Skip to main content

Vragen over internetcensuur

Vragen van de Leden Bontes, Elissen en Van Bemmel (allen PVV) aan de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over het censureren van internet.

1.)
Bent u bekend met het bericht 'RIP Internet: Brein = censuurdictator'? (1)

2.)
Bent u het met de PVV eens dat providers dwingen om websites te blokkeren censuur is en dat het blokkeren van deze websites in strijd is met het recht op vrije toegang tot internet? Bent u het met de PVV eens dat het blokkeren van websites ten koste gaat van de vrijheid van burgers, en dat dit ook het geval is wanneer via deze websites onder andere auteursrechtelijk beschermd materiaal gedownload kan worden? Zo nee, waarom niet?

3.)
Vindt u het niet vreemd dat Nederland 6 miljoen euro investeert in vrije communicatie via internet in andere landen terwijl in Nederland censuur wordt toegepast? (2) Zo nee, waarom niet? Bent u bereid om Minister Rosenthal te vragen dit geld alsnog in te zetten voor vrij internet in Nederland? Zo nee, waarom niet?

4.)
Welke stappen gaat u ondernemen om te voorkomen dat providers in de toekomst gedwongen kunnen worden om websites te blokkeren? Indien u niet van plan bent stappen te ondernemen, kunt u dan aangeven waarom u dat niet van plan bent?

5.)
Indien de getroffen providers schade ondervinden van de uitspraak van de rechter doordat abonnees opzeggen, bent u dan bereid deze providers te compenseren wanneer de uitspraak van de rechter vernietigd wordt? Zo nee, waarom niet?

6.)
Bent u tevens bereid de aangenomen motie tegen een downloadverbod (3) uit te voeren, en zodoende met maatregelen te komen om het legale aanbod te bevorderen?

7.)
Hoe beoordeelt u de uitspraak van de Nederlandse rechter wanneer u deze vergelijkt met de uitspraak van het Europese Hof waarin gevonnist werd dat providers het internetverkeer van klanten niet hoeven te filteren op auteursrechteninbreuk?

 

(1) 'RIP Internet: Brein = censuurdictator' (http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/01/brein_vs_ziggo_en_xs4all.html)

(2) 'Rosenthal: 6 miljoen voor vrij internet' (http://www.bndestem.nl/algemeen/economie/10035010/Rosenthal-6-miljoen-voor-vrij-internet.ece)

(3) Handelingen II 2011/12, 29 838 nr. 33