Skip to main content

In de media - Opinie

De Mos: 'Kernenergie heeft meer voor- dan nadelen'

In het weekblog dat PVV Tweede Kamerlid Richard de Mos deze week bijhoudt op de site van het dagblad Trouw betoogt hij dat kernenergie meer voor- dan nadelen heeft.

Kernenergie: meer voor- dan nadelen 

Nog altijd rust er een enorm taboe op kernenergie, maar is dit wel terecht?

Als we aan kernenergie denken zien we nog altijd de beelden voor ons van de kernramp in het Oekraïense plaatsje Tsjernobyl. Op 26 april 1986 ging het tijdens een proef vreselijk mis in kernreactor 4 van het ouderwetse RMBK-type, waarvan er nu wereldwijd nog vijf actief zijn. Deze ‘communistische’ kerncentrales moeten direct worden gesloten.

Het thema Kernenergie roept veel discussie op. In de jaren ’70 en ‘80 was er een brede anti-kernenergiebeweging in Nederland, vooral vanuit de milieubeweging kwamen kritische kanttekeningen. Toen zeker terecht, maar sindsdien is er veel veranderd. De hedendaagse generatie 3 kerncentrales, zoals ‘European Pressurized Water Reactor (EPR) worden bij nieuwbouw aan expliciete ontwerpeisen onderworpen, zodat deze zelfs een aanslag met een verkeersvliegtuig kunnen weerstaan.

We moeten niet langer voorbij gaan aan het feit dat de hedendaagse kerncentrales schoon, veilig, stabiel en duurzaam zijn. Veel mensen maken zich zorgen over de hedendaagse menselijke CO2-uitstoot, een kerncentrale is CO2-vrij en stoot alleen waterdamp uit. Jaarlijks vallen er nul doden bij de constructie en exploitatie van de meer dan 400 kerncentrales wereldwijd, terwijl er in de kolenindustrie jaarlijks enkele duizenden doden vallen. Onafhankelijk van wind of zon levert een kerncentrale constant voor tenminste 30 jaar stroom. Bovendien nemen kerncentrales weinig ruimte in beslag en blijven we gevrijwaard van de landschapsvervuilende windmolens en zonnepanelen. De angst voor het opraken van fossiele brandstoffen kan worden weggenomen, want er is genoeg grondstof om de gehele wereld op kernenergie te laten draaien gedurende duizenden jaren.

Bovendien moeten we in ogenschouw nemen dat kernenergie niet is weg te denken uit de medische sector. Nederland is de grootste leverancier (30% van de wereldwijde productie) van medische radioactieve isotopen, die worden gebruikt bij het behandelen van vele soorten kanker, hart- en vaatziekten en andere levensbedreigende ziektes. Zonder die isotopen van de high fluxreactor in Petten zouden duizenden mensen wereldwijd sterven.

De tegenstanders van kernenergie beroepen zich altijd op de gevaren van kernafval. Echter gaan de tegenstanders voorbij aan de voortschrijdende techniek voor het opwerken en hergebruik van kernafval. Kernafval dat niet op te werken (hergebruiken) is, heeft een zeer klein opslagvolume. Met kernenergie maken we ons onafhankelijk van olieproducerende landen zoals Rusland en de Al Qaida-fans uit het Midden-Oosten. Zelfs binnen de PvdA, sinds het eerste uur fel tegenstander van kernenergie, is er een kentering gaande, zo riepen de Jonge Socialisten in januari 2009 de partij op tot het volgende ‘kiezen voor praktische, realistische en bewezen oplossingen voor onze energiemix. Kernenergie is daarbij een verstandige optie met bovendien een geopolitieke leveringszekerheid’.

Stop het doemdenken over kernenergie.Generaal Eisenhouwer zei het in zijn toespraak voor de VN in 1953 al op een uitstekende wijze: “The United States would be more than willing – it would be proud to take up with others principally involved, the development of plans whereby peacefull use of atomic energy would be expedite”. (bron: Rapport Fact Finding Kernenergie – ECN / SER)

BronTrouw

  • Aangemaakt op .