Skip to main content

'Stop met het investeren in groene stroom, want de lasten zijn al hoog genoeg'

Met het duurzame energiebeleid van de overheid is de economie allerminst geholpen, stelt Reinette Klever van de Partij voor de Vrijheid (PVV). 'De consument betaalt hiervoor de rekening in de vorm van een hogere energierekening en een oplopende werkloosheid.'

Stroom en gas worden de komende jaren in Nederland aanzienlijk duurder. Dit komt niet omdat fossiele brandstoffen zoveel duurder worden, maar omdat de overheid de belastingen op energie fors verhoogt. De energiebelasting en de BTW zijn verhoogd, er is een kolenbelasting gekomen en er is een SDE+ regeling geïntroduceerd die tot 2020 een lastenverhoging van 15 miljard euro betekent.

Deze stapeling van lastenverhogingen is slecht nieuws voor de Nederlandse consument en de Nederlandse economie en gaat ons veel banen kosten. Zalco en Thermphos zijn al failliet, Akzo Nobel, DSM en Shell luidden onlangs de noodklok over oplopende kosten voor energie. In de Verenigde Staten is energie nu al 3 tot 4 keer goedkoper dan in Nederland en dat verschil zal de komende jaren met al die duurzame belastingverhogingen nog flink toenemen.

Lastenverhogingen voor burgers en bedrijven zijn in het algemeen slecht voor de economie. Zeker in het licht van de oplopende werkloosheid is het daarom vreemd dat het kabinet toch door gaat op de ingeslagen weg van het stapelen van lastenverhogingen. Het extra belasten van fossiele energie om duurzame energie te subsidiëren is bovendien omstreden. Energie opgewekt met windmolens op zee is 3 keer zo duur als energie opgewekt met fossiele brandstoffen.

Nu fors investeren in de productie van groene stroom betekent dat we de prijs van energie structureel voor de komende jaren enorm verhogen. De consument betaalt hiervoor de rekening in de vorm van een hogere energierekening en een oplopende werkloosheid.

Het kabinet vergeet dat onze welvaart is gebouwd op innovatie. Inefficiënte, oude technieken worden vervangen door efficiënte, nieuwe technieken. De innovatie op het terrein van energieopwekking staat niet stil. Er wordt wereldwijd fors geïnvesteerd in thin film zonnecellen, kernfusie, thorium reactoren, schaliegas en schalieolie winning en zelfs in windmolens die draaien op wind en niet op subsidie.

Door miljarden euro's in dure inefficiënte windmolenparken te pompen, frustreert de regering de ontwikkeling van nieuwe, kosteneffectieve vormen van energie. Waarom zou je innoveren als je met de huidige technologie ook winst kunt maken dankzij royale subsidieregelingen? Het is beter om te stoppen met het subsidiëren van de productie van duurzame energie. Dat is beter voor onze economie en dat is beter voor de innovatie op het gebied van energieopwekking.

 

Lees hier dit opiniestuk van Reinette Klever op volkskrant.nl