. Dat internationaal zo gewaarde poldermodel van ons, levert ons rechtsreeks uit aan de duivel, aan Mohammed of hoe je het ook noemen wil. Wij houden onze rug recht. En dan kunnen er twee dingen gebeuren. Of we eindigen straks met nul zetels. Of mensen vinden dat sympathiek en dan worden wij groter. En hoe groter wij worden, hoe minder concessies wij hoeven te doen."

En hoewel hij gebukt gaat onder de zware beveiligingsmaatregelen, benadrukt Wilders dat hij het contact met de mensen in het land niet is verloren. "Ik was onlangs op bezoek bij een bewoner van Kanaleneiland die tevens actief was voor de buurtvereniging. Die man vertelde dat hij vanaf zijn balkon zag dat een groepje Marokkanen met flessen stond te gooien. Hij belde vervolgens de politie waarop twee motoragenten verschenen. Toen ze afstapten en hun helm afdeden bleek er een blonde agente bij te zitten. Die agenten gaven de leden van dat groepje allemaal een hand, ze maakten een praatje en na tien minuten gingen die agenten weer weg. En die dienders zaten nog niet op de motor of een van die jongens riep keihard 'Vieze, vuile, gore politiehoer!'. En die agenten zwaaiden en reden gewoon weg. En dat terwijl diezelfde bewoner - een man van in de zestig - een dag eerder een bon kreeg toen hij vanwege zijn zwakke blaas in het park moest plassen. En toen hij zei dat hij moest 'pissen', kreeg hij de vermaning dat hij 'op zijn woorden moest letten'. En deze jongens roepen hoer tegen een agent en die dienders rijden gewoon weg. Kijk, dat is Nederland anno 2007. Is het dan beter of slechter geworden? Slechter!"

Volgens Wilders is het in de bestuurlijke top van Nederland 'een grote chaos'. "Je hebt hier de AIVD, de NCTb, de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie, dan heb je nog gemeenten die een aantal bevoegdheden hebben - ze lopen elkaar allemaal voor de voeten. Het wordt tijd voor een ministerie van Veiligheid dat al deze taken naar zich toe trekt. Dan kan je ook nog een landelijke politiedienst op richten, een soort FBI, die direct aangestuurd wordt door een minister."

Wilders populistisch? Hij kan er alleen maar om lachen. "Wat is er populistisch aan als je de feiten opsomt en daar oplossingen voor aandraagt? Je kan van mening verschillen over de oplossingen, maar omdat ik voor administratieve detentie ben en agenten meer bevoegdheden wil geven, wil dat nog niet zeggen dat ik een populist ben. Ik noem dat eerder gezond verstand. Mensen die mij dit verwijten, tonen hun politieke lafheid om dergelijke keuzes te maken. Ik laat mij niet leiden door de peilingen of wat mensen van mij vinden. Ik doe gewoon mijn ding. Mijn boodschap is hard, maar die hardheid is ook nodig."

  • Aangemaakt op .