Skip to main content

In de media - Opinie

De Mos: 'Als luis in de pels naar Kopenhagen'

Op de website De Dagelijkse Standaard schrijft Richard de Mos dat hij in december als een luis in de pels af zal reizen naar de klimaatconferentie in Kopenhagen, om goed in de gaten te houden dat Nederlands belastinggeld op verantwoorde wijze wordt besteed.

Luis in de pels

Gisteren het debat in de Kamer gevoerd over de komende klimaattop in Kopenhagen. In die stad moet, volgens velen, de eindsprint worden ingezet om te komen tot een nieuw klimaatverdrag. In dat verdrag spreken we af dat de mens de beheerder van de aarde wordt en de aarde gaat reguleren. Het ‘aan/uit-knopje’ van de zon wordt er nog net niet bijgeleverd.

Al die wilde klimaatplannen die daar in Kopenhagen worden besproken, mogen wat kosten. Een inschatting van de Europese Commissie spreekt van vijf tot zeven miljard euro per jaar in de periode 2010-2012. Een studie van de Wereldbank raamt de kosten voor de adaptatie van ontwikkelingslanden tussen de vijfenzeventig en honderd miljard dollar per jaar.

Het is niet ‘Zoet Lieve Gerritje’ die dat alles mag betalen maar de belastingbetaler.

Al die miljarden investeren terwijl we op het terrein van klimaat vooral weten dat we het niet weten. Zo zijn de invloed van de zon en wolken op het klimaat nog vrijwel onbekend terrein. Op geen enkele tijdschaal hebben CO2 en temperatuur correlatie met elkaar, terwijl zonneactiviteit en temperatuur dat juist wel hebben.

De menselijke uitstoot van CO2 is slechts 3 tot 4%. Van dat percentage stoot Nederland nog geen 1% uit. Als een vulkaan een windje laat, zijn al die miljarden euro’s verdwenen als sneeuw voor de zon.

De Partij voor de Vrijheid pleit voor realisme. We mopperen elke dag over de blunders en missers van het weerbericht, maar toch accepteren we klimaatvoorspellingen van vijftig tot honderd jaar vooruit, alsof er niets aan de hand is.

Dat het klimaat verandert, daarover geen discussie. Het klimaat verandert en zal dat altijd blijven doen; of de mens daar een rol van betekenis in speelt valt echter te betwijfelen.

Na het eerste klimaatverdrag in 1992 in Kyoto hebben we al miljarden uitgegeven. Miljarden die bijvoorbeeld ook in de gezondheidszorg gestoken hadden kunnen worden. Al die miljarden hebben niet geleid tot een CO2-reductie. De uitstoot van CO2 is alleen maar toegenomen. Geen paniek, want deze toename heeft niet geleid tot het warmer worden van de aarde of tot een schrikbarende stijging van de zeespiegel. Sterker nog, de aarde is, misschien wel mede door de zo beangstigende film ‘The Inconvenient Truth’ van Al Gore, al geruime tijd aan het afkoelen. Hulde aan Al!

Toch wil men ongebreideld en onverantwoord doorgaan met het uitgeven van miljarden euro’s belastinggeld, terwijl er geen enkel resultaat is dat deze mega-uitgave ook maar enigszins invloed zal hebben op het klimaat.

Op de geïrriteerde vraag van CDA-collega Spies waarom ik in december afreis naar Kopenhagen heb ik geantwoord dat ik meereis als een luis in de pels, om goed in de gaten te houden dat Nederlands belastinggeld op verantwoorde wijze wordt besteed.

Bron: Dagelijkse Standaard

  • Aangemaakt op .